Πλημμύρες και τρόποι προστασίας

  Πλημμύρα συμβαίνει λόγω ραγδαίων βροχοπτώσεων και ισχυρών καταιγίδων, από το ανέβασμα της στάθμης των ποταμών ή από το λιώσιμο χιονιού. Η ξαφνική πλημμύρα είναι το αποτέλεσμα ατμοσφαιρικών διαταραχών, που συνοδεύονται από ραγδαίες βροχοπτώσεις, με μεγάλα ποσά βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι καταιγίδες που κινούνται αργά ή κινούνται πάνω από την ίδια περιοχή και εμφανίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα λίγων ωρών. Οι πλημμύρες μπορούν να προκαλέσουν και παλίρροια.

Στη ζώνη των τροπικών προκαλούνται επίσης από τυφώνες ή τροπικούς κυκλώνες.

   Πολλοί παράγοντες συνηγορούν σε μία ξαφνική πλημμύρα, όπως: η ένταση της βροχής και η διάρκεια της, η τοπογραφία, οι συνθήκες του εδάφους, όμως και ο άνθρωπος συμβάλει με την καταστροφή των δασών, τις πυρκαγιές, τα βουλωμένα φρεάτια , την ανεξέλικτη δόμηση σε ρέματα κτλ. Αυτή η ταχεία ύψωση νερού, στο πέρασμα του μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε κατασκευές, όπως κτίρια, γέφυρες , να παρασύρει αυτοκίνητα, να ξεριζώσει δέντρα, καταστροφικές κατολισθήσεις, να πάρει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Πώς προστατευόμαστε:

1.Βεβαιωνόμαστε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι μας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.

2.Περιορίζουμε τις μετακινήσεις.

3.Αποφεύγουμε την παραμονή σε υπόγειους και ισόγειους χώρους. Σε περίπτωση πλημμύρας τους, κλείνουμε τον γενικό διακόπτη ρεύματος.

4.Δεν διασχίζουμε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο, αποφεύγουμε λιμνάζοντα νερά, περιοχές με κατολισθήσεις και σπασμένο οδόστρωμα.

5. Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.

6.Εγκαταλείπουμε το αυτοκίνητό μας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

7.Σε περίπτωση κινδύνου καλούμε το 112 για να ζητήσουμε βοήθεια.

8.Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Η μεγαλύτερη πλημμύρα στην Ελλάδα έγινε στις 6/11/1961 στην Αθήνα όπου έχασαν την ζωή τους πάνω από 40 άτομα καταστράφηκαν 400 σπίτια και πάνω από 4000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουνε τα σπίτια τους γιατί η στάθμη του νερού έφτασε τα 2 μέτρα.

Οι πλημμύρες αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή φυσική καταστροφή, μετά τις δασικές πυρκαγιές.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΡΑΒΙΚΑΛΗ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΟΡΟΥΤΣΟΓΛΟΥ – ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΘΑΚΗ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Ε2)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης