Την Τρίτη 5 Απριλίου επισκεφτήκαμε με την τάξη μου, την Δ΄ τάξη, και τα δύο τμήματα της Ε΄, τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.
Αφού διασχίσαμε το κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα πόδια, περνώντας από τη Ρωμαϊκή Αγορά, την πλατεία Αριστοτέλους, το καπάνι (σκεπαστή αγορά) της Θεσσαλονίκης και την πλατεία Άθωνος, αντικρίσαμε μπροστά μας τον βυζαντινό ναός της Αγίας Σοφίας, που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Εξωτερικά ο ναός περιβάλλεται από ένα τεράστιο προαύλιο, κατάφυτο και πεντακάθαρο, γύρω από το οποίο υπάρχει ένα πέτρινο τοιχίο, πάνω στο οποίο πολλοί περαστικοί κάθονται να ξεκουραστούν.
Στον ναό μας υποδέχθηκε ο πατέρας Ειρηναίος.
Όλα τα παιδιά περάσαμε με ευλάβεια στο εσωτερικό του ναού, ανάψαμε το κεράκι μας και κατευθυνθήκαμε προς τα στασίδια. Όση ώρα περιμέναμε να συγκεντρωθούμε, θαυμάζαμε τις υπέροχες τοιχογραφίες και τον καταπληκτικό τρούλο που ο τρόπος κατασκευής του θυμίζει αυτόν της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, όπως μας ανέφερε ο πάτερ. Στον τρούλο βρίσκεται το μεγαλειώδες και εντυπωσιακό ψηφιδωτό της Ανάληψης που κατασκευάστηκε περί τα τέλη του 9ου αιώνα.
Αρκετά παιδιά σχολίασαν τα ανεικονικά ψηφιδωτά που υπάρχουν στην καμάρα του Ιερού βήματος, απομεινάρια της Εικονομαχίας (τέλη του 8ου αιώνα).
Ιστορικά στοιχεία
Η Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους χριστιανικούς ναούς της πόλης μας και χτίστηκε κατά τα μέσα του 7ου αιώνα στη θέση μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας .
Είναι χτισμένη στον αρχιτεκτονικό τύπο της βασιλικής με τρούλο.
Υπήρξε μητροπολιτικός ναός της πόλης από το1246 μέχρι το 1523/24 όποτε και μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς. Ο ναός υπέστη σημαντικές ζημιές από πυρκαγιά το 1890, όσο ήταν ακόμη τζαμί. Στης 29 Ιουνίου του 1913, ο ναός έγινε εκ νέου τόπος ορθόδοξης χριστιανικής λατρείας μετά από τελετή καθαγιασμού.
Όπως μας ανέφερε ο πάτερ ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1978 και η αποκατάστασή τους διήρκεσε περίπου είκοσι χρόνια. Ο δε τρούλος αποκαταστάθηκε το 1980.
Το 1981 βρέθηκαν πίσω από τα στασίδια του δεξιού χώρου, τα λείψανα του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Βασιλείου.
Πηγές:
Εικόνες:
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98990874
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9971945
Λουκάς Βογιατζής
Επιμέλεια: Αγγίδου Χρυσή, δασκάλα της Δ΄ τάξης