7 επαγγελματίες τουρισμού μιλάνε

oldphotos133795502224
Μαρία-Κωνσταντίνα Κοντσέ Γ2
Αντώνης Μπούρας Γ3

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης σχολικής εκδρομής της Γ΄ Γυμνασίου στις περιοχές Ναύπλιο-Ολυμπία-Ναύπακτο, στο διάστημα 02-04 Απριλίου, είχαμε την ευκαιρία να μοιράσουμε ερωτηματολόγια σε επαγγελματίες τουρισμού, για να εξετάσουμε τις απόψεις τους σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό σε χαλεπούς καιρούς.

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση των απαντήσεων που δόθηκαν στο ερωτηματολόγιο, αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από το επάγγελμά τους. Πιο συγκεκριμένα, με άριστα το 5, οι 4 στους 7 είναι ευχαριστημένοι από την εργασία τους. Οι υπόλοιποι βαθμολόγησαν την εργασία τους με 4. Συμπερασματικά, είναι σαφές ότι και οι 7 επαγγελματίες-εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι από το επάγγελμά τους στον τομέα του τουρισμού.

Ρεσεψιονίστ και γραμματέας του διευθυντή ξενοδοχείου, που εργάζεται σε αυτή τη θέση ή παρόμοιες εδώ και τρία χρόνια, δηλώνει ότι θα ήταν καλό ο οποίος θα ήθελε να ασχοληθεί με κάτι αντίστοιχο να έχει εξειδικευμένες σπουδές στο αντικείμενο των τουριστικών και αρκετές ξένες γλώσσες. Αυτή έχει σπουδάσει σε ΑΕΙ άλλης επιστήμης. Στο επάγγελμά της, την ευχαριστεί που γνωρίζει νέους ανθρώπους από όλο τον πλανήτη και δημιουργεί νέες φιλίες με αυτούς. Ωστόσο, την ενοχλεί το γεγονός ότι εργάζεται στις γιορτές και ότι είναι μακριά από τους γονείς της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναφέρει ότι το κράτος βοηθά τους ξενοδόχους με συνέδρια που διοργανώνει . Ταυτόχρονα, η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς εκθέσεις  έχει ως σκοπό τη διαφήμιση της χώρας. Ακόμα, θεωρεί ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την χώρα μας, λόγω του πτωχευτικού περιβάλλοντος που δεν δημιουργεί την απαραίτητη ασφάλεια σε κάποιον τουρίστα,  για να μας επισκεφτεί. Στην περίπτωση που θα γινόταν υπουργός το υρισμού θα έδινε περισσότερη σημασία στην αξιοποίηση των υποδομών εναλλακτικού τουρισμού, ενώ θα μείωνε το λειτουργικό κόστος των τουριστικών επιχειρήσεων (πχ. Φ.Π.Α.),  για να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι μονάδες και να έχουν τα κίνητρα εκσυγχρονισμού και να έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία.

Οδηγός τουριστικού λεωφορείου, εργαζόμενος σε αυτόν τον τομέα εδώ και δέκα χρόνια, κάτοχος επαγγελματικού διπλώματος κατηγορίας Δ και απόφοιτος λυκείου, θεωρεί  ότι ένα από τα θετικά του επαγγέλματός του είναι η διαρκής εξερεύνηση νέων τόπων. Ωστόσο, αυτή γίνεται με χαμηλή αμοιβή που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του. Ο ίδιος συμβουλεύει, όποιον αγαπάει αυτό το επάγγελμα να το ακολουθήσει χωρίς δεύτερη σκέψη. Δηλώνει ότι το κράτος είναι απόν σε θέματα στήριξης και ανάπτυξης του τουρισμού. Επιπροσθέτως, πιστεύει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον τουριστικό κλάδο σε μεγάλο βαθμό και αν ήταν υπουργός τουρισμού για μία μέρα, θα ήθελε να θέσει ξανά τα θεμέλια για την ανάπτυξη του τουρισμού από την αρχή.

Αρχαιοφύλακας σε αρχαιολογικό χώρο για περίπου 20 χρόνια, είναι απόφοιτος ΙΕΚ, δηλώνει ότι την ευχαριστεί η επικοινωνία με τους τουρίστες  που επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο που εργάζεται και η ενημέρωση των τουριστών.  Επίσης, θεωρεί ότι το κράτος συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού με τη διαφήμιση και την προβολή των τουριστικών μας περιοχών. Ενώ, πιστεύει και αυτή ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον τουρισμό σε μεγάλο βαθμό. Αν ήταν υπουργός τουρισμού θα αξιοποιούσε το προνόμιο αυτό με κάθε τρόπο.

Υπεύθυνος μουσείου που εργάζεται εκεί 30 έτη και γνώστης ξένων γλωσσών. Δηλώνει ότι περισσότερο τον ευχαριστεί η καθημερινή επαφή με τους επισκέπτες του μουσείου και η έλλειψη μονοτονίας λόγω της επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Ωστόσο, δυσκολεύεται από το ασταθές πλαίσιο λειτουργίας και τις ελλείψεις σε προσωπικό. Όποιον θέλει να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα, τον συμβουλεύει να φοιτήσει σε κατάλληλη σχολή και να αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις. Στη συνέχεια, λέει ότι το κράτος δεν βοηθά στον τουρισμό αλλά και ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει στο μέγιστο τον εσωτερικό τουρισμό. Αν ήταν υπουργός τουρισμού θα άλλαζε το ωράριο εργασίας των μουσείων .

Ξεναγός που εργάζεται 38 χρόνια απόφοιτος ΤΕΙ και σχολής ξεναγών. Δήλωσε ότι βρίσκει ενδιαφέρον το γεγονός ότι συναντά τους πελάτες του κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους, που είναι σε ευχάριστη διάθεση. Συμβουλεύει τους νέους να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα. Μας είπε ότι το κράτος δεν στηρίζει  τον τουρισμό. Επιπρόσθετα, θεωρεί ότι η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει τον τουρισμό. Αν ήταν υπουργός τουρισμού θα προσπαθούσε να κάνει ευρέως γνωστό ότι το μόνο ουσιαστικό εισόδημα της χώρας είναι ο τουρισμός.

Ξεναγός διπλωματούχος που εργάζεται 21 έτη είπε ότι αγαπάει την δουλειά του γιατί  λατρεύει την επικοινωνία με τον κόσμο. Έπειτα, συμβουλεύει  την νέα γενιά να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα μόνο, αν έχει υπομονή και το αγαπάει .Δηλώνει χαρακτηριστικά ότι το κράτος δεν ενδιαφέρεται όσο θα έπρεπε για τα τουριστικά επαγγέλματα. Στη συνέχεια, κατά την γνώμη της ο τουρισμός έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Η ίδια θα άλλαζε τις υποδομές των μουσείων, αν είχε την δυνατότητα.

Αρχαιοφύλακας και υπάλληλος στο γραφείο πληροφόρησης κοινού, απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εργάζεται 35 έτη. Είναι γνώστης μίας ξένης γλώσσας και απόφοιτος ΙΕΚ. Λατρεύει το γεγονός ότι συναναστρέφεται με ανθρώπους που έχουν ανεβασμένη ψυχολογία .Προτείνει να τολμήσουν οι νέοι να ασχοληθούν με τέτοια επαγγέλματα .Θεωρεί ότι το κράτος στηρίζει τον τουρισμό με την παρουσία της χώρας σε διεθνείς εκθέσεις .Είπε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον τουρισμό σε παγκόσμια κλίμακα και σαφώς και την χώρα μας. Αν ήταν υπουργός τουρισμού,  θα επέτρεπε στους Έλληνες να έχουν δωρεάν πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους.

Σχολιάστε

Top