Η παιδική εργασία

Η παιδική εργασία πάντα υπήρχε. Τα παλιότερα χρόνια πολλά παιδιά, και κυρίως αυτά των φτωχών οικογενειών, παρατούσαν το σχολείο και δούλευαν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Δούλευαν στα χωράφια ή σε άλλες δουλειές με τους γονείς τους, ή και μόνα τους σε δουλειές άλλων ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει στις υποανάπτυκτες χώρες και σήμερα. Και μάλιστα τα παιδιά δουλεύουν κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες και για πολύ λίγα χρήματα. Όμως, αυτό το βλέπουμε και στην Ευρώπη παρόλο που τώρα τα παιδιά απαγορεύεται να δουλεύουν. Βλέπουμε πολλά ξένα ή ορφανά φτωχά παιδιά που αναγκάζονται να δουλεύουν για να μπορέσουν να ζήσουν. Κάποια παιδιά δουλεύουν στους δρόμους καθαρίζοντας τα τζάμια των αυτοκινήτων ή πουλώντας χαρτομάντηλα και άλλα πράγματα στα φανάρια.

images (1)

Την παιδική εργασία τη βλέπουμε σε πολλές ταινίες αλλά και στη λογοτεχνία. Βιβλία που μιλούν για παιδιά που εργάζονται είναι τα:  «Σοφία» της Ζωρζ Σαρή, «Όλιβερ Τουίστ» του Καρόλου Ντίκενς, «Ικμπάλ» του Φραντσέσκο Ντ΄Αντάμο, «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, «Ο Βάγκας» του Άντον Τσέχωφ.

8799364_orig (1)

Η παιδική εργασία απαγορεύτηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη στις 20 Νοεμβρίου 1989 με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με το άρθρο 32. Τη συνθήκη την έχουν υπογράψει 191 χώρες, είναι νόμος στη χώρα μας και τέθηκε σε ισχύ στις 26 Ιανουαρίου 1990 στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με αυτή, παιδί είναι κάθε ανθρώπινο ον μικρότερο των δεκαοχτώ ετών. Στις 12 Ιουνίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Κωνσταντίνος  Καραλιόλιος

 

Πηγές κειμένου:

https://www.iefimerida.gr

https://www.synigoros.gr

https://www.sansimera.gr

https://www.maxmag.gr

Πηγή εικόνων:

Βιβλίο Θρησκευτικών Δ΄τάξης  Δημοτικού

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης