Παιδιά θαύματα

 

 

Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι

Maria_Gaetana_Agnesi

Η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1718 στο Μιλάνο και πέθανε στις 9 Ιανουαρίου του 1799, σε ηλικία 80 ετών. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα μαθηματικών σε πανεπιστήμιο. Μιλούσε τόσο ιταλικά όσο και γαλλικά ήδη από τα πέντε της. Παιδί – θαύμα, η Μαρία Γκαετάνα σε ηλικία 11 ετών μιλούσε λατινικά, ελληνικά, εβραϊκά και αρκετές άλλες γλώσσες. Σπούδασε και εκπαιδεύτηκε στο σπίτι της αρχικά. Σε ηλικία μόλις εννέα ετών δημοσίευσε στα λατινικά την πραγματεία της για την παροχή ανώτερης εκπαίδευσης στις γυναίκες. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων είχε ξεκινήσει να μελετάει βλητική και γεωμετρία. Η Ανιέζι υπήρξε φιλόσοφος,  μαθηματικός, φιλάνθρωπος, συγγραφέας, θεολόγος και επιστήμονας. Δούλεψε στο πανεπιστήμιο της Μπολόνιας. Αφιέρωσε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες της ζωής στη μελέτη της θεολογίας (ιδιαίτερα της πατρολογίας) και σε φιλανθρωπικό έργο στην υπηρεσία των φτωχών, στους οποίους άνοιξε το σπίτι της, όπου δημιούργησε ένα νοσοκομείο.

Γιάννης Γλυκός, Ζωή Περχανίδου

 

Πηγές:

https://www.sansimera.gr/biographies/830

https://www.mathhmatika.gr/maria-gaetana-agnesi-mathematician/

 

Πάμπλο Πικάσο

Πάμπλο Πικάσο1

Ο Πάμπλο Πικάσο ήταν ισπανός ζωγράφος που γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας, στις 25 Οκτωβρίου του 1881 και πέθανε στις 8 Απριλίου του 1973 από πνευμονικό οίδημα. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έλαβε από τον πατερά του, τον Χοσέ Ρουίθ ι Μπλάσκο, ο όποιος ήταν κι αυτός ζωγράφος και δίδασκε σε διάφορες σχολές και ακαδημίες ζωγραφικής. Το 1897 πήρε χρυσό βραβείο με το έργο του «επιστήμη και συμπόνοια» στην Έκθεση Καλών Τεχνών της Μαδρίτης. Τα πρώτα έργα του τα υπέγραφε ως Ρουίθ Μπλάσκο αλλά από το 1901 άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα της μητέρας του, Πικάσο. Το 1900 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και συγκεκριμένα στη Μονμάρτη, που αποτελούσε σημαντικό κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής. Το 1904 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου γνωρίστηκε με άλλους καλλιτέχνες, όπως ο Ματίζ και ο Χουάν Μιρό. Από το 1912 έως το 1914 τα έργα του Πάμπλο Πικάσο γίνονταν όλο και πιο γνωστά και διάσημα. Ο Πικάσο ως ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και δραματουργός ήταν ιδιαίτερα πολύπλευρος. Μέσα από τη ζωγραφική του διαφαίνεται η αγάπη του για τα ζώα, στα οποία αποδίδει ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ο Πικάσο θεωρείται ο πρόδρομος κι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της ζωγραφικής του 20ου αιώνα. Άφησε 20.000 έργα με το σπουδαιότερο από αυτά τη «Γκουέρνικα» που απεικονίζει τα εγκλήματα που είχαν γίνει στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο.

Πάμπλο Πικάσο2

Αρμουτσής Θεοφάνης-Χρυσοβαλάντης, Αρχιτεκτονίδης Σταύρος, Γεωργιάδου Χριστίνα, Δόκα Κωνσταντινιά, Μαντζούρη Ανδρεάνα, Μερκάι Μερσάντα, Μπουρλή Ελεάνα, Τσακίρης Χρήστος

 

Πηγές:

https://www.sansimera.gr/biographies/14

https://paplopicasso.weebly.com/betaiotaomicrongammarhoalphaphiiotaalpha.html

https://apotis4stis5.com/themata-f/33402-pablo-picasso-paidiki-hlikia

 

Μπλεζ Πασκάλ

pascal

Ο Μπλεζ Πασκάλ ήταν Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος. Υπήρξε ένα παιδί θαύμα.

Γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1623 στο Clermont.  Έζησε στο Παρίσι μαζί με τον πατέρα του και τα 3 του αδέρφια αφού η μητέρα του πέθανε όταν ήταν μόλις τριών ετών. Ο πατέρας του δεν ήθελε ο γιος του να ασχοληθεί με τα μαθηματικά μέχρι να γίνει δεκαπέντε ετών, όμως, άλλαξε γνώμη όταν ο δωδεκάχρονος Πασκάλ ανακάλυψε μόνος του ότι το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου ισούται με δύο ορθές γωνίες. Σε ηλικία 16 ετών παρουσίασε την πρώτη του εργασία περί κωνικών τομών – θεώρημα Πασκάλ. Αργότερα, κατασκεύασε την «Πασκαλίνα», μία αριθμομηχανή που έκανε πρόσθεση και αφαίρεση. Το 1653 εξηγεί αναλυτικά το νόμο της πίεσης (νόμος του Πασκάλ ή αρχή του Πασκάλ) στο βιβλίο «Επεξεργασία σχετικά με την ισορροπία των υγρών». Επίσης, έκανε πειράματα για την ύπαρξη του κενού. Η πιο γνωστή μελέτη του είναι «Το τρίγωνο Πασκάλ» ή πιο απλά το αριθμητικό τρίγωνο.

Από τα είκοσί του χρόνια είχε ισχυρούς πονοκεφάλους. Αυτό, όμως, δεν τον σταμάτησε από το να ασχολείται με τα μαθηματικά. Προς το τέλος της ζωής του ασχολήθηκε με τη χριστιανική θρησκεία. Ο Πασκάλ πέθανε στο Παρίσι στις 19 Αυγούστου 1662 σε ηλικία 9 ετών.

Κωνσταντίνος Καραλιόλιος, Κασταούνη Αναστασία, Μέτσιος Ραφαήλ

 

Πηγές:

https://hallofpeople.com/gr.php?user=%CE%A0%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BB%20%CE%9C%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%B6

https://homouniversalisgr.blogspot.com/2019/06/19-1623-19-1662.html

 

Γιούντιτ Πόλγκαρ

26judit-polgar

Η Γιούντιτ Πόλγκαρ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1976 και είναι Ουγγαρέζα σκακίστρια. Υπήρξε η νεότερη παίκτρια στη λίστα που έφτασε ποτέ στον κατάλογο βαθμολογίας των κορυφαίων 100 παικτών της FIDE, φτάνοντας στην 55η θέση στον κατάλογο βαθμολογίας σε ηλικία μόλις 12 ετών, ενώ είναι και η μόνη γυναίκα που έχει κερδίσει έντεκα παγκόσμιους πρωταθλητές. Σε ηλικία 15 ετών και 4 μηνών, έγινε η νεότερη γκραν μετρ του σκακιού μέχρι τότε, σπάζοντας το ρεκόρ του Μπόμπι Φίσερ.

Από τον Ιανουάριο του 1989 μέχρι τον κατάλογο βαθμολογίας του Μαρτίου του 2015, ήταν η νούμερο ένα στη βαθμολογία γυναίκα στον κόσμο.

Τον Αύγουστο του 2014 αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο σκάκι.

Η Πόλγκαρ είχε πει σε μία συνέντευξή της : «επειδή οι γονείς μου πίστευαν σε μένα, μου εμφύσησαν τη νοοτροπία ότι μπορώ να φτάσω ψηλά, ανεξαρτήτως του αν ήμουν αγόρι ή κορίτσι».

Αλέξανδρος Παρδάλης, Λουκάς Βογιατζής, Σεβαστή Κουρουτζίδου

 

Πηγές:

https://www.kathimerini.gr/life/people/1084660/gioyntit-polgkar-talento-einai-kai-to-na-kathesai-gia-okto-ores/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%84_%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%81

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης