Γνωριμία με το πιο σημαντικό ζώο βασικής πηγής γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως

Οι αγελάδες είναι το πιο συνηθισμένο ζώο εκτροφής και αποτελούν τη βασική πηγή γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως και για παραγωγή κρέατος.

Μέγεθος Μεγάλο
΄Υψος 120 -150 εκ.
Βάρος 600-800 κιλά
Διάρκεια ζωής 15 χρόνια

Χαρακτήρας

Οι αγελάδες είναι έξυπνα ζώα που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους,δένονται  και μοιάζουν πολύ με τους σκύλους. Μερικές αγελάδες είναι πιο εσωστρεφείς από άλλες και κάποιες πιο κοινωνικές. Σχηματίζουν κοπάδια, τα οποία μοιάζουν με  τη ανθρώπινη οικογένεια. Οι αγελάδες είναι ιδιαίτερα προστατευτικές μετα μοσχαράκια τους.Πέρα από κοινωνικές, είναι και πολύ συναισθηματικά ζώα και δένονται και δημιουργούν και φιλίες.  Συνήθως περνούν τον περισσότερο χρόνο μαζί με  τον καλύτερό τους φίλο.Εκτός από τη συναισθηματική επαφή, τα μοσχαράκια αλλά και οι ενήλικες αγελάδες έχουν ανάγκη και από τη σωματική επαφή. Αποζητούν και μοιράζονται χάδια τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ανθρώπους γύρω τους. Εκφράζουν έντονα τα συναισθήματα τους με το να κουνάνε την ουρά τους και με το να χοροπηδάνε. Πολλές φορές αν είναι μελαγχολικές απομονώνονται από το υπόλοιπο κοπάδι και τους ανθρώπους. Επίσης, εκφράζουν και τον θρήνο τους. Όταν χωρίζουν ένα μωρό από τη μητέρα του, η μητέρα θα κλαίει για ώρες, ακόμη και μέρες.Είναι ιδιαίτερα οξυδερκή ζώα. Εκπαιδεύονται πολύ εύκολα και μαθαίνουν πάρα πολλά κόλπα. Έχουν πολύ καλή μνήμη και δεν ξεχνούν ποτέ, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι κανείς ευγενικός μαζί τους,ακούνε στο όνομά τους και αποκτούν συνήθειες, ρουτίνα και δεν τα πάνε καθόλου καλά με τις αλλαγές. Αγαπούν την καθαριότητα και προσπαθούν να διατηρούν τον χώρο τους καθαρό, βγάζοντας έτσι τα αφεντικά τους από περιττό κόπο.

Εμφάνιση

 

Το τρίχωμα  είναι πλατύ και παχύ. Το μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο, επίπεδο, και έχει σγουρό και παχύ τρίχωμα Διαθέτει δύο κοίλα κέρατα,  Τα κέρατα είναι  προς τα επάνω, ή προς τα πλάγια, και το σχήμα τους θυμίζει λύρα. Τα αυτιά βρίσκονται χαμηλά και έχουν σχήμα χωνιού. Τα μάτια είναι ελαφρώς σφαιρικά. Η αγελάδα έχει κοντό και πλατύ λαιμό, και προγούλι που κρέμεται κάτω από το στήθος. Η ουρά του, είναι μακριά και φουντωτή στην άκρη.Η πλάτη είναι ελαφρώς κοίλη. Τα θηλυκά διαθέτουν μαστό συνδεδεμένο κάτω από το στομάχι προς το πίσω μέρος του ζώου.  Είναι ζώα μηρυκαστικά, που σημαίνει ότι ξαναφέρνουν την τροφή τους στο στόμα και την ξαναμασούν. Η τροφή τους περιλαμβάνει κυρίως χόρτακαι θηλαστικά και η  διάρκεια της κύησης είναι 9 μήνες.

Προέλευση

Δεν είναι γνωστό πότε εξημερώθηκε η αγελάδα και έγινε κατοικίδιο. Η αρχική του πατρίδα θεωρείται η Ασία και μάλλον η εξημέρωση έγινε στη Μέση Ανατολή. Από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και προσαρμόστηκε ανάλογα με τους φυσικούς παράγοντες κάθε τόπου. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν ποικίλες φυλές. Η σημερινή  «βελτιωμένη» αγελάδα έγινε με την ανθρώπινη παρέμβαση.Οι βελτιωμένες φυλές μεταφέρθηκαν και στην Αμερική και άρχισαν να επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο.

Ραφαήλ Μέτσιος – Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης