ΑΝΑΚYΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ*

εικόνα για την ανακύκλωση 2

Μπαδιαβάς Διομήδης Γ2

Στις μέρες μας τα σκουπίδια έχουν αυξηθεί κατά πολύ και αποτελούν πρόβλημα όχι μόνο για την πόλη μου, την Θεσσαλονίκη, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Παρατηρώ ότι σε κάθε σημείο της υπάρχει και ένα σκουπιδάκι. H ύπαρξη τόσων σκουπιδιών είναι προσβολή για τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, για να μην ξεχωρίζουμε από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πόλεις, τα απορρίμματα θα πρέπει να εξαφανιστούν. Ομολογώ παρ’ όλα αυτά ότι οι προσπάθειες για τον καθαρισμό της πόλης μας είναι φιλότιμες, αλλά αυτό δεν αρκεί, καθώς η παρουσία των απορριμμάτων είναι ακόμα αισθητή.

Προκειμένου λοιπόν η Θεσσαλονίκη και όλες οι ελληνικές πόλεις να απαλλαγούν από τα απορρίμματα και τις δύσοσμες μυρωδιές θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να μη πετάνε τόσα σκουπίδια, και το πιο βασικό είναι να αρχίσουν να ανακυκλώνουν. Η ανακύκλωση είναι μία προσοδοφόρα

εικόνα για την ανακύκλωση 1

διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιημένα υλικά μετατρέπονται σε πρώτες ύλες. Τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι μεταξύ άλλων το πλαστικό, το γυαλί, το αλουμίνιο, το χαρτί και ο λευκοσίδηρος αλλά και οι μπαταρίες και οι ηλεκτρικές συσκευές. Πλέον έξω από κάθε πολυκατοικία εκτός από τον «πράσινο» υπάρχει και ο «μπλε» κάδος όπου συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Στα μαγαζιά με ηλεκτρικά είδη υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης οικιακών συσκευών και μπαταριών. Γνωρίζουν όμως όλοι οι άνθρωποι τα οφέλη της ανακύκλωσης;

 

Καταρχάς με την ανακύκλωση μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων όχι μόνο στις πόλεις, αλλά και στους τόπους συγκέντρωσης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ρύπανση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, μέσα από την ανακύκλωση επιτυγχάνεται και η εξοικονόμηση ενέργειας, φυσικών πόρων, χρόνου και χρημάτων, τα οποία επιστρέφουν σε εμάς.

σκίτσο για την ανακύκλωση

Στις μέρες μας οφείλω να αναγνωρίσω ότι αρκετοί άνθρωποι ανακυκλώνουν ενεργά, αλλά και πάλι δεν αρκεί. Πρέπει όλοι μας να σταματήσουμε να καθόμαστε μπροστά σε μία οθόνη αλλά να κινητοποιηθούμε και να αρχίσουμε την ανακύκλωση για να προσφέρουμε στις μελλοντικές γενιές έναν καλύτερο και πιο καθαρό κόσμο.

 

*Με το άρθρο αυτό συμμετείχε το 3ο Γυμνάσιο Χαριλάου στο Δεύτερο Διαγωνισμό Μαθητικού Εντύπου της εφημερίδας Μακεδονίας.

Σχολιάστε

Top