Η εμπειρία μου από το ΕΚΝ

ΕΚΝ

Γκούρα Ελένη Α” 1 (32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης)

Το τριήμερο 19-20-21 Δεκεμβρίου υπήρξε σταθμός στη μαθητική μου ζωή, και αυτό λόγω της συμμετοχής μου στην 32η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος. Σε αυτήν έλαβαν μέρος 120 περίπου μαθητές από λύκεια της Βόρειας Ελλάδας και, χωρισμένοι σε επιτροπές, ασχολήθηκαν με θέματα της επικαιρότητας που αφορούν την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ,ευρύτερα, ολόκληρο τον πλανήτη. Μέσω της συνδιάσκεψης αυτής, όπως και μέσω κάθε Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ε.Κ.Ν.Ε., επιλέχθηκαν μαθητές, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διεθνή συνέδρια και φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων (Ε.Κ.Ν. – E.Y.P.) είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε με στόχο να προωθήσει την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση. Σκοπός του είναι να δώσει σε μαθητές Λυκείου την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που ενισχύουν την κατάρτιση των μελλοντικών Ευρωπαίων Πολιτών και συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

lorenz

Στην 32η συνδιάσκεψη του κοινοβουλίου εκπροσωπήσαμε το 32ο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης οι μαθήτριες Ελένη Γκούρα και Δήμητρα-Μαρία Αυλογιάρη στις επιτροπές LIBE (CommitteeonCivilLibertiesandHomeAffairs) και JURI(CommitteeonLegalAffairs) αντίστοιχα. Την πρώτη μέρα της συνδιάσκεψης έλαβαν χώρα στο προαύλιο του δημαρχιακού μεγάρου οι δραστηριότητες δόμησης των επιτροπών. Τι σημαίνει αυτό; Τραγούδια, παιχνίδια και κυρίως πολύ γέλιο… Μπορεί στην αρχή να τρέμαμε σαν ψάρια τα φοβισμένα «ντελεγκετόνια» (όπως ήθελαν όλοι να αποκαλούν εμάς τους συμμετέχοντες) αλλά το κατεξοχήν τραγούδι του EYPBigfatpony” ήταν αρκετό για να σπάσει τον πάγο! Το απόγευμα πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε και το βράδυ, στην τελετή έναρξης της 32ης συνδιάσκεψης του ΕΚΝ, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις ομιλίες διακεκριμένων προσώπων της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Την επομένη ακολούθησε η ημέρα των εργασιών των επιτροπών (Committeework). Κούραση, διαπληκτισμοί, ατελείωτες συζητήσεις, αγωνία χαρακτηρίζουν αυτήν την ημέρα, αλλά και ανακούφιση, χαρά και υπερηφάνεια για τα ψηφίσματα (resolution) που διαμορφώθηκαν στο τέλος της ημέρας. Την Δευτέρα 21/12 τα ψηφίσματα τέθηκαν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, όπου και είχαμε τη δυνατότητα να κρίνουμε, να κάνουμε ερωτήσεις και να ψηφίσουμε τα resolutions των υπολοίπων επιτροπών. Όντας και οι δύο στις ομάδες του debate μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως χρειάστηκε πολύ κουράγιο και απύθμενα ψυχικά αποθέματα -καθώς και εξίσου πολλά post-it !- για να πάρουμε το λόγο στην Ολομέλεια. Άξιζε όμως τον κόπο, καθώς το αρχικό άγχος δε συγκρίνεται με την ευφορία και ικανοποίηση που σε κατακλύζει όταν ολοκληρώνεις την ομιλία σου. Στο τέλος, παρακολουθήσαμε την τελετή λήξης της συνδιάσκεψης στην οποία ακούσαμε συγκινητικούς λόγους από τους οργανωτές της και τραγουδήσαμε όλοι μαζί σε μια αγκαλιά το “Imagine” του JohnLennon.

libe

Μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν μακρινά , όμως δε θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή τη μοναδική εμπειρία… Οι chairpersons μας θα είναι για πάντα στις καρδιές μας, το ίδιο και τα υπόλοιπα ντελεγκετόνια με τα οποία δεθήκαμε τόσο πολύ. Προτρέπουμε όλους σας να συμμετάσχετε στο EYP αν σας δοθεί η ευκαιρία, γιατί θα γνωρίσετε μοναδικούς ανθρώπους, θα ξεπεράσετε τα όριά σας και θα ανακαλύψετε και εσείς με τη σειρά σας πόσο μακριά φτάνουν τα όριά σας- όπως ακριβώς κάναμε και εμείς. Αφιερώνουμε λοιπόν αυτό το άρθρο στον Γιάννο, τον Βασίλη, την Κατερίνα, την Κέλλυ, την Άννι, το LIBE, το JURI και σας υποσχόμαστε πως θα είστε για πάντα στις καρδιές μας!

eypga

Σχολιάστε

Top