Η Εμπειρία μας από την επίσκεψή μας στην Αμυμώνη

Αμυμώνη perikommeno3

 Κοντσέ Μαρία-Κωνσταντίνα Ά2

Μπήκαμε στην Αμυμώνη, μας καλωσορίζει η κυρία Κωνσταντίνα Νεοφωτίστου υπεύθυνη συντονισμού του κέντρου και ειδικός οπτικής διέγερσης. Μας παρακάλεσε να μιλάμε σιγά, για να μην τρομάξουν τα παιδιά.

WP_20150424_12_53_15_Pro

 

Μας περιέγραψε το καθημερινό πρόγραμμα, ξεκινά στις 8 και 30 τα παιδιά λένε μια καλημέρα και τα ονόματα τους. Κάθονται στην τραπεζαρία και οι εκπαιδευτές τους τούς βοηθούν να φάνε με περισσότερη ή με λιγότερη βοήθεια. Έπειτα βουρτσίζουν τα δόντια τους. Σε κάθε τμήμα υπάρχουν 3 παιδιά και δύο εκπαιδευτές. Από τις 8 και μετά κάνουν συνεδρίες με την ψυχολόγο και την λογοθεραπεύτρια και τους άλλους θεραπευτές. Τα παιδιά της Αμυμώνης παρακολουθούν δραστηριότητες κηπουρικής, ανακύκλωσης, εκπαιδευτική κουζίνα για να εξασκηθούν με τα μηχανήματα της κουζίνας και τους θορύβους τους και να μην τρομάζουν. Υπάρχει εργαστήριο πηλού όπου κάνουν πολλές κατασκευές αλλά και ένα πολυαισθητηριακό πρόγραμμα snozelen. Πηγαίνουν βόλτες σε πάρκα και παρακολουθούν παραστάσεις, συμμετέχουν σε ιπποθεραπεία στον ιππικό όμιλο Καλαμαριάς.

Ξεκινά η ξενάγησή μας στον χώρο. Έξω από κάθε αίθουσα πάνω στην πόρτα υπάρχει ένα σύμβολο παιχνιδόγραμμα ώστε με την αφή τα παιδιά να ξεχωρίζουν την αίθουσα, π.χ. ένα τυμπανάκι στην αίθουσα μουσικής, ένας φακός στην αίθουσα οπτικής διέγερσης κτλ.. Βρισκόμαστε στην αίθουσα μουσικοθεραπείας στον πρώτο όροφο, υπάρχουν έντονα χρώματα κίτρινο, μπλε. Μπήκαμε στην αίθουσα snozelen καθόμαστε σε ένα καναπέ με θερμαινόμενο νερό. Υπάρχει ντισκόμπαλα, κυριαρχεί το μπλε και το πράσινο. και ακόμα υπάρχει ένα μηχάνημα με μπουρμπουλήθρες ωραίοι φωτισμοί για οπτικά ερεθίσματα και παραγωγή ήχων.

Αμυμώνη-δραστηριότητες

Στη συνέχεια πραγματοποιούμε μια εκδρομή στο κοντινό γήπεδο  «Αριστοτέλης», όπου μαζί με παιδιά, θεραπευτές και την Κοινωνική Λειτουργό της «Αμυμώνης», περάσαμε όμορφες στιγμές. Η καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής μας καθοδηγεί. Κάνουμε ένα κύκλο παίζουμε με μεγάλες μπάλες κάποιες από μέσα έχουν κουδούνια η γνωριμία με τα παιδιά της Αμυμώνης συνεχίζεται με παιχνίδια, σκυταλοδρομίες, δράσεις με αλεξίπτωτο, μπάλες κ.α.

WP_20150424_12_57_38_Pro

 

Όταν επιστρέφουμε στην Αμυμώνη είμαστε όλοι χαρούμενοι, ο Στράτος, ο Γιώργος, η Βαρβάρα, η Μαρία, ο Δημήτρης, ο Άγγελος, ο Παναγιώτης, χαμογελούν. Η επίσκεψη μας ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών με την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό του κέντρου. Πριν φύγουμε πήγαμε στην τραπεζαρία να αποχαιρετήσουμε τα παιδιά Τα παιδιά μας αγκάλιασαν, το ίδιο και εμείς. Αυτή η στιγμή που φεύγαμε ήταν δύσκολη γιατί είχαμε δεθεί με τα παιδιά. Μακάρι να ξαναπάμε. Τα παιδιά μας αγάπησαν τόσο πολύ, το ίδιο και εμείς.

Ήταν μοναδική εμπειρία για εμάς δεν θα την ξεχάσουμε πότε…
WP_20150424_12_57_59_Pro

Σχολιάστε

Top