Εκπαιδευτική επίσκεψη στο αντιτορπιλικό Βέλος

Στις 8.3.2022 επισκεφτήκαμε με την τάξη μου το αντιτορπιλικό Βέλος που βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής.

1 (2)

 

Ιστορία του αντιτορπιλικού Βέλους

Το Α/Τ Βέλος ΙΙ , αντιτορπιλικό , ναυπηγήθηκε το 1942 στη Βοστώνη , για το πολεμικό στρατό τον Η.Π.Α. Συμμετείχε στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο στον Ειρηνικό Ωκεανό σε αποστολές εναντίον των Ιαπώνων.

8

Στις 15 Ιουλίου 1959 το Αμερικανικό Ναυτικό χάρισε το Βέλος στο πολεμικό Ναυτικό μας. Ο πρώτος Έλληνας Κυβερνήτης του ήταν ο Αντιπλοίαρχος Γ. Μόραλης. Έφτασε στην Ελλάδα στις 15 Οκτώβριο 1959.

4

32 χρόνια ήταν στην υπηρεσία του ελληνικού Ναυτικού με 34 Κυβερνήτες. Διένυσε 360.000 ναυτικά μίλια. Τον Μάιο του 1973, το Α/Τ Βέλος με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν.Παπά, εγκατέλειψε την άσκηση του ΝΑΤΟ και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία για να δείξει ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν συμφωνούσε με τη δικτατορία.

6

 

Από το 1994 έγινε «Μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα».

3

 

Από το Σεπτέμβριο του 2019 βρίσκεται στην Παραλία της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης.

5

Εντυπώσεις

Παρ’ όλο που έβρεχε πολύ τη μέρα που επισκεφτήκαμε το Βέλος, περάσαμε πολύ ωραία. Είδαμε και ακούσαμε πολλά και ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία. Ο καπετάνιος του πλοίου μας μίλησε για την ιστορία του πλοίου και των πλοιάρχων του, για την αντιδικτατορική του δράση και εμείς τα παιδιά παρακολουθούσαμε εντυπωσιασμένοι. Αυτά που μου τράβηξαν περισσότερο την προσοχή ήταν τα μεγάλα κανόνια, τα κρεβάτια για τους ναύτες, το μηχανοστάσιο, τα βλήματα και οι βόμβες νερού.

Εργασία: Λουκάς  Βογιατζής

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης