Τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, έφτασε επιτέλους στο σχολείο μας ο κομποστοποιητής που ζητούσαμε από τον Δήμο εδώ και δυο χρόνια. Βέβαια, πρόπερσι κάναμε δικό μας, αυτοσχέδιο με πλαστικά κιβώτια ….και αφού για ένα μήνα τον γεμίζαμε με “υλικά” κατάλληλα, μας πρόλαβε η πανδημία….
Επιτέλους, όμως, ήρθε ο κάδος που τόσο περιμέναμε. Θα δούμε, τώρα πια, μπροστά στα μάτια μας, πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τα ενοχλητικά απόβλητα της κουζίνας σε οικολογικό λίπασμα για τον μικρό κήπο του σχολείου μας.
Προσπαθήσαμε αρκετές φορές να τον ομορφύνουμε με λουλούδια, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ίσως, όμως, με την εμπλοκή όλων μας στην παραγωγή λιπάσματος, που αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα!
Τρίτη 18 Ιανουαρίου.ξεκινήσαμε τη διαδικασία…..Όμως ο κάδος ανήκει σε όλους, και πρέπει όλοι να τον φροντίζουμε και να τον “ταΐζουμε”……
Η κομποστοποίηση είναι μια εντελώς φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε πλούσιο λίπασμα. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.
(http://www.ecorec.gr/ecorec/index.php?option)
Υλικά χρήσιμα για τον κάδο της Κομποστοποίησης
Τα υλικά της κομποστοποίησης χωρίζονται σε χλωρά και ξερά.
Χλωρά λέμε τα περισσότερα υπολείμματα φυτών της κουζίνας μας : φλούδες από όλα σχεδόν τα φρούτα (μήλα, μπανάνες, αχλάδια, ακτινίδια), υπολείμματα από λαχανικά (μαρούλι, ραδίκια κτλ) και ολόκληρα φρούτα και λαχανικά που βλέπουμε ότι είναι έτοιμα ή σάπισαν, υπολείμματα από τα φίλτρα καφέ, τσαγιού, υλικά από τον κήπο μας (λουλούδια που έχουν αρχίσει να μαραίνονται, χλωρά “ενοχλητικά” χόρτα , πεσμένα φύλλα κτλ.). Όλα αυτά τα υλικά είναι πλούσια σε άζωτο το οποίο είναι απαραίτητο για την κομποστοποίηση.
Ξερά λέμε υλικά όπως χώμα κήπου, άχυρο, πριονίδια, κομματιασμένα ξερά κλαδιά, ξερά χόρτα, ξερά φύλλα, στάχτη από τζάκι, κομματάκια από καφέ χαρτοσακούλες της μαναβικής, εφημερίδας ,αυγοθήκες, κύλινδροι ρολών χαρτιού κουζίνας, χαρτοκιβώτια κτλ. Τα υλικά αυτά είναι πιο πλούσια σε άνθρακα.
Αναγκαία είναι και τα τσόφλια αυγών, πλούσια σε ασβέστιο. (Όσο μεγαλύτερη είναι ποικιλία υλικών μας, τόσο θρεπτικότερο το βιολογικό λίπασμά μας ).
Μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες από το εγχειρίδιο κομποστοποίησης που δημιούργησαν οι συμμαθητές μας πριν δύο χρόνια: Εγχειρίδιο Κομποστοποίησης
Υλικά που αποφεύγουμε για την κομποστοποίηση
Δεν είναι όλα τα υλικά της κουζίνας και του κήπου κατάλληλα για τον δικό μας κάδο. Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουμε υπολείμματα γαλακτοκομικών προϊόντων και ό,τι άλλο είναι ζωϊκής προέλευσης, τα λάδια, λεμόνια και ειδικά για να αποφύγουμε την έντονη μυρωδιά μόνο ξερά “φύλλα” σκόρδου και κρεμμυδιού. Εννοείται ότι δε βάζουμε υλικά από πλαστικό ή μέταλλο!
Μέγεθος Υλικών και Αναλογίες
Τα χλωρά και ξερά υλικά θα πρέπει να είναι σε ίση αναλογία και κομματιασμένα.
Τέλος, ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί άνετα ανάμεσα στα υλικά και να βοηθά τα αερόβια βακτήρια να τα αποσυνθέσουν ταχύτερα. Αν βάλουμε ολόκληρα κομμάτια π.χ. ολόκληρη φλούδα μπανάναςή ολόκληρο μήλο, η κομποστοποίηση θα καθυστερήσει και μπορεί να χρειαστεί ένα έτος, ενώ αν τα κομματιάζουμε σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμο το κομπόστ.
Υγρασία. Το κλειδί για την κομποστοποίηση.
Η υγρασία είναι πολύ σημαντική. Πρέπει μία φορά την εβδομάδα να ελέγχουμε την υγρασία και να προσθέτουμε νερό πάνω στη σωρό.
Διάρκεια Κομποστοποίησης και Προσθήκη νέων υλικών .
Ακολουθώντας τις οδηγίες, σε τρεις με έξι μήνες θα έχουμε το βιολογικό μας λίπασμα. Όλο αυτό το διάστημα, ελέγχουμε την υγρασία και ανακατεύουμε τη σωρό, έχοντας τη δυνατότητα να παρατηρούμε τη θερμοκρασία που έχει ανέβει από τη δράση μικροοργανισμών.
Η προσθήκη νέων υλικών σε μια σωρό που ήδη έχει αρχίσει η κομποστοποίηση θέλει προσοχή ώστε να μην ξεπερνά το 20% υλικών. Τα νέα υλικά μπαίνουν σε μία λακούβα στην κορυφή της σωρού, που μετά κλείνουμε με ξηρά υλικά.
Το λίπασμά μας είναι έτοιμο όταν έχει πια χρώμα σκούρο καφέ, δεν έχει έντονη μυρωδιά, η θερμοκρασία του είναι ίδια με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και είναι αρκετά στεγνό.
Ευχαριστούμε πολύ το τμήμα Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου για την παραχώρηση του κομποστοποιητή στο σχολείο μας.
Πηγές:
(https://www.bestprice.gr/blog/163/kompostopoiisi-sto-spiti)
(http://www.ecorec.gr/ecorec/index.php?option)
https://sway.office.com/qsTmOaYYRcw34ykQ?re)
Από τους μαθητές του Ε΄1
Ελισάβετ Ε. – ΣοφίαΤ. – Άγγελος Α. – Κων/νος Α.
Ευάγγελος Γ. – .Δημήτρης Κ. – Χρήστος Κ. –
Χρήστος Κ. – Δημήτρης Μ.- Κων/νος Ρ.