Αποκριάτικα έθιμα

Οι κλαδαριές στη Γαλατινή

 

Μετά από την Τσικνοπέμπτη και μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς γίνονται οι παράγκες (τσιάμπρες) και κάθε βράδυ ψήνουν από ένα μεζέ και έχουν πολλά και διάφορα αλκοολούχα ποτά (ρετσίνα, μπύρα, κρασί, ούζα). Στο χωριό υπάρχουν 12 κλαδαριές. Τα μέλη της κλαδαριάς  πηγαίνουν για ξύλα την παραμονή των Μικρών και Μεγάλων Αποκριών.

2

Στον Δήμο Βοϊου κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ενόψει της Μεγάλης Αποκριάς. Στη Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής το απόγευμα της Κυριακής της Μεγάλης Αποκριάς ξεκινάει το γλέντι στην κεντρική πλατεία. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού ανάβει την κεντρική κλαδαριά στις 8 το βράδυ. Κατόπιν ανάβουν διαδοχικά οι υπόλοιπες κλαδαριές στις γειτονιές όχι όμως ταυτοχρόνως αλλά η μία μετά την άλλη.
Οι κλαδαριές είναι οι εξής: Κορδελιό, Αθανασαίοι, Μουσαίοι, Γκουτσουλιά, Πολιτιστικός Σύλλογος, Παρκαίοι, Ζουκαίοι, Μπούντα πλάκα, Λαζογκαίοι, Κόπα καμπάνα, Ζαμπακαίοι, ιππικός σύλλογος.

4

Από κάθε γειτονιά ακούγονται φωνές, γέλια τραγούδια και πολλές φορές και καμιά ντουφεκιά. Η όψη του χωριού είναι φαντασμαγορική με το θέαμα που παρουσιάζει. Οι φλόγες με δύναμη ξεπετιούνται και φτάνουν ως τον ουρανό θαρρείς και γλύφουν αστέρια. Και στη λάμψη της φωτιάς, οι άντρες στήνουν το χορό, κρατώντας στα χέρια μεγάλα ξύλα, τα λεγόμενα δεκανίκια και τραγουδώντας διάφορα τραγούδια, τα περισσότερα άσεμνα, γλεντούν μέχρι τα μεσάνυχτα….

3

Κάθε τους τραγούδι αρχίζει με:

Τις τρανές , μπρέ μπρέ , τις τρανές τις Απουκρές

Εργασία: Ραφαήλ Μέτσιος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης