Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου παρέα με «Το αηδόνι» του Άντερσεν!

2 Απριλίου 2022.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση βιβλίων για τη Νεότητα. Από τότε κάθε χρόνο δημιουργείται από την οργάνωση ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Αυτό γίνεται για να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρυνθεί η διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Το μήνυμα φέτος έχει τον τίτλο: «Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα»!

Ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ορίστηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, γιατί στις 2 Απριλίου του 1805 γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.  Ο Άντερσεν είχε εξαιρετική φαντασία, έγραψε πολλά έργα και έκανε πολλά ταξίδια, ακόμη και στην Ελλάδα. Αυτό όμως που τον έκανε παγκόσμια γνωστό, ήταν τα παραμύθια του. Έγραψε παραμύθια γεμάτα γλυκιά μελαγχολία, συγκίνηση και ειλικρίνεια.

Κι αφού η μέρα είναι αφιερωμένη στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ξέθαψα από τη βιβλιοθήκη μου και διάβασα ένα πολύ ωραίο παραμύθι του. Σ’ αυτό το βιβλίο η εικονογράφηση είναι του Sergio.

» Ο αυτοκράτορας της Κίνας ζούσε σε ένα πολυτελές παλάτι. Μόλις έμαθε για ένα αηδόνι που κελαηδούσε υπέροχα, διέταξε να του το πάνε στο παλάτι.

Το αηδόνι 1 001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο αυτοκράτορας μαγεύτηκε όταν το άκουσε, συγκινήθηκε και έκλαψε.  Τα δάκρυά του ήταν το καλύτερο δώρο για το αηδόνι. Από τότε το αηδόνι έμενε εκεί, σε ένα ανοιχτό κλουβί που του έκαναν και κελαηδούσε μόνο για τον αυτοκράτορα. Όμως μια μέρα ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας έστειλε στο παλάτι ένα δώρο, ένα ψεύτικο αηδόνι στολισμένο με πετράδια, που όταν το κούρδιζαν κελαηδούσε, λέγοντας ότι αυτό είναι καλύτερο από το αληθινό. Όταν τα έβαλαν δίπλα δίπλα για να τα ακούσουν και να τα συγκρίνουν, το αληθινό αηδόνι έφυγε.

Το αηδόνι 2 001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά από καιρό ο αυτοκράτορας αρρώστησε βαριά κι ήρθε ο Χάρος να τον πάρει. Ο αυτοκράτορας , ζήτησε να ακούσει για τελευταία φορά λίγη μουσική. Εκείνη τη στιγμή ήρθε το αηδόνι του, που έμαθε τα κακά νέα, και κελάηδησε τόσο μαγευτικά, που ο Χάρος ήθελε να ακούσει κι άλλο.

Τ ο αηδόνι 3 001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το αηδόνι συμφώνησε να συνεχίσει, μόνο αν ο Χάρος χάριζε τη ζωή στον αυτοκράτορα. Ο Χάρος δέχτηκε. Ο αυτοκράτορας έγινε καλά και είπε στο αηδόνι ότι από εκείνη τη μέρα θα είναι ο πρώτος ακόλουθός του! »

Το αηδόνι 4 001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εργασία:  Κωνσταντίνος  Καραλιόλιος

 

Πηγές κειμένου:

http://cybby.org

https://el.wikipedia.org

Βιβλίο: «Το αηδόνι» εκδ. Χρυσή Πέννα

Πηγή εικόνων:

Βιβλίο: «Το αηδόνι» εκδ. Χρυσή Πέννα

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης