ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!

Στις 17 Οκτωβρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, καθώς ήταν προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία του συλλόγου των εκπαιδευτικών.

Με αυτή την αφορμή, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στην τάξη μας (Δ΄) για την ανάγκη που έχουν κάποιοι συνάνθρωποί μας για αίμα, είτε επειδή έχουν κάποιο αιματολογικό πρόβλημα, είτε επειδή πρόκειται να χειρουργηθούν, είτε γιατί είναι ασθενείς-νεφροπαθείς.

Συζητήσαμε για το πόσο σημαντική και απλή είναι η διαδικασία της αιμοδοσίας που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και δεν πονάει καθόλου! Το αίμα αποθηκεύεται σε μικρά σακουλάκια που πάνω γράφουν τι ομάδα είναι το αίμα, την ημερομηνία, τον δότη και ίσως το ονοματεπώνυμο του ασθενή που θα χορηγηθεί το αίμα και την ποσότητα που θα λάβει.

Παρακολουθήσαμε βιντεοπαρουσίαση για τα συστατικά του αίματος που αποτελείται από νερό, ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και πλάσμα. Μάθαμε για τις ομάδες αίματος (Α+,Α-,Β+,Β-,ΑΒ+,ΑΒ-, Ο+, Ο-) και πως ανάλογα με την ομάδα που έχει ο κάθε άνθρωπος μπορεί ναδώσει ή να πάρει αίμα από συγκεκριμένες ομάδες.

Ακούσαμε τραγούδι και τραγουδήσαμε κι εμείς για την αιμοδοσία, γράψαμε ποιήματα, ζωγραφίσαμε, δημιουργήσαμε αφίσες με το σύνθημα ότι…. ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ! Γίνε κι εσύ εθελοντής αιμοδότης!

aima 2Αaima3Αaima6ΑΙΜΑ ΑΒ

Χρύσα Καββάδα, Χρυσάνθη Κουνουπάκη, Μαρία Καζαντζίδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης