Δέκα Εντολές ή αλλιώς Δεκάλογος, ονομάζεται το σύνολο των προσταγμάτων που παρέδωσε ο Θεός στο Μωυσή, στο όρος Σινά, κατά τον τρίτο μήνα της εξόδου των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο.
Πρόκειται για τον πρώτο γραπτό Νόμο του Θεού, ο οποίος ρύθμιζε τη θρησκευτική, κοινωνική, οικογενειακή και ηθική ζωή των αρχαίων Εβραίων με τρόπο ώστε να εκπληρώνεται η αρετή και να αποφεύγεται η αμαρτία. Οι Δέκα Εντολές, ήταν γραμμένες επάνω σε δύο λίθινες πλάκες χαραγμένες από τον ίδιο τον Θεό αλλά τις άκουσε και ο ίδιος ο Μωυσής επάνω στο όρος Σινά. Αυτό μάλιστα έγινε δύο φορές. Ο Μωυσής θυμωμένος με τον λαό, που στράφηκε στα είδωλα κι έφτιαξε ένα χρυσό μοσχάρι να προσκυνά στη διάρκεια των σαράντα ημερών που συνομιλούσε στο βουνό με τον Θεό, πέταξε κάτω τις πρώτες πλάκες και τις έσπασε. Μετά ζήτησε συγχώρεση γι’ αυτόν και τον λαό, και ο Θεός ξαναέγραψε τις εντολές σε καινούριες πλάκες, που ετοίμασε ο Μωυσής, παρόμοιες με τις προηγούμενες.
Με τις παρακάτω εντολές ο λαός του Θεού θα μπορούσε να συμπεριφέρεται σωστά και να αποφεύγει την αμαρτία.
Οι εντολές αυτές ισχύουν μέχρι και σήμερα στη θρησκεία μας, κι εμείς οι Χριστιανοί προσπαθούμε να τις τηρούμε.
Οι τέσσερις πρώτες εντολές αφορούν τα καθήκοντα απέναντι στον Θεό, ενώ οι υπόλοιπες έξι αφορούν τη στάση προς τον συνάνθρωπο.
ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ
«Εγώ είμαι ο Κύριος ο θεός σου. Δεν θα υπάρχουν για σένα άλλοι θεοί εκτός από μένα».
«Δεν θα κατασκευάσεις για σένα είδωλα και κανενός είδους ομοίωμα. Δεν θα τα προσκυνάς ούτε θα τα λατρεύεις».
«Δεν θα προφέρεις καταχρηστικά το όνομα του Κυρίου, του θεού σου. Εγώ ο Κύριος δεν θ” αθωώσω κανέναν που προφέρει το όνομα μου καταχρηστικά.»
«Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου, για να την ξεχωρίζεις και να την αφιερώνεις στον Κύριο. Έξι μέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλες τις εργασίες σου. Αλλά η έβδομη μέρα είναι μέρα ανάπαυσης, αφιερωμένη σ” εμένα, τον Κύριο το θεό σου.»
«Να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου για να ζήσεις πολλά χρόνια στη χώρα που εγώ ο Κύριος, ο θεός σου, θα σου δώσω.»
«Δεν θα φονεύσεις.»
«Δεν θα μοιχεύσεις.»
«Δεν θα κλέψεις.»
«Δεν θα καταθέσεις ψεύτικη μαρτυρία ενάντια στο συνάνθρωπο σου.»
«Δεν θα επιθυμήσεις τίποτε απ” ό,τι ανήκει στο συνάνθρωπο σου»
Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, μέσα στην Κιβωτό της Διαθήκης φυλάσσονταν οι δύο πέτρινες πλάκες με τις Δέκα Εντολές, τις οποίες είχε παραδώσει ο Κύριος στον Μωυσή και αποτελούσαν το «Μαρτύριο», δηλαδή τη μαρτυρία της συμφωνίας ή της διαθήκης του Θεού με τους ανθρώπους.
Ακόμη μέσα της φυλάσσονταν μία χρυσή στάμνα με το «μάννα» που συλλέχθηκε κατά το ταξίδι των Ισραηλιτών στην έρημο και η ράβδος του Ααρών που είχε βλαστήσει θαυματουργικά .
Ο Μωυσής διατάχθηκε από τον Κύριο να καθαγιάσει την Κιβωτό μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή της με το άγιο έλαιο.
Η Κιβωτός φτιάχτηκε από ξύλο ακακίας και χρυσάφι, κι από πάνω τοποθετήθηκε μια χρυσή πλάκα με δυο αγγέλους, που κοιτούσε ο ένας τον άλλον έχοντας απλωμένα τα φτερά τους.
Η Σκηνή του Μαρτυρίου και η Κιβωτός της Διαθήκης ήταν χώρος ιερός και απαραβίαστος για όλους τους Ισραηλίτες. Ακόμα και ο Ααρών, αδελφός του Μωυσή και πρώτος Αρχιερέας, δεν επιτρεπόταν να εισέλθει στη Σκηνή του Μαρτυρίου όπου φυλασσόταν η Κιβωτός της Διαθήκης, παρά μόνο μία συγκεκριμένη ημέρα του έτους για την τέλεση ενός τυπικού.
ΠΗΓΕΣ:
https://el.wikipedia.org/wiki/Δέκα_εντολές
https://www.vimaorthodoxias.gr/theologikos-logos-diafora/αυτές-είναι-οι-δέκα-εντολές-του-κυρίου/
https://el.orthodoxwiki.org/Δέκα_Εντολές
Η ΒΙΒΛΟΣ εκ. Ι.Σιδέρης
Θεοφάνης-Χρυσοβαλάντης Αρμουτσής, Κωνσταντίνος Καραλιόλιος