Απλό Ηλεκτρικό Κύκλωμα

 

Το απλό ηλεκτρικό κύκλωμα πρέπει να έχει οπωσδήποτε τα παρακάτω μέρη:

  •  Μια πηγή ενέργειας – μπαταρία ή αλλιώς ξηρό στοιχείο αποθήκευσης ενέργειας,
  • Δύο αγωγούς – καλώδια,
  • Λυχνιολαβή – βάση στήριξης για το λαμπάκι,
  • Λυχνία- λαμπάκι

                                     

 

 

 

                             ΛΙΖΑ                                    

 

Για πιο σύνθετα ηλεκτρικά κυκλώματα απαιτούνται περισσότεροι αγωγοί, λαμπάκια, μπαταρίες ή λυχνιολαβές και διακόπτες (στο απλό ηλεκτρικό κύκλωμα δεν βάζουμε διακόπτη).

ΕΙΚΟΝΑ                                                ΟΛΟ

 

ΟΧΙ

 

Η χρήση σκίτσων και συμβόλων κάνει την απεικόνιση – σχεδιασμό των κυκλωμάτων απλούστερη, ευκολότερη και ταχύτερη, αφού παραλείπονται όλες οι λεπτομέρειες. Έτσι, όμως, υστερεί σε ακρίβεια και λεπτομέρεια.

Η χρήση μιας λάμπας και η αντικατάστασή της γίνεται πιο εύκολη και με ασφάλεια όταν έχουμε λυχνιολαβή, δηλαδή βάση στήριξης και σύνδεσης λυχνίας – λάμπας.

Μια λυχνιολαβή αποτελείται από:

Δύο μεταλλικές επαφές, όπου ακουμπούν αυτές του λαμπτήρα,

Δύο σύνδεσμοι- που με αγωγούς συνδέονται με την μπαταρία ή την άλλη ηλεκτρική πηγή και μια λυχνιολαβή όπου μπαίνει ο λαμπτήρας

Λυχνιολαβή φτιάχνουμε εύκολα με ένα μανταλάκι, καρφώμενο σε μια ξύλινη βάση και συνδέοντας την με ένα λαμπάκι και μια μπαταρία χρησιμοποιώντας δυο καλώδια.

ναιι                                                        οχιι

Βίντεο με λειτουργία κυκλώματος που περιλαμβάνει διακόπτη.  http://VID_20220127_122802.mp4

Κατασκευή απλού ηλεκτρικού κυκλώματος  

Υλικά :

Μια μπαταρία, δυο καλώδια, ένα λαμπάκι, ένα ξύλινο ή πλαστικό μανταλάκι, ένα καρφί, μια πινέζα χωρίς πλαστικό κάλυμμα κεφαλής και ένα μικρό κομμάτι σανιδιού σαν βάση

ΣΟΦΙΕς                                                              ΑΓΟΡΙΑ

Πώς δημιουργούμε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα  με απλά υλικά:

πρώτα, καρφώνουμε σε μια ξύλινη βάση την “γυμνή” πινέζα αφού την συνδέσουμε με την άκρη του ενός καλωδίου. Μετά, καρφώνουμε και το μανταλάκι, έτσι ώστε όταν εφαρμοστεί το λαμπάκι να “πατάει” (κάνει  επαφή με την πινέζα). Τέλος, συνδέουμε το καλώδιο (που συνδέσαμε με την πινέζα) με τον ένα πόλο της μπαταρίας και το δεύτερο καλώδιο το τυλίγουμε στα “πάσα” που έχει το    λαμπάκι και το άλλο άκρο του με τον δεύτερο πόλο της μπαταρίας.

 

Ελισάβετ Ε. – ΣοφίαΤ. Σοφία Κ.- Άγγελος Α. – Κων/νος Α. Ευάγγελος Γ. – .Δημήτρης Κ. – Χρήστος Κ. – Χρήστος-Άγγελος Κ. – Δημήτρης Μ.-Ε1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης