Η ιστορία του Ευόσμου

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Έχει έκταση 12.768 τ.χμ. και δημιουργήθηκε από τη συνένωση των Δήμων Κορδελιού και Ευόσμου. Έδρα του είναι ο Εύοσμος με πληθυσμό 74.686 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Ο Εύοσμος χωρίζεται στις περιοχές Νέος Κουκλουτζάς (Ευαγγελισμός), Άγιος Κοσμάς, Κάτω Ηλιούπολη και Νέα Πολιτεία.

αρχείο λήψης

Από τον 17* αιώνα η περιοχή είναι γνωστή ως Χαρμάνκιοϊ , που στα τούρκικα σημαίνει <<χωριό με αλώνια>>. Το 1818 οι ντόπιοι κάτοικοι, που οι περισσότεροι είναι κτηνοτρόφοι, χτίζουν την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση. Το 1922 η εγκατάσταση προσφύγων από τη Μικρά Ασία αυξάνει τον πληθυσμό και τέσσερα χρόνια μετά από αυτή ο οικισμός ονομάζεται Νέος Κουκλουτζάς (από τον Κουκλουτζά της Σμύρνης), που στα τούρκικα σημαίνει <<εύοσμον άνθος>>. Λόγω αυτής της σημασίας, το 1955 μετονομάζεται σε Εύοσμον/Εύοσμος.

Ακόμα και σήμερα παραμένουν οι μνήμες από την πατρίδα του ξεριζωμού μέσα από τις ονομασίες τριών κεντρικών οδών του Ευόσμου, που αναφέρονται σε σημαντικά τοπωνύμια της Μικράς Ασίας. Αυτές είναι η οδός Σμύρνης (πρωτεύουσα της Ιωνίας της Μ.Ασίας), η οδός Νυμφαίου (αρχαία ελληνική αποικία στην Ιωνία της Μ.Ασίας) και η οδός Μαιάνδρου (ομώνυμος ποταμός της Μ.Ασίας).

αρχείο λήψης (2)

Σήμερα ο Εύοσμος δείχνει την εικόνα μιας σύγχρονης πόλης στα δυτικά, μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης! Είναι μια περιοχή με πολλά εμπορικά καταστήματα, πολιτιστικό κέντρο με βιβλιοθήκη και κινηματογράφο, και έξι εκκλησίες. Από αυτές η Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που θεμελιώθηκε στις 16 Αυγούστου του 1966, αποτελεί το στολίδι της πλατείας του Ευόσμου. Η πλατεία είναι γνωστή ως πλατεία Δημαρχείου, αφού περιλαμβάνει το Δημαρχιακό Μέγαρο. Ο μεγάλος πεζόδρομος της Παύλου Μελά είναι ιδανικός για βόλτα μικρών και μεγάλων και ξεκούραση στα πολλά καφέ και εστιατόρια που διαθέτει.

αρχείο λήψης (1)

Κωνσταντίνος  Καραλιόλιος, Ραφαήλ  Μέτσιος

Πηγές κειμένου:

https://www.wikiwand.com

http://www.evosmos-city.gr

https://parallaximag.gr

http://www.kordelio-evosmos.gr

https://el.wikipedia.org

http://www.imnst.gr

Πηγές εικόνων:

hellenicaworld.com

parallaximag.gr

thessnewens.gr