Φιλία… μία σύγχρονη ψευδαίσθηση

Διομήδης Μπαδιαβάς, Ελένη Ινακίδου (μαθητές της Β Λυκείου)

Η φιλία είναι ένα ξεχωριστό αγαθό στην ανθρώπινη ζωή. Καθώς η τεχνολογία έχει εισβάλει ολοένα και πιο πολύ στη ζωή μας, το διαδίκτυο μας εφοδιάζει καθημερινά με νέους τρόπους δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων.

Τα τελευταία χρόνια άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν φίλους από κοντά είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί δεν αισθάνονται καλά με την εμφάνισή τους ή γιατί δεν νιώθουν ότι είναι αποδεκτοί από τον κοινωνικό περίγυρο. Έτσι ψάχνουν τη φιλία στο διαδίκτυο. Τα νέα παιδιά όμως σπαταλάνε ώρες ολόκληρες κάνοντας εκεί όλο και περισσότερους εικονικούς φίλους. Οι φίλοι έχουν γίνει δυαδικά ψηφία στον ψυχρό υπολογιστή, τα συναισθήματα έχουν γίνει «like», τα λόγια «comment», η συζήτηση «chat» και η φιλία αντικαταστάθηκε από το νέο «status».

Οι άνθρωποι σήμερα εμπιστεύονται τους διαδικτυακους φίλους. Η αλήθεια όμως είναι ότι η όποια σχέση στον διαδικτυακό χώρο είναι μια ψευδαίσθηση. Φιλία σημαίνει να βλέπεις τον άλλον, να τον ακούς και να έχεις κοινές εμπειρίες μαζί του. Μια φιλία πραγματική δεν ξεκινάει από το διαδίκτυο, εφόσον πολύ απλά απουσιάζει η ψυχή, που ενώνει ως συνδετικός κρίκος δυο ανθρώπους. Υπάρχει βέβαια και περίπτωση να γνωρίζεις ήδη τον άλλο με τον οποίο επικοινωνείς διαδικτυακά. Η διαδικτυακή φιλία είναι χρήσιμη ή ωφέλιμη σε άτομα που αδυνατούν να βγουν από το σπίτι, σε όσα επικοινωνούν από μακρινή απόσταση ή έχουν κοινωνικά προβλήματα κι έτσι γεμίζει με λίγη χαρά την καρδιά τους. Φυσικά, πάντα πρέπει να μην είμαστε κατηγορηματικοί, γιατί ο κάθε τρόπος γνωριμίας φίλων είναι θεμιτός, αρκεί να ενεργούμε με σύνεση.

Σήμερα, οφείλουμε να το προσέχουμε αυτό και να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο με προσοχή και με μέτρο. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα, οι ανθρώπινες σχέσεις δεν πρέπει να αντικαθιστώνται από εικονικές σχέσεις όπως αυτές μέσα από το διαδίκτυο. Μπορεί να έχουμε χάσει πολλές αξίες, μα αυτή της φιλίας, είναι καθήκον μας να τη διατηρήσουμε ανάμεσα στους αιώνες.

Εικόνα (9)

Σχολιάστε

Top