Από μακριά, ένα υπέροχο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση

Το βιβλίο Από μακριά της Αγγελικής Δαρλάση το επεξεργαστήκαμε όλοι μαζί στην τάξη κατά τη διάρκεια της φιλαναγνωσίας.

Το βιβλίο αυτό μιλάει για ένα κοριτσάκι που ήταν Ρομά. Όταν έγινε πόλεμος, έχασε τους γονείς της και αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη της. Όπου κι αν πήγαινε, όμως, την έδιωχναν οι κάτοικοι γιατί ήταν Ρομά. Έφευγε από την μία πόλη, πήγαινε στην άλλη και πάλι τα ίδια και πάλι την έδιωχναν και πάλι έφευγε θλιμμένη. Ώσπου μία μέρα, μαζί με τα μέλη του Λούνα παρκ στο οποίο δούλευε, έφτασε σε μία πολιτεία στην οποία και πάλι οι κάτοικοι και γονείς των παιδιών εκείνου του τόπου την κατηγορούσαν και την χαρακτήριζαν με άσχημα λόγια λόγω της καταγωγής της. Αρχικά, τα παιδιά επηρεασμένα από τη συμπεριφορά των γονιών τους, την κοροϊδεύουν και της μιλούνε με τρόπο υποτιμητικό.

  4

Ένα βράδυ η Άλη, το κοριτσάκι Ρομά, ανεβαίνει σε ένα σαραβαλιασμένο αλογάκι του καρουζέλ και ξεκινάει το τραγούδι. Και τότε, ξαφνικά, το καρουζέλ αρχίζει να γυρίζει, τα φώτα ανάβουν και τα παιδιά, που είχαν πάει για την πειράξουν και να την κοροϊδέψουν, μένουν άφωνα. Από κείνο το βράδυ και κάθε βράδυ το σκάνε από τα σπίτια τους για να πάνε να συναντήσουν τη μικρή Άλη που γίνεται όχι απλά φίλη τους αλλά η αρχηγός τους. Κάποιο βράδυ, όμως, ένα ψηλό παιδί, καθώς επιχειρεί να βγει από το παράθυρο του σπιτιού του, σπάει ένα βάζο. Οι γονείς του ξυπνάνε και αντιλαμβάνονται ότι όλα τα παιδιά τα βράδια πηγαίνουν και συναντούν την Άλη. Όλοι μαζί οι γονείς πηγαίνουν στο Λούνα Παρκ. Τα παιδιά βλέποντας τις επιθετικές διαθέσεις των γονιών τους, φοβούνται ότι θα κάνουν κακό στην Άλη και γι΄ αυτό της φωνάζουν να φύγει μακριά να σωθεί. Η Άλη αρνείται να φύγει γιατί, όπως λέει «κουράστηκα να τρέχω να σωθώ». Ανεβαίνει πάνω στο σαραβαλιασμένο αλογάκι και αρχίζει να τραγουδάει. Το καρουζέλ γυρίζει όλο και πιο γρήγορα μέχρι που το αλογάκι με την Άλη πετάνε στον ουρανό!

5

Το βιβλίο αυτό μας άρεσε πάρα πολύ. Είχε πολύ ωραία μηνύματα, ενώ μάθαμε πολλά πράγματα για τις δυσκολίες των Ρομά και το ολοκαύτωμα των Τσιγγάνων κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου.

Οι βιωματικές δραστηριότητες που κάναμε μέσα στην τάξη, οι συζητήσεις και η επεξεργασία του κειμένου μας βοήθησαν να αναπτύξουμε την ενσυναίσθησή μας και να ευαισθητοποιηθούμε πάνω σε θέματα διάκρισης των ανθρώπων.

 

Ανδρεάνα Μαντζιούρη, Νεφέλη Σαββίδου

 

Αγγελική Δαρλάση

1

Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει με τον άντρα της και τους δύο γιούς της. Σπούδασε θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας και του The Royal Central School of Speech and Drama , παραστατικές τέχνες και δημιουργική γραφή. Επίσης, δουλεύει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, ενώ διδάσκει Δημιουργική Γραφή και Θέατρο-Θεατρική Παιδεία.

Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2000, με θεατρικά έργα αποσπώντας βραβεύσεις και διακρίσεις σε θεατρικούς διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων. Λίγα χρόνια αργότερα το 2004 ήρθε και το πρώτο της μυθιστόρημα για παιδιά και νέους «Ονειροφύλακες» που τιμήθηκε με κρατικό βραβείο. Τέλος, ακολούθησαν κι άλλα βιβλία κι άλλα θεατρικά έργα που έφεραν μαζί τους διακρίσεις, βραβεύσεις και πολύ αγάπη από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες και θεατές.

 Σεβαστή Κουρουτζίδου

 

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wik

https://www.metaixmio.gr/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης