Εκπαιδευτική επίσκεψη της Δ΄ και Ε΄ στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου

Την Τρίτη 5 Απριλίου επισκεφτήκαμε τον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης.

Μέσα στο λεωφορείο υπήρχε πολλή φασαρία από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών, καθώς ήταν η πρώτη μας επίσκεψη μετά από πολύ καιρό λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του covid!!!

Μόλις φτάσαμε και αντίκρισα την εκκλησία μου φάνηκε τεράστια! Απ` έξω είναι πέτρινη και μεγαλοπρεπή, ενώ γύρω από τον ναό υπάρχουν ωραία λουλούδια. Βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου και είναι πεντάκλιτη βασιλική.

6

Ο ναός πρωτοκατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. στο χώρο όπου μαρτύρησε και τάφηκε ο Άγιος Δημήτριος.

Μπήκαμε στο εσωτερικό του και ανάψαμε κεράκι. Είχε πολλές εικόνες και αγιογραφίες. Μερικές αγιογραφίες ήταν κατεστραμμένες από τους Τούρκους. Όπως μας είπε η κυρία οι Τούρκοι όταν κατέκτησαν τη Θεσσαλονίκη μετέτρεψαν τους περισσότερους ναούς σε τζαμιά, ενώ κατέστρεφαν τις τοιχογραφίες χτυπώντας αυτές με σφυριά. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου άργησε να μετατραπεί σε τζαμί χάρη σε έναν πλούσιο Θεσσαλονικιό, τον Λουκά Σπανδούνη, ο οποίος πλήρωνε βαρύ φόρο στους Τούρκους, ώστε να συνεχίζει ο ναός να λειτουργεί ως χριστιανικός ναός. Για να τον τιμήσουν τάφηκε μέσα στον ναό. Ο τάφος του βρίσκεται στον τοίχο μπαίνοντας στον κυρίως ναό πάνω αριστερά και είναι σκαλισμένος στην Ιταλία.

1

Η κυρία μας μίλησε για την ιστορία του ναού που καταστράφηκε από φωτιά πολλές φορές και που λεηλατήθηκε από πολλούς λαούς. Μάλιστα, το 1185 οι Νορμανδοί αφαίρεσαν από τον ναό την κάρα του Αγίου Δημητρίου η οποία κατέληξε σε ένα Ιταλικό μοναστήρι, για να επιστρέψει στην Ελλάδα πολλά χρόνια αργότερα, το 1978.

5

Στη συνέχεια προσκυνήσαμε την Κάρα του Αγίου Δημητρίου με ιδιαίτερο σεβασμό και κατάνυξη και κατευθυνθήκαμε στο πρώτο τάφο του Αγίου Δημητρίου, ένα πηγάδι που βρίσκεται μπροστά στον αριστερό πεσσό του Ιερού Βήματος. Εκεί έριξαν οι πιστοί το σώμα του Αγίου μετά τον λογχισμό του για να μην εξαφανιστεί από τους ειδωλολάτρες.

23

Εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι ο ναός είχε καεί σχεδόν ολόκληρος από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και αποκαταστάθηκε μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επισκεφτούμε την κρύπτη, γιατί , όπως μας ενημέρωσαν, κάθε Τρίτη είναι κλειστά.

7

Περάσαμε πολύ ωραία σε αυτή την εκδρομή!!!

Πηγές:

el.wikipedia.org

www.agdimitriosthes.gr

Χρίστος Τσακίρης

Επιμέλεια: Αγγίδου Χρυσή, δασκάλα της Δ΄ τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης