Ο Άγιος Μάμας

Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας το 260 μ.Χ. από γονείς χριστιανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν για τη χριστιανική τους δράση και φυλακίστηκαν. Ο Άγιος γεννήθηκε στη φυλακή και επειδή οι γονείς του, ο Θεόδοτος και η Ρουφίνα, πέθαναν εκεί, ανέλαβε να τον μεγαλώσει κάποια γυναίκα που ονομαζόταν Αμμία Ματρώνα. Αυτή ήταν ευσεβής χριστιανή και σε αυτήν οφείλεται το όνομα του Αγίου.

Εικόνα4

Κατά την εφηβεία του συνελήφθη από ειδωλολάτρεις, που τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Τον κρέμασαν στο λαιμό σιδερένιο ραβδί και τον έριξαν στα νερά για να πνιγεί. Κατά θαυματουργό τρόπο ο Άγιος επέζησε αλλά πιάστηκε ξανά από τους βασανιστές του και ρίχτηκε σε αναμμένη κάμινο. Και αυτή τη φορά ο Άγιος κατάφερε να βγει σώος. Όταν έριξαν επάνω του άγρια ζώα, τα τελευταία όχι μόνο δεν τον κατασπάραξαν αλλά ούτε που τον πείραξαν.

Εικόνα3

Σύμφωνα με την παράδοση ένα λιοντάρι τον δέχθηκε στη ράχη του και τον μετέφερε μακρά των άλλων θηρίων όταν έριξαν επάνω του άγρια ζώα.

Τελικά οι εχθροί του αποφάσισαν να τον εκτελέσουν με τρίαινα. Το φονικό όπλο διαπέρασε τα σπλάχνα του Αγίου, ο οποίος και παρέδωσε το πνεύμα του.

Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου με πανηγυρικό Εσπερινό και Θεία Λειτουργία.

Η φήμη του Αγίου και η απόδοση τιμών προς αυτόν εξαπλώθηκε από την Καππαδοκία στη Χίο, στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη Μακεδονία.

Το όνομά του φέρουν σήμερα χωριά στην Ελλάδα, ενώ θεωρείται και ένας από τους μεγαλύτερους Αγίους στην Κύπρο, τη Σκύρο και την Κάσο.

Εικόνα5

Στη Χαλκιδική, σε ένα από τα χωριά που έχουν το όνομά του, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο μεγάλη εμποροπανήγυρη, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CF%82

https://ikivotos.gr/post/512/agioi-mamas-prostaths-twn-boskwn-kai-twn-yiothethmenwn-paidiwn

https://www.saint.gr/927/saint.aspx

https://www.sansimera.gr/biographies/943

Ομάδα εργασίας: Μαντζούρη Ανδρεάνα, Περχανίδου Ζωή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης