Μόλυνση των θαλασσών από πετρελαιοκηλίδες

Στον πλανήτη μας υπάρχουν πολλά οικοσυστήματα. Σ’  ένα οικοσύστημα ζουν διάφορα ζώα και φυτά. Για να επιβιώσουν χρειάζονται το φως, το έδαφος και το νερό. Οι λίμνες, τα ποτάμια και η θάλασσα αποτελούνται από διάφορα οικοσυστήματα. Μερικές φορές κάποια ποτάμια και λίμνες που είναι κοντά σε πόλεις μολύνονται από τα εργοστάσια των ανθρώπων. Μετά τα νερά τους καταλήγουν στη θάλασσα και μολύνεται κι αυτή. Έτσι πολλά ψάρια, πουλιά και ζώα χάνουν τη ζωή τους. Όμως η θάλασσα δεν μολύνεται μόνο με αυτό τον τρόπο. Το πετρέλαιο και οι πετρελαιοκηλίδες είναι πολύ πιο επικίνδυνες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

1

Με αφορμή την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε στον Σαρωνικό, όταν βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη που κουβαλούσε μαζούτ και μόλυνε τις θάλασσες της Αττικής θα δούμε τα μεγαλύτερα ατυχήματα που έγιναν στον κόσμο. Συνολικά έγιναν 16 μεγάλα ατυχήματα. Τα πιο καταστροφικά είναι τα παρακάτω. Το 2010 στον κόλπο του Μεξικού μετά από έκρηξη σε γεώτρηση 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ξεχύθηκαν στη θάλασσα και η πετρελαιοκηλίδα έφτασε τα 176 χιλιόμετρα και έμεινε στην περιοχή 87 μέρες. Το 1991 το Ιράκ ελευθέρωσε 520 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου για να εμποδίσει τα στρατεύματα. Το 1979 στον κόλπο του Μεξικού μια έκρηξη προκάλεσε διαρροή πετρελαίου για 10 μήνες όπου 140 γαλόνια πετρελαίου μόλυναν τις θάλασσες.

3

Κάθε χρόνο χύνονται στη Μεσόγειο 650 εκατομμυρίων τόνοι λυμάτων 129.000 τόνοι ορυκτέλαιου 60.000 τόνοι υδραργύρου 3.800 τόνοι μόλυβδου και 36.000 τόνοι φωσφορικών αλάτων. Η Μεσόγειος είναι από τις μεγαλύτερους οδούς διακίνησης πετρελαίου και για αυτό 1.000.000 τόνοι αργού πετρελαίου χύνονται κάθε χρόνο στη θάλασσα λόγω ναυτικών ατυχημάτων. Η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα με ρυθμούς ανανέωσης υδάτων 80-90 χρόνια που την κάνει πολύ ευαίσθητη στη μόλυνση.

4

Τη σημερινή εποχή η θάλασσα μολύνεται κυρίως από τη μεγάλη χρήση του πετρελαίου είτε από τα εργοστάσια που το χρησιμοποιούν για την κατασκευή προϊόντων και πετούν τα απόβλητα τους στη θάλασσα είτε από ναυτικά ατυχήματα. Η ρύπανση από το πετρέλαιο προκαλεί μεγάλη οικολογική καταστροφή αφού πεθαίνουν ψάρια και ζώα που ζουν στη θάλασσα. Ο καθαρισμός της θάλασσας από το πετρέλαιο είναι πολύ δύσκολος γιατί χρειάζεται πολλά άτομα και χρήματα. Πλέον λαμβάνονται μέτρα στα εργοστάσια και στα πλοία για την αποφυγή τέτοιων μολύνσεων.

Πηγές:

https://www.explorecrete.com/greek/mediterranean-gr.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1

https://www.tovima.gr/2016/03/02/science/elliniko-yliko-katharismoy-petrelaiokilidwn/

https://energypress.gr/news/aytokatharizomenes-petrelaiokilides-me-ti-voitheia-mikroorganismon

Ομάδα εργασίας: Αρμουτσής Χρυσοβαλάντης-Θεοφάνης, Βογιατζής Λουκάς, Γλυκός Γιάννης, Τσακίρης Χρήστος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης