Ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση

 

Γύπας

Γύπας

Οι γύπες είναι ζώα αποκρουστικά στην όψη και στην μυρωδιά. Το κεφάλι τους είναι σχετικά μακρουλό ενώ το κοφτερό τους ράμφος είναι μακρύ και ευθύγραμμο με κυρτό προς το κάτω άκρο. Οι γύπες σπανίως επιτίθενται σε υγιή ζώα. Μπορεί όμως να επιτεθούν σε άρρωστα ή τραυματισμένα ζώα. Μόλις ανακαλύψουν ένα πτώμα ή ένα ετοιμοθάνατο ζώο ορμούν πάνω του με κάθετη εφόρμηση και φοβερή ταχύτητα, έχοντας τεντωμένο τον λαιμό, την ουρά σηκωμένη και τα φτερά μισόκλειστα. Αν το δέρμα του ζώου είναι πολύ σκληρό για να το σχίσουν με τα ράμφη τους, περιμένουν τον ερχομό κάποιου άλλου μεγαλυτέρου πτωματοφάγου ζώου, όπως, ύαινες, τσακάλια και περιπλανώμενα αρσενικά λιοντάρια που θα φάει πρώτο. Η περίοδος αναπαραγωγής είναι μεταβλητή, ανάλογα με το υποείδος και τη γεωγραφική περιοχή και μπορεί να κυμαίνεται από τον Δεκέμβριο μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο στην Ευρασία (στην Ελλάδα Ιανουάριο με Φεβρουάριο), από Νοέμβριο-Ιούνιο στην ινδική υποήπειρο, από Οκτώβριο – Μάιο στην Αιθιοπία ή και όλο το χρόνο στην Α. Αφρική και Μάιο με Ιανουάριο στη Νότια Αφρική. Παρόλο που ο γυπαετός είναι μοναχικό πτηνό, ο δεσμός μεταξύ ενός ζεύγους αναπαραγωγής είναι συχνά σημαντικά στενός, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, πολυανδρία (το θηλυκό ζευγαρώνει με περισσότερα του ενός, αρσενικά) έχει καταγραφεί στο είδος.

 

Σεβαστή Κουρουτζίδου, Ανδρεάνα Ματζούρη, Νεφέλη Σαββίδου

 

Λύκος

 

Λύκος 2

Ο λύκος είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Κυνιδών.

Ζυγίζει περίπου 20-40 κιλά ενώ το ύψος του είναι 60-90 εκ και το μήκος του 1-1,50 μέτρα χωρίς την ούρα.

Έχει δυνατή ακοή και όσφρηση. Τρέχει πολύ γρήγορα και κολυμπάει καλά.

Ζει στο βόρειο ημισφαίριο και προτιμάει τα πυκνά δάση. Δεν είναι μοναχικό ζώο αλλά ζει σε αγέλες. Αρχηγός είναι το πιο δυνατό ζώο της αγέλης.

Ο λύκος φτάνει σε αναπαραγωγική ηλικία μετά τους 22 μήνες. Η λύκαινα γεννά μία φορά το χρόνο, την άνοιξη, μετά από κύηση 63 συνήθως ημερών, κατά μέσο όρο 3 έως 7 μικρά.

Τρέφεται κυρίως με άγρια φυτοφάγα ζώα ήμικρότερα σπονδυλόζωα, κτηνοτροφικά ζώα.

Η φωλιά του μπορεί να είναι σε μια σπηλιά, σε κοιλότητα βράχου, σε κουφάλα δέντρου ή σε εγκαταλειμμένη φωλιά άλλου ζώου, όπως κάστορα ή αλεπούς.

 

Αιτίες θανάτου λύκων:

  • Τροχαίο ατύχημα.
  • Δηλητηρίαση λύκων από δολώματα.
  • Θανάτωση λύκων με όπλο όταν κάνουν επίθεση σε κοπάδιζώων.
  • Θανάτωση κουταβιών λύκων στην φωλιά.
  • Θανάτωση με όπλο από κυνηγούς.

Νομοθεσία

Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη σύμβαση της Βέρνης. Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος.

Τα είδη των λύκων είναι 2. Ο γκρίζος λύκος και οκόκκινος λύκος. Έχει 30 υποείδη.

Αισθήσεις

Ισχυρή όσφρηση:εντοπίζει το θήραμα σεαπόσταση 3 χιλιομέτρων

Όραση: βλέπουν αρκετά καλά αλλά δεν είναι από τα δυνατά του σημεία.

Ακοή: αντιλαμβάνονται ήχους σε ευρύ φάσμασυχνοτήτων από 250HZ ως 30.000HZ

 

Ο κόκκινος λύκος

Κόκκινος Λύκος2

Είναι κιονοειδές που προέρχεται από τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υποείδος είναι το αποκύημα της αρχαίας γενετικής ανάμειξης μεταξύγκρίζου λύκου και κογιότ. Μορφολογικά είναι ενδιάμεσος μεταξύ του κογιότ και του γκρίζου λύκου και έχει κοκκινωπό/ καστανόξανθο χρώμα.

Ο κόκκινο λύκοςκαταγράφεται ως απειλούμενο είδος.

 

Αρμουτσής Χρυσοβαλάντης – Θεοφάνης, Βογιατζής Λουκά, Γιάννης Γλυκός, Χρήστος Τσακίρης

 

Κρι –Κρι

 Κρικρί1

  • Τοκρι-κρι (Capraaegagruscreticus), μερικές φορές αποκαλούμενο κρητική αίγα, αγρίμι, κρητικός αίγαγρος, είναι ένα μεγάλο οπληφόροθηλαστικό γηγενές τηςανατολικής Μεσογείου, τοοποίο σήμερα βρίσκεταιμόνο στην Κρήτη, σε τρίαμικρά νησάκια κοντά τηςκαι στην Πάρνηθα.
  • Το κρί-κρί έχει ανοιχτόχρωμη καφέ  γούνα με μια πιο σκούρα λωρίδα γύρω από το λαιμό του. Το αρσενικό έχει μεγάλα κέρατα τα οποία διευθύνονται προς τα πίσω. Είναι ντροπαλά ζώα και ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγουν τους ανθρώπους  και κάνουν μεγάλα άλματα, ενώ μπορούν να ανεβαίνουν κατακόρυφα βράχια. Για  τα αρσενικά χρησιμοποιείται το όνομα «αγρίμι» ενώ το όνομα «σανάδα» χρησιμοποιείται για τα θηλυκά.
  • Το 1960, το κρι-κρι ήταν απειλούμενο είδος με καταγεγραμμένα λιγότερα από 200. Ήταν η μόνη πηγή κρέατος για τους αντάρτες την εποχή της Κατοχής στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Η απειλή  για το κρι-κρι ήταν ο κυριότερος λόγος ανακήρυξης της Σαμαριάς ως εθνικού δρυμού στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Υπάρχουν ακόμα μόνο περί τα 2000 ζώα στο νησί και θεωρούνται ακόμα απειλούμενα. Τα βοσκοτόπια σπανίζουν και ασθένειες τα προσβάλλουν. Η ανάμειξη με την κοινή αίγα είναι όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Το κυνήγι τους απαγορεύεται αυστηρά.

 

Ώρα για παιχνίδι…..

https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=1180276

Πηγές :

https://el.wikipedia.org

https://www.apopsilive.gr/kriti/kri-kri-to-agrimi-tis-kritis-pou-uparchei-10-chiliades-chronia

 

Αναστασία Κατσαούνη, Ζωή Περχανίδου

 

Αγριοκάτσικο-Capraaegagrus

Αγριοκάτσικο1

Ο αίγαγρος ή κοινά αγριοκάτσικο (Capraaegagrus, Αιξ ο αίγαγρος) είναι θηλαστικό και μηρυκαστικό ζώο, που ανήκει στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων. Απαντάται από την Ευρώπη ως τη Μικρά Ασία και από την Κεντρική Ασία ως τη Μέση Ανατολή, σε ορεινές περιοχές. Είναι πολύ ευκίνητο ζώο και έχει μεγάλη ικανότητα να σκαρφαλώνει σε κατακόρυφες βραχώδεις πλαγιές. Τα αρσενικά ζουν μοναχικά, ενώ τα θηλυκά σε αγέλες, μέχρι 500 ζώων. Οι αίγαγροι ζουν από 12 ως 22 χρόνια. Στον ελληνικό χώρο γνωστότερο είδος είναι ο αίγαγρος ο κρητικός, αλλιώς κρι-κρι. Το αγριοκάτσικο κινδυνεύει με εξαφάνιση και για το λόγο αυτό στην Ελλάδα το κυνήγι του απαγορεύτηκε.

Το αγριοκάτσικο φτάνει σε μήκος το 1,5 μ. και σε ύψος τα 80 εκ. Το θηλυκό είναι μικρότερο στο σώμα από το αρσενικό και έχει επίσης μικρότερα κέρατα. Είναι πολύ ανθεκτικό στην παγωνιά. Έχει την ιδιότητα να αλλάζει το χρώμα του τριχώματός του ανάλογα με την εποχή. Έτσι, τους καλοκαιρινούς μήνες έχει τρίχωμα ανοιχτό καστανό και το χειμώνα γίνεται μαύρο ή σκούρο.

Η περίοδος κύησης διαρκεί 170 ημέρες κατά μέσο όρο. Το θηλυκό γεννά τον Μάιο, συνήθως ένα μικρό (σπανιότερα δύο). Τα μικρά είναι ικανά να ακολουθούν τη μητέρα τους αμέσως μετά τη γέννησή τους. Παύουν να θηλάζουν και φεύγουν από τη μητέρα τους έπειτα από 6 μήνες. Τα θηλυκά ωριμάζουν σεξουαλικά στην ηλικία των 1,5-2,5 ετών, ενώ τα αρσενικά στα 3,5-4 χρόνια.

 

Πηγές κειμένου: https://el.wikipedia.org

http://www.env-edu.gr

Πηγές εικόνων: https://el.wikipedia.org

 

Κωνσταντίνος Καραλιόλιος,  Ραφαήλ Μέτσιος

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης