Αυτοκίνητα στο μέλλον

Future Car

Τερζίδης Αλέξανδρος Γ’3

Τα αυτοκίνητα του σήμερα κινούνται με πετρέλαιο (το περιβόητο ντίζελ), βενζίνη, που είναι προϊόν πετρελαίου, και, τον τελευταίο καιρό κυρίως, με ηλεκτρική ενέργεια, με τα δύο πρώτα να είναι τα πιο διαδεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, η εκτεταμένη χρήση των αυτών των δύο πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με την επίσης μεγάλη χρήση τους σε άλλους πρωτογενείς (θέρμανση) και δευτερογενείς (παραγωγή υλικών όπως πλαστικό) τομείς, δημιουργεί φόβους ότι θα εξαντληθούν, καθώς πρόκειται για μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους. Αυτοί οι φόβοι και οι ανησυχίες οδήγησαν τους επιστήμονες να στραφούν σε άλλες μορφές καυσίμου για τα αυτοκίνητα. Κάποιες θα χρησιμοποιηθούν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον και άλλες στο μακροπρόθεσμο.

Η πιο διαδεδομένη μορφή ενέργειας του μέλλοντος για τα αυτοκίνητα είναι αναμφισβήτητα ο BMW i3ηλεκτρισμός. Απλά συνδέστε τον φορτιστή στο αυτοκίνητο και οι μπαταρίες του γεμίζουν σε λίγες ώρες. Αν και υπάρχουν αρκετά νόμιμα ηλεκτρικά οχήματα μαζικής παραγωγής που κυκλοφορούν σήμερα, ελάχιστοι το γνωρίζουν, εξαιτίας του μεγάλου τους κόστους (τα οικονομικότερα ξεκινούν από 28.000€ και πρόκειται για πολύ μικρά αυτοκίνητα). Επίσης, εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Προς το παρόν γίνεται έρευνα ώστε να αυξηθεί η αυτονομία της μπαταρίας και να μειωθεί ο χρόνος φόρτισης.

Σημαντική πηγή ενέργειας του μέλλοντος για τα αυτοκίνητα θεωρείται ο ήλιος. Συγκεκριμένα, τοποθετώντας ηλιακούς συλλέκτες στο εξωτερικό αμάξωμα του οχήματος φορτίζεται μια Τοyota FCVεσωτερική μπαταρία που είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ενεργειακή ανάγκη του αυτοκινήτου (από κίνηση παραθύρων μέχρι και τροφοδοσία κινητήρα). Όπως και στα ηλεκτρικά οχήματα και τα ηλιακά δεν εκπέμπουν ρύπους. Ωστόσο, η αδυναμία των συλλεκτών να συλλέγουν την απαραίτητη ενέργεια, όπως και το γεγονός ότι δεν είναι όλες οι περιοχές της γης ηλιόλουστες, έχουν επιβραδύνει τις έρευνες πάνω σε αυτό.

Τέλος, ένα άλλο καύσιμο για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος είναι το υδρογόνο. Renault Solar ProjectΤο υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν και μπορεί να παραχθεί από διάφορες άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργεια (κυρίως από την αιολική). Επίσης, έχει τεράστια απόδοση σε σύγκριση με την βενζίνη από πλευράς αυτονομίας. Το καύσιμο αυτό θα έρχεται σε μορφή κυψελών στα αυτοκίνητα, οι οποίες θα περιέχουν συμπιεσμένο υδρογόνο. Οι επιστήμονες είναι πολύ αισιόδοξοι για την υδρογονοκίνηση και πιστεύουν πως είναι το καύσιμο του κοντινού μέλλοντος.

Σχολιάστε

Top