Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με αφορμή “Την μεγάλη κρίση της εικονομαχίας”, που δίχασε τους Βυζαντινούς στην “χρυσή εποχή του Βυζαντίου”, όταν κυβερνούσαν  οι Μακεδόνες αυτοκράτορες (9ος ως 11ος αιώνας μ.Χ.), μελετώντας στην Ιστορία και καθώς έχουμε μπει στην Σαρακοστή κάναμε μια έρευνα για την “Κυριακή της Ορθοδοξίας”.

Καθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα (στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία)να λέγεται “Κυριακή της Ορθοδοξίας” η πρώτη Κυριακή των νηστειών, της ΜεγάληςΤεσσαρακοστής.

Γιορτάζουμε την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξης Πίστης κατά της φοβερής αιρέσης των Εικονομάχων, των αιρετικών δηλαδή εκείνων που δεν δέχονταν να τιμούν τις άγιες Εικόνες.

Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από κακόδοξους εικονομάχους. Πρώτος ήταν ο αυτοκράτορας Λέων Γ’ ο Ίσαυρος και τελευταίος ο Θεόφιλος, άνδρας της αγίας Θεοδώρας. Αυτή μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την εξουσία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο. Την πρώτη Κυριακή των νηστειών το έτος 843μ.Χ, η Θεοδώρα μαζί με το γιό της αυτοκράτωρα Μιχαήλ, λιτάνευσαν και αναστήλωσαν τις άγιες εικόνες μαζί με τον κλήρο και το λαό. Από τότε γιορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος γιατί καθωρίσθηκε οριστικά ότι δεν λατρεύουμε τις Εικόνες, αλλά τιμούμε και δοξάζουμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν και λατρεύουμε μόνο τον «εν Τριάδι Θεό». Τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα και κανένα άλλο ή Άγιο ή Άγγελο.

1

http://www.monipetraki.gr/sarakosti1.html

 

https://el.wikipedia.org/wiki/

 

Κωνσταντίνος Α. Δημήτρης Κ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης