Ένα ολόκληρο τμήμα γίνεται zero plastic

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου δεξιοτήτων «Όχι άλλο πλαστικό στη ζωή της θάλασσας» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης προβληματίστηκαν από τη μεγάλη έκταση που έχει πάρει η χρήση του πλαστικού στην καθημερινή μας ζωή. Συζητήθηκε εκτενώς στην τάξη πώς θα μπορούσαν να συμβάλλουν με απλές και μικρές ενέργειες στη μείωση του πλαστικού μίας χρήσης, του πλαστικού που δημιουργεί τόσα προβλήματα στη ζωή των ζώων της θάλασσας και όχι μόνο.

Έτσι, προτάθηκε να προσπαθήσουν, σε συνεργασία με τους γονείς τους, να αντικαταστήσουν κάθε πλαστικό μία χρήσης που έφερναν στο σχολείο με αντικείμενα φιλικά προς το περιβάλλον. Το πρόγραμμά μας ονομάστηκε «Η Δ΄ τάξη γίνεται zero plastic». Ξεκίνησε από το Γενάρη του 2022 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μία ομάδα μαθητών/ητριών σημείωνε κάθε μέρα τα παιδιά, που ήταν zero plastic, δηλαδή που είχαν παγουρίνο για το νερό τους και ταπεράκι για το φαγητό τους ή που είχαν το φαγητό τους σε συσκευασία χάρτινη, αλλά και γενικά δεν μετέφεραν μαζί τους κανένα τρόφιμο μέσα σε πλαστική συσκευασία.

Τα οφέλη από την ενέργεια αυτή ήταν πολλαπλά. Αρχικά, τα παιδιά ξεκίνησαν να τρέφονται πιο υγιεινά, καθώς τα περισσότερα αντικατέστησαν τα κρουσάν και τα άλλα έτοιμα τρόφιμα με σπιτικό δεκατιανό. Μείωσαν το πλαστικό μιας χρήσης και το αντικατέστησαν με πλαστικά ταπεράκια. Προέτρεψαν τους γονείς τους να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στη δουλειά τους, ενώ ένας ωραίος συναγωνισμός αναπτύχθηκε μεταξύ τους που οδήγησε στη μεγάλη μείωση του πλαστικού μίας χρήσης στην τάξη μας!

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών και τα συναισθήματα αλληλεγγύης απέναντι σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς δείχνει την υπευθυνότητα και την αγάπη που ανέπτυξαν μέσω αυτού του προγράμματος.

Το σημαντικότερο κέρδος ήταν η κατανόηση της δύναμης της συνεργασίας προς όφελος του περιβάλλοντος και φυσικά του ίδιου του ανθρώπου!

Στην προσπάθεια αυτή διακρίθηκαν έξι μαθητές/ήτριες :

Χρήστος Τσακίρης

Ελεάνα Μπουρλή

Αναστασία Κατσαούνη

Αρμουτσής Χρυσοβαλάντης

Μαντζιούρη Ανδριάνα 

Σαββίδου Νεφέλη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης