Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή Καραβάκι

dentro2

dentro3ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Βέρα Μπαλμπαγάδη Α3

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το πιο διαδεδομένο έθιμο σε όλο τον κόσμο και ο στολισμός του ταυτίζεται με το πνεύμα των ημερών. Από την αρχαιότητα υπήρχε σε όλες τις θρησκείες η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων.

Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε είναι από τον 8ο αιώνα μ.Χ.  οπού ο Άγγλος ιερομόναχος Άγιος Βονιφάτιος καθιέρωσε το χριστουγεννιάτικο δέντρο ως σύμβολο των Χριστουγέννων και ως μια χριστιανική συνήθεια προσπαθώντας να αντικαταστήσει παλαιότερα ειδωλολατρικά έθιμα όπως τη βελανιδιά.

Η παράδοση λέει ότι ο Μαρτίνος Λούθηρος καθιέρωσε το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου, ενώ το 1882 στη Ν.Υόρκη για πρώτη φορά φωτίστηκε ηλεκτρικά από έναν συνάδελφο του Τόμας Έντισον.

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου ήρθε στη χώρα μας το 1883 όταν ο βασιλιάς Όθωνας στόλισε ένα δέντρο στα ανάκτορα του στο Ναύπλιο.

Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα ήταν το παραδοσιακό Χριστόξυλο κυρίως στα χωριά της Βόρειας Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα έβαζαν ένα μεγάλο κούτσουρο από άγρια κερασιά, πεύκο ή ελιά στο τζάκι οπού θα έκαιγε από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Σύμφωνα με την παράδοση έφερνε  καλοτυχία και κυρίως προστάτευε τα σπίτια από τους καλικάντζαρους που έμπαιναν από τις καμινάδες και έκλεβαν ή έκαναν ζημιές στα νοικοκυριά.

 

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

Το έλατο που είναι και το παραδοσιακό δέντρο που στολίζουμε έχει την ιδιότητα να μην ρίχνει τα φύλλα του ποτέ και να διατηρείται πάντα καταπράσινο και ζωντανό. Αυτό συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.

Το σχήμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι τριγωνικό. Αυτό που συμβολίζει  είναι η  Αγία Τριάδα.

Τα στολίδια επάνω στο δέντρο συμβολίζουν διάφορα σχετικά με τη γέννηση του Χριστού. Τα λαμπάκια συμβολίζουν ότι ο Χριστός είναι το φως της ζωής. Στην κορυφή βάζουμε ένα αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη. Οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που παραδοσιακά είναι κόκκινες συμβολίζουν τη θυσία του Σωτήρα για όλους εμάς (το κόκκινο συμβολίζει του αίμα).Οι γιρλάντες που βάζουμε μερικές φορές συμβολίζουν κάτι χαρμόσυνο δηλαδή τη γέννηση του Χριστού.

Αναμφισβήτητα το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χριστουγεννιάτικα έθιμα. Σε κάθε σπίτι έχει καθιερωθεί ο στολισμός του ο οποίος δίνει χαρά σε μικρούς αλλά και μεγάλους.

 

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ

Η Ελλάδα ως χώρα ναυτική, είχε ως έθιμο κυρίως στα νησιά, να στολίζουν καράβι. Το καράβι συμβόλιζε την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο μπροστά σε αυτό του δέντρου αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει. Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση της χώρας μας, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικότητα κατασκεύαζαν με χαρτί και ξύλο, το στόλιζαν με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά, γύριζαν στα σπίτια και έλεγαν τα κάλαντα. Αποτελούσε όμως κι ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.

Σχολιάστε

Top