Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Οι Τρεις Ιεράρχες.
Η εκκλησία όρισε να τους γιορτάζουμε και τους τρεις μαζί, αν και ο κάθε ένας έχει τη δική του γιορτή μέσα στον Ιανουάριο, καθώς έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα: ζούσαν μία λιτή και απλή ζωή αν και είχαν οικονομικές δυνατότητες, έλαβαν πολύ αγάπη και χριστιανική αγωγή από τις μητέρες τους, φρόντιζαν τους φτωχούς και όσους είχαν ανάγκη, ήταν πολύ μορφωμένοι, αγαπούσαν τα γράμματα και θαύμαζαν τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων.
Καθιερώθηκαν ως προστάτες των γραμμάτων γιατί υπήρξαν μεγάλοι δάσκαλοι και σπουδαίοι ρήτορες. Ο λαός τους θεωρούσε σοφούς, τους σέβονταν και τους εκτιμούσαν. Επειδή θεμελίωσαν την Ορθοδοξία, χαρακτηρίζονται ως Πατέρες.
Το γεγονός που στάθηκε η αιτία να γιορτάζονται και οι τρεις μαζί
Η εκκλησία μας, όρισε να τους τιμάει και τους τρείς μαζί έπειτα από ένα παράδοξο γεγονός που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη τον 11ο αιώνα.
Οι Χριστιανοί είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες, οι οποίες φιλονικούσαν και μάλωναν μεταξύ τους. Η μια μερίδα ήταν οι Βασιλίτες, αυτοί δηλαδή που θαύμαζαν το Βασίλειο και έλεγαν ότι ήταν ο σπουδαιότερος άγιος από τους τρεις. Η άλλη μερίδα ήταν οι Γρηγορίτες, που θεωρούσαν τον Γρηγόριο ως τον πιο μεγάλο πατέρα της Εκκλησίας και η τρίτη μερίδα ήταν οι Ιωαννίτες, που θαύμαζαν και θεωρούσαν σπουδαιότερο πατέρα τον Χρυσόστομο, γιατί υπήρξε γλυκύτατος και φωτισμένος στον λόγο. Πολλές φορές αγρίευαν οι Χριστιανοί των διαφόρων μερίδων και δημιουργούσαν δυσάρεστες καταστάσεις. Την εποχή εκείνη ζούσε κάποιος άγιος επίσκοπος, ο Ιωάννης, ο οποίος θλιβόταν πολύ βλέποντας αυτή την κατάσταση των Χριστιανών, γιατί δεν ήθελε να είναι οι Χριστιανοί χωρισμένοι και μαλωμένοι. Μια νύχτα είδε ένα παράξενο όραμα: Είδε να κατεβαίνουν από τον ουρανό οι 3 Ιεράρχες ενωμένοι και αγαπημένοι. Είπαν, λοιπόν, στον έκθαμβο επίσκοπο: «Όπως βλέπεις, είμαστε και οι 3 μαζί ενωμένοι στον ουρανό και δοξασμένοι κοντά στον Θεό. Τίποτα δε μας χωρίζει. Έτσι θέλουμε να είμαστε και στη γη. Να βρεις, λοιπόν, τους Χριστιανούς και να τους πεις να μονοιάσουν. Να σταματήσουν οι φιλονικίες και οι τσακωμοί, που φέρνουν μεγάλο κακό στις ψυχές και στην κοινωνία και να είναι αγαπημένοι. Εμείς όσο ζούσαμε διδάσκαμε την αγάπη, γιατί μόνο αυτή κάνει όμορφη τη ζωή». Αυτά είπαν και εξαφανίστηκαν.
Ο επίσκοπος Ιωάννης την άλλη μέρα έκανε ακριβώς όπως του είπαν. Κάλεσε τους χριστιανούς, τους είπε την επιθυμία των Αγίων και όρισε την 30η Ιανουαρίου να τιμούνται μαζί, αφού και οι τρεις γιορτάζουν και μεμονωμένα μέσα στον Ιανουάριο.
Οι Τρείς Ιεράρχες αποτελούν πρότυπο για την παιδεία. Έγιναν επιστήμονες και έδειξαν στους χριστιανούς τον τρόπο συνύπαρξης την επιστήμης και της πίστης. Εκτός από αυτό, δείχνουν ότι στην Εκκλησία, δεν υπάρχουν διακρίσεις και πρωτεία. Όλοι είναι ίσοι ενώπιον του Χριστού.
Χρύσα Αγγίδου, Δασκάλα
Πηγές:
https://www.ekklisiaonline.gr/nea/tris-ierarches-giati-ine-prostates-ton-grammaton/
https://www.pemptousia.gr/2021/01/i-eorti-ton-trion-ierarcho