Μεγάλοι εφευρέτες και οι εφευρέσεις τους

Η ατμομηχανή

 

Ατμομηχανή του Σέιβερι

Ο εφευρέτης της ατμομηχανής είναι ο Τόμας Σέιβερι ( αγγλικά= Thomas Savery ). Γεννήθηκε γύρω στο 1.650
στο Σίλστοουν του Ντέβονσαϊρ της Αγγλίας. Απεβίωσε το 1715 στο Λονδίνο. Ήταν Άγγλος μηχανικός και εφευρέτης που δημιούργησε την πρώτη ατμομηχανή.

Η πρώτη ατμομηχανή

Ο Thomas Savery δημιούγησε την πρώτη ατμομηχανή το 1.712. Η ατμομηχανή χρησιμοποιήθηκε για την άντληση νερού από ανθρακωρυχεία. Κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, οι ατμομηχανές άρχισαν να αντικαθιστούν την ενέργεια του νερού και του ανέμου και τελικά έγινε η κυρίαρχη πηγή ενέργειας στα τέλη 19ου αιώνα.

Εργασία: Μερσάντα Μαρκάι Δ΄ τάξη

Ο κοχλίας του Αρχιμήδη

Αρχιμήδης1
Ο Αρχιμήδης γεννήθηκε το 287 π.Χ. και πέθανε το 212 π.Χ. κατά την πολιορκία των Συρακουσών. Ο Αρχιμήδης θεωρείται ότι είναι ο σπουδαιότερος από τους μαθηματικούς της αρχαιότητας και ένας από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών και τα δημιουργήματά του έμειναν στην ιστορία!!!

Αρχιμήδης3

Ο κοχλίας του Αρχιμήδη, ή αντλία με κοχλία, είναι μια κατασκευή που από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για να αντλεί και να μετακινεί νερό από κάποιο χαμηλό μέρος κυρίως σε κανάλια άρδευσης. Η εφεύρεση της αντλίας με κοχλία (βίδα) αποδίδεται στον Αρχιμήδη αν και πιθανότερο είναι, να ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες μηχανικούς. Ο κοχλίας του Αρχιμήδη αποτελείται από έναν κοχλία σε κενό σωλήνα.

Εργασία: Χριστίνα Γράβαλη , Σεβαστή Κουρουτζίδου Δ΄ τάξη

Γαλιλαίος Γαλιλέι, ένας σπουδαίος μαθηματικός που άλλαξε την επιστήμη

Galileo1

Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι γεννήθηκε στην Πίζα το 1564 και πέθανε στο Αρτσέτρι το 1642. Το 1581 ο πατέρας του τον έγραψε στο Πανεπιστήμιο της Πίζας όπου εκεί σπούδασε μαθηματικά, φιλοσοφία και ιατρική. Το 1592 ήταν καθηγητής της αστρονομίας, της μηχανικής και της γεωμετρίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας.

Αστρονομικές Ανακαλύψεις

Η πρώτη ανακάλυψη του Γαλιλαίου στην αστρονομία (1604), ήταν παρατήρηση ενός λαμπρού αστέρα (σουπερνόβα).
Η κατασκευή και χρήση του τηλεσκοπίου για την εκτέλεση αστρονομικών παρατηρήσεων(1609). Το 1610 επαληθεύει τις ηλιακές κηλίδες μέσω ενός τηλεσκοπίου, ότι τα ουράνια σώματα δεν περιστρέφονται γύρω από τη Γη και ότι όλοι οι πλανήτες δεν περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο. Αυτή η έρευνα έβλαψε άσχημα τους οφθαλμούς του Γαλιλαίου.

Το 1616 ετοιμάζει τη θεωρία του για τις παλίρροιες που όπως υποστηρίζει, αποδεικνύει ότι η Γη κινείται.

Διαμάχες

Ο Γαλιλαίος προ της Ιεράς Εξέτασης
Το 1616 η ρωμαιοκαθολική Ιερά Εξέταση ερεύνησε το έργο του και τον κατηγόρησε ως αιρετικό και τον διέταξαν να πάψει να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη θεωρία. Το 1632 κλήθηκε στη Ρώμη για να δικαστεί, ενώ παράλληλα η πώληση του Διαλόγου απαγορεύτηκε. Το 1633 καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό κι έτσι πέρασε την υπόλοιπη ζωή του έγκλειστος σε μια έπαυλη της Φλωρεντίας.

Όσο για την Καθολική Εκκλησία, θα περνούσαν πάνω από τρεις αιώνες μέχρι να παραδεχτεί ότι ο Γαλιλαίος είχε τελικά δίκιο.

Εργασία: Ραφαήλ Μέτσιος Δ΄ τάξη

Νίκολας Τέσλα

Τέσλα

Ο Νίκολας Τέσλα γεννήθηκε στο Σμιλίαν στην περιοχή της Λίκας της σημερινής Κροατίας η οποία άνηκε στη Σερβική κοινότητα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του ήταν ορθόδοξος ιερέας του χωριού ο οποίος ονομαζότανε Μιλούτιν Τέσλα (1819 – 1879).

Η μητέρα του ήταν η Γκεοργκίνα – Τζούκα Μάντιτς (1822 – 1892) η οποία ήταν κόρη ιερέα ενώ τα αδέρφια
της ήταν μέλη του κλήρου της χώρας.

Το πηνίο

Τέσλα2
Το πηνίο Τέσλα είναι είναι ένας μετασχηματιστής που εφηύρε ο Νίκολας Τέσλα το 1891. Μπορεί να παράγει πολύ μεγάλο φορτίο ρεύματος και είναι καλύτερο από άλλες παρόμοιες συσκευές. Ο Τέσλα το χρησιμοποίησε για φωτισμό για ακτινογραφίες και μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα χρησιμοποιείτε κυρίως για διασκέδαση και για εκπαιδευτικούς λόγους.

Εργασία: Λουκάς Βογιατζής Δ΄ τάξη

Γκράχαμ Μπελ – ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

Alexander_Graham_Bell1

Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ήταν διαπρεπής Σκωτσέζος επιστήμονας, εφευρέτης και μηχανικός, ο οποίος θεωρείται ως εφευρέτης του πρώτου πρακτικού τηλεφώνου γεννήθηκε 3 Μαρτίου 1847 – και πέθανε 2 Αυγούστου 1922 . Ο νεαρός τότε Γκράχαμ Μπελ και τα δύο του αδέλφια εκπαιδεύτηκαν από τον πατέρα τους για να συνεχίσουν το έργο του. Τον Απρίλιο του 1903 ο Μπελ ανακάλυψε τον πολλαπλό τηλέγραφο ενώ τις πρώτες του σημειώσεις σχετικά με το τηλέφωνο τις έγραψε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου και ένα μήνα αργότερα ξεκίνησε να γράφει σχετικά με τις προδιαγραφές του. Μια γραμμή από δυο καλώδια
συνέδεε τη συσκευή αυτή με μια άλλη παρόμοια. Στη συσκευή του Μπελ η φωνή έπεφτε πάνω στη μεμβράνη και την έκανε να πάλλεται. Αυτό τον καθιέρωσε σαν τον πρώτο που εφάρμοσε τις κυματοειδείς μορφές των ηλεκτρικών ρευμάτων.

Alexander_Graham_Bell2

Πηγή : el.wikipedia.org

Εργασία: Ζωή Περχανίδου Δ΄ τάξη

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Άλμπερτ Αϊνστάιν1

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν Γερμανός φυσικός εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για τις υπηρεσίες του στον κόσμο της φυσικής. Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879 στο Ουλμ της Γερμανίας και πέθανε στις 18 Απριλίου 1955 στο Νιου Τζέρσεϊ. Σπούδασε φυσική στην Ελβετία. Το 1921 τιμήθηκε με το βραβείο νόμπελ για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου.

Άλμπερτ Αϊνστάιν4

Τον Νοέμβριο του 1915, ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη γενική θεωρία της σχετικότητας σύμφωνα με την οποία η ελκτική δύναμη της βαρύτητας διαδίδεται στο χώρο με την ταχύτητα του φωτός και επηρεάζει οτιδήποτε υπάρχει στο χώρο, ακόμα και τις ακτινοβολίες.

Άλμπερτ Αϊνστάιν3

O Albert Einstein είχε έναν ιδιαίτερο εγκέφαλο. Όταν πέθανε στο νοσοκομείο στις 17 Απριλίου1955 ο παθολογοανατόμος, Thomas Harvey, τον έκλεψε."Ο Einstein δεν ήθελε ο εγκέφαλός και το σώμα του να μελετηθούν. Είχε δώσει μάλιστα και συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τα λείψανά του. Είχε ζητήσει να καεί και να σκορπιστούν οι στάχτες του. Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν ζύγιζε 1.230 γραμμάρια, λίγο λιγότερο από το μέσο όρο. Και η διαπίστωση αυτή διέψευσε οριστικά τη θεωρία ότι η νοημοσύνη σχετίζεται με το μέγεθος του εγκεφάλου.

Άλμπερτ Αϊνστάιν5

Εργασία: Χρυσοβαλάντης – Θεοφάνης Αρμουτσής Δ΄ τάξη

ΧΕΝΤΙ ΛΑΜΑΡ-ηθοποιός και εφευρέτρια

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Χέντι Λαμάρ 1
Η Χέντι Λαμάρ γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1914, στη Βιέννη και πέθανε στις 19  Ιανουαρίου 2000 στο Κεϊσέλμπερι. Ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και εφευρέτρια, αυστριακής καταγωγής.  Εκτός από τη μεγάλη καριέρα της στο Χόλιγουντ, διακρίθηκε και ως εφευρέτρια με την ανακάλυψη της πρώτης μορφής των μεθόδων διασποράς φάσματος, βασικής τεχνολογίας για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες σήμερα (Wi-Fi, Bluetooth, CDMA).

ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΗΣ

Χέντι Λαμάρ 2
Η Λαμάρ από την εποχή που ζούσε ακόμη στη Βιέννη είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για τις εφαρμοσμένες επιστήμες. Οι πρώτες της εφευρέσεις ήταν ένα δικής της έμπνευσης φανάρι κυκλοφορίας κι ένα χαπάκι, που μετέτρεπε το νερό σε ανθρακούχο.

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ

Χέντι Λαμάρ 3
Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θέλησε να φανεί χρήσιμη στον αγώνα κατά του Ναζισμού και λόγω της εβραϊκής καταγωγής της. Μαζί με τον πρωτοποριακό συνθέτη Τζορτζ Αντάιλ, που ήταν γείτονάς της, ανακάλυψαν την πρώτη μέθοδο διασποράς φάσματος, που θα ήταν χρήσιμη στο πολεμικ ναυτικό για την καθοδήγηση των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών και την αποφυγή του κινδύνου παρεμβολής παρασίτων από τον εχθρό. Το ναυτικό τελικά δεν υιοθέτησε την εφεύρεσή τους, αλλά πολύ αργότερα αναγνωρίστηκε ως καθοριστική για την εξέλιξη των ασύρματων τηλεπικοινωνιών (Wi-Fi, Bluetooth, CDMA)

Πηγές:

  • https://www.sansimera.gr/biographies/1506
  • https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B9_%CE%9B%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81
  • Συναρπαστικές Ιστορίες 20 Σπουδαία Κορίτσια που άλλαξαν τον Κόσμο, Εκδόσεις διόπτρα

Εργασία: Αναστασία Κατσαούνη Δ΄ τάξη

Ο Σάμιουελ Μορς και η εφεύρεσή του

Σάμιουελ Μορς1

Ο Σάμιουελ Μορς ήταν Αμερικανός ζωγράφος και φυσικός με πολλές βραβεύσεις.

Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1791 στο Τσαρλστάουν της Μασαχουσέτης και απεβίωσε στις 2 Απριλίου του 1872. Ο Μορς συνέβαλε στην εφεύρεση του τηλέγραφου και στη συνδημιουργία του κώδικα Μορς. Ήθελε να δημιουργήσει ένα μηχάνημα, με το οποίο να μεταδώσει διάφορα μηνύματα σε μεγάλη απόσταση. Σκέφτηκε να διαβιβάσει με δύο σύρματα ηλεκτρικό ρεύμα με διακοπές, που θα αντιπροσώπευαν τα γράμματα του αλφαβήτου. Γι” αυτόν τον λόγο, με τον βοηθό του Άλφρεντ Βέιλ επινόησαν ένα ειδικό αλφάβητο, το αλφάβητο Μορς, με τελείες και παύλες, τα οποία συνδυαζόμενα αντιστοιχούν στα γράμματα του αλφαβήτου και στους αριθμούς. Οι τελείες κι οι παύλες αντιστοιχούν σε ηλεκτρικά κύματα διαφορετικής χρονικής αξίας.

Σάμιουελ Μορς2

Με μεγάλη δυσκολία κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη τηλεγραφική συσκευή και την παρουσίασε στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1837.

Το πρώτο τηλεγραφικό μήνυμα που έστειλε ο Μορς στις 24 Μαΐου του 1844 από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη ήταν η εξής φράση από την Παλαιά Διαθήκη: «Ό,τι ο Θεός επεργάσθη» («What hath God wrought»), σε απλή μετάφραση «Τι έκανε ο Θεός!». Το σύστημα διαδόθηκε σύντομα σε όλα τα κράτη.

Στην Ελλάδα ο πρώτος τηλέγραφος λειτούργησε το 1859.

Σάμιουελ Μορς3

Ο Μορς με την εφεύρεσή του έφερε τον κόσμο, για την εποχή εκείνη, πιο κοντά από ποτέ! Αρχικά τα σήματα Μορς λαμβάνονταν σε ταινία, αλλά αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ηχεία και η λήψη γινόταν με το αυτί.

Σήμερα χρησιμοποιούνται συσκευές που μετατρέπουν αυτόματα τα σήματα Μορς σε αλφάβητο.

Σάμιουελ Μορς4

Ο κώδικας Μορς εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές της ραδιοεπικοινωνίας. Είναι ο μόνος ψηφιακός κώδικας που μπορεί να ληφθεί ακουστικά από τους ανθρώπους!

Σάμιουελ Μορς5

Σάμιουελ Μορς6

Πηγές κειμένου:

https://el.wikipedia.org

https://www.diaskedasi.info

Πηγές εικόνων:

efisoul63.wordpress.com

el.wikipedia.org

valiakaimaki.gr

gr.dreamstime.com

morsedecoder.com

Εργασία: Κωνσταντίνος Καραλιόλιος Δ΄ τάξη

Πενικιλλίνη

Η πενικιλλίνη είναι, το πρώτο αντιβιοτικό που εφευρέθηκε. Η ιστορία της πενικιλλίνης ξεκινάει από τους παλαιότερους χρόνους.

Πρώτος ο Άγγλος ερευνητής Αλεξάντερ Φλέμινγκ το 1928 παρατήρησε εντελώς τυχαία ότι η πράσινη μούχλα παρήγαγε μια ουσία που σταματούσε τη δραστηριότητα μερικών βακτηρίων και την ονόμασε πενικιλλίνη.

Φλέμινγκ

Αργότερα η ουσία αυτή απομονώθηκε και ερευνήθηκε περισσότερο από τον Ερνστ Τσέιν μέλος μιας ομάδας με επικεφαλής τον Χάουαρντ Γουόλτερ Φλόρεϊ. Το 1943 η πενικιλλίνη παρασκευάστηκε βιομηχανικά, πλέον χρησιμοποιείται στον τομέα της ιατρικής. Η πενικιλλίνη έχει τη μορφή λευκής σκόνης ή κίτρινης άμορφης μάζας και διαλύεται εύκολα στο νερό.

Η πενικιλίνη είναι ένα από τα ισχυρότερα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πνευμονίας, σηπτικών ή πυωδών ασθενειών, διαφόρων μορφών κυνάγχης, διφθερίτιδας, ερυσιπέλατος, οστρακιάς κ.ά.

Εργασία: Καλλιόπη Γιαμπουράνη, Νεφέλη Σαββίδου Δ΄ τάξη

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης