‘’Οι νέοι σκιεροί μας ΦΙΛΟΙ’’

Pinus brutia - Πεύκη η τραχεία

Είναι πεύκο, ιθαγενές της ανατολικής περιοχής της Μεσογείου και απαντάται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1200 μέτρα υψόμετρο. Ονομάζεται τραχεία Πεύκη λόγω των βελονοειδών φύλλων της, που οι παρυφές τους είναι οδοντωτές, με αποτέλεσμα στην αφή (με το χέρι) να είναι τραχιές.

Έχει διάφορες κοινές ονομασίες όπως Τουρκικό πεύκο ή Καλαβρέζικο πεύκο, αν και στην Τουρκία το αποκαλούν Kızılçam (Κιζιλτσάμ – Κόκκινο πεύκο). Θεωρείται υποείδος της Χαλέπιου πεύκης.

250px-Pinus_brutia(02)                           http://https://el.wikipedia.org/wiki

ΚουτσουπιάCercissiliquastrum

Φυλλοβόλο διακοσμητικό δέντρο, κατάγεται από την Αν. Μεσόγειο. Με εκπληκτικά, άνθη, που ντύνουν μωβ τα γυμνά της κλαδιά.     Το φύλλωμά της, που εναλλάσσεται χρωματικά μέσα στις εποχές. Εκπληκτική σε όλες τις εκδοχές της.

Το ύψος της φτάνει από 8 έως 12 μέτρα. Το πλάτος της, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα. Για το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20-50 χρόνια.

Το πλούσιο φύλλωμά της, από φύλλα σε σχήμα καρδιάς, εμφανίζεται, μετά την άνθηση, αρχικά σε μπρονζέ τόνους που αργότερα γίνεται πράσινο. Το φθινόπωρο, χρωματίζεται ξανά, σε ένα υπέροχο κίτρινο χρώμα.

Τα μαγευτικά ροζ με μωβ άνθη της, εμφανίζονται σε πλούσια μπουκέτα που φυτρώνουν κοντά στα γυμνά ακόμα κλαδιά της. Σταδιακά και όσο τα φύλλα της σιγά σιγά σχηματίζονται, τα λουλούδια δίνουν τη θέση τους σε πρασινωπά μακριά «φασόλια».

Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά. Θέλει μέτριο πότισμα, τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.

Μεγαλώνει σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, επιβιώνοντας σε θερμοκρασίες μέχρι και -15°C. Είναι φυτό που αναπτύσσεται ελεύθερα και δεν ταλαιπωρείται από σοβαρούς εχθρούς και ασθένειες.

https://www.antemisaris.gr/fyta/dendra/koutsoupia-cercis-siliquastrum-_72699/

Σοφία Κ. – Δημήτρης Κ. – Χρήστος-Άγγελος Κ. 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης