ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΝΗΣΙ

 

Ένα τεράστιο πλαστικό νησί βρίσκεται στον βόρειο Ειρηνικό ωκεανό εξαιτίας των θαλάσσιων απορριμμάτων. Το πλαστικό νησί ανακαλύφθηκε το 1990 και από τότε όλο και μεγαλώνει, αφού εκεί καταλήγουν πλαστικά και σκουπίδια μέσω του θαλάσσιου ρεύματος. Το πλαστικό νησί είναι τόσο μεγάλο όσο το μέγεθος της Ρωσίας,

Ένα μεγάλο μέρος του πλαστικού απορρίφθηκε στη φύση όμως εξακολουθεί να υπάρχει με τη μορφή μικροπλαστικού που πλήττει ιδιαίτερα τη θαλάσσια ζωή, Τα ψάρια το θεωρούν τροφή και έτσι οδηγούνται στο θάνατο. Η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις και στον άνθρωπο αφού καταναλώνει ψάρια έχουν φάει μικροπλαστικό, Επίσης πρόβλημα εντοπίζεται και στους νεοσσούς άλμπατρος. Τα άλμπατρος είναι θαλασσοπούλια όπου το ένα τρίτο από αυτά δεν επιβιώνει επειδή τρώνε το πλαστικό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο νησάκι Midway Atoll στον βόρειο Ειρηνικό, Αν και είναι απομακρυσμένο από τον κόσμο, η ρύπανση στις ακτές είναι τεράστια από την παλίρρια των ΗΠΑ και της Κίνας. Περισσότερο από 5 τρις κομμάτια πλαστικού είναι ήδη στους ωκεανούς και μέχρι το 2050 θα είναι περισσότερο από τα ψάρια.

Τα μικρότερα σωματίδια είναι αυτά που καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα. Το μικρό ψάρι τρώγεται από το μεγαλύτερο ψάρι και στη συνέχεια από τον άνθρωπο. Το πλαστικό είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο.

Για να αλλάξει όλη αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει η καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν το μεγάλο κακό που προκαλούν στον πλανήτη αλλά και στους ίδιους. Αυτή είναι η μοναδική ΕΛΠΙΔΑ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ??????????????

2α

 

Χρυσοβαλάντης Αρμουτσής, Γιάννης Γλυκός, Χρήστος Τσακίρης

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης