Οι Αλλαγές στο Γυμνάσιο

ρ

Αντώνης Μπούρας Γ’3 

Φέτος όπως είναι γνωστό, νομοθετήθηκαν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των γυμνασίων στην Ελλάδα. Ωστόσο, για τους περισσότερους μαθητές δεν έχουν γίνει ξεκάθαρες αυτές οι αλλαγές.

Πότε ξεκινάει και τελειώνει το διδακτικό έτος;

Το διδακτικό έτος αρχίζει τη 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει την 30η Ιουνίου. Τα μαθήματα βέβαια, ξεκινάνε την 11η Σεπτεμβρίου και λήγουν την 31η Μαΐου, αυτό σημαίνει 15 περίπου ημέρες περισσότερα μαθήματα. Το έτος χωρίζεται σε 2 τετράμηνα μέχρι το Μάιο και 2 εξεταστικές περιόδους τον Ιούνιο. Το πρώτο τετράμηνο διαρκεί από τις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο διαρκεί από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαΐου.

Ποια είναι τα μαθήματα που διδάσκονται στο γυμνάσιο και σε ποιες ομάδες χωρίζονται;

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο γυμνάσιο είναι 19 και χωρίζονται σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα βρίσκονται τα εξής μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Ιστορία, Μαθηματικά και Φυσική. Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται τα εξής μαθήματα: Αρχαία, Οδύσσεια ή Ιλιάδα ή Ελένη, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Θρησκευτικά, Αγγλικά, Γερμανικά ή Γαλλικά και Οικιακή Οικονομία. Τέλος, στην τρίτη ομάδα τοποθετούνται τα εξής μαθήματα: Τεχνολογία, Πληροφορική, Μουσική, Καλλιτεχνικά και Γυμναστική.

Πως εξετάζονται τα μαθήματα που διδάσκονται;

Τα μαθήματα της κάθε ομάδας εξετάζονται με διαφορετικό τρόπο. Στην πρώτη ομάδα, τα μαθήματα αξιολογούνται με ένα και μόνο διαγώνισμα στο πρώτο τετράμηνο και για γραπτή μία δίωρη εξέταση, ενώ για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας τρίωρη εξέταση στο τέλος του διδακτικού έτους. Στη δεύτερη ομάδα, τα μαθήματα εξετάζονται με ένα ωριαίο διαγώνισμα στο κάθε τετράμηνο. Για τα μαθήματα των δυο πρώτων ομάδων προβλέπεται να γραφούν έως 3 τεστ ανά τετράμηνο που δε θα ξεπερνούν τα 10 λεπτά, στο μάθημα τις προηγούμενης μέρας. Στα μαθήματα της τρίτης ομάδας δε προβλέπεται ωριαίο διαγώνισμα.

Πότε εξετάζονται τα μαθήματα;

Η εξεταστική περίοδος ξεκινάει από την 1η Ιουνίου και τελειώνει την 30η Ιουνίου. Η πρώτη περίοδος από την 1η έως την 10η Ιουνίου, αφορά τα μαθήματα της πρώτης ομάδας στα οποία η εξέταση είναι γραπτή. Ενώ η δεύτερη εξεταστική περίοδος είναι το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου μετά την υποχρεωτική επανάληψη μέσα από υποστηρικτικά μαθήματα, για τους μαθητές που έμειναν μετεξεταστέοι. Η εξέταση είναι γραπτή και προφορική για τα μαθήματα της πρώτης ομάδας και μόνο προφορική στα μαθήματα της δεύτερης ομάδας.

Πότε ένας μαθητής προάγεται στην επόμενη τάξη;

Για να περάσει ένας μαθητής την τάξη, θα πρέπει να έχει 10 σε όλα τα μαθήματα ή 13 μέσο όρο τουλάχιστον, στο σύνολο των μαθημάτων. Στη περίπτωση που ο μαθητής είναι προφορικά εξεταζόμενος, ο απαιτούμενος μέσος όρος μειώνεται στο 12.

Ποιές είναι οι απαγορεύσεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Μέσες άκρες οι απαγορεύσεις είναι κατανοητές και γνωστές σε όλους μας, ωστόσο αξίζει να γίνει μια αναφορά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασεις απαγορεύονται τα εξής: βιβλία, τετράδια, σβηστικό, σημειώσεις, αριθμομηχανή, κινητό τηλέφωνο και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής χρησιμοποιήσει κάτι από όλα αυτά, στην εξέταση, το γραπτό του αυτομάτως βαθμολογείται με 01 (ένα) και ο ίδιος παραπέμπεται στη διεύθυνση με ποινή.

Πώς αξιολογούνται οι μαθητές και πώς ενημερώνονται οι κηδεμόνες τους;

Η διαδικασία της αξιολόγησης παραμένει η ίδια, δηλαδή η εικόνα ενός μαθητή εξαρτάται άμεσα από την συνολική του συμμετοχή στο μάθημα, από τη επιμέλειά του στις εργασίες που αναθέτονται στο σχολείο και στο σπίτι, ομαδικά ή ατομικά και την επίδοση του στα ωριαία διαγωνίσματα και τεστ. Οι κηδεμόνες των μαθητών μπορούν να ενημερώνονται μία ημέρα την εβδομάδα, για τη συμπεριφορά και στάση των μαθητών απέναντι στο μάθημα, ενώ μία φορά στο τέλος κάθε τετραμήνου για τη συνολική αξιολόγηση και επίδοση του μαθητή, καθώς και τον έλεγχο προόδου του.

Σχολιάστε

Top