Γνωριμία με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας μας και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1912. Από το 1962 στεγάζεται στο κτίριο της οδού Μανώλη Ανδρονίκου 6.

Το μουσείο διαθέτει μοναδικές συλλογές αρχαίων αντικειμένων και προσφέρει μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις με ξενάγηση.

1

 

 

 

 

 

 

Τα προγράμματα που αφορούν τα παιδιά αυτήν την εποχή, είναι τα εξής:

  • Η έκθεση με τίτλο «Ένα χειρόγραφο από τη Βενετία στη Θεσσαλονίκη»

Η έκθεση αυτή παρουσιάζει ένα σπάνιο χειρόγραφο του 12ου αιώνα, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το χειρόγραφο φυλάσσεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας. Είναι από το έργο του λόγιου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Ευσταθίου «Παρεμβολαί εις την Ομήρου Οδύσσειαν» και αποτελεί ένα υπόμνημα σχολίων πάνω στην Οδύσσεια. Μας δίνει υλικό για τα Ομηρικά έπη και παραπομπές από συγγραφείς ή κείμενα που έχουν χαθεί. Επίσης, δείχνει πως διδασκόταν ο Όμηρος τον 12ο αιώνα. Η έκθεση αυτή θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Ο χρυσός των Μακεδόνων» ως τις 20 Δεκεμβρίου 2022.

2

  • Στην αρχαία Θεσσαλονίκη, τον καιρό της πανδημίας

Το πρόγραμμα αυτό έγινε με αφορμή την τωρινή πανδημία του κορωνοϊού. Τα παιδιά μεταφέρονται στην Θεσσαλονίκη του 165 μ.Χ., όταν επικρατούσε η «Επιδημία των Αντωνίνων», παίζουν ρόλους και ανακαλύπτουν την καθημερινή ζωή στην αρχαία Θεσσαλονίκη. Προβληματίζονται πάνω στην ανάγκη άσκησης της ατομικής ευθύνης και του ορθολογισμού για την αντιμετώπιση επιδημιών και κρίσεων κάθε είδους.

3

  • Εκπαιδευτικό υλικό

Το μουσείο δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να εκτυπώσει το σχετικό υλικό και να πάει μετά με τους μαθητές του στον χώρο του μουσείου (όπου υπάρχουν τα σχετικά εκθέματα κάθε θέματος) και να κάνει μόνος του, χωρίς άτομο του μουσείου, ένα βιωματικό και εκπαιδευτικό παιχνίδι. Τα θέματα που τρέχουν αυτήν την εποχή είναι :

- Στην αρχαία Θεσσαλονίκη, τον καιρό της πανδημίας

- Οι πρόσφυγες της Ραιδεστού (προνήπια, νήπια)

- Μια μέρα στον ζωολογικό κήπο του μουσείου (προνήπια, νήπια – Α΄ & Β΄ Δημοτικού)

- Ανακαλύπτοντας θεούς και ήρωες (Γ΄ & Δ΄ Δημοτικού)

- Η ζωή στην αρχαία Μακεδονία (Δ΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού)

- Φιδάκι (Εκπαιδευτικό παιχνίδι από 8 ετών)

- Τριάρα (Εκπαιδευτικό παιχνίδι από 8 ετών)

4

 

  • Ψηφιακές δράσεις

Κατά διαστήματα, το μουσείο με τις ψηφιακές δράσεις που διαθέτει, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να μπει μόνο του από το σπίτι σ΄ αυτές και να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα. Μπορεί να στείλει το έργο του μετά στο μουσείο, όπου συνήθως τα δείχνουν σε εκθέσεις. Αυτόν τον καιρό δεν τρέχει κάποια ψηφιακή δράση.

 

  • Λειτουργία του Μουσείου:

Το μουσείο λειτουργεί, σύμφωνα με το χειμερινό πρόγραμμα, από 1 Νοεμβρίου – 1 Μαρτίου από τις 8:30 – 15:30 καθημερινά με τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ και μειωμένου 4 ευρώ.

Για τα παιδιά η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι δωρεάν.

 

Πηγές κειμένου:  https://www.amth.gr

Πηγές εικόνων :   https://www.diorizomai.gr

https://www.amth.gr

 

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1997 και τώρα στεγάζεται στην αποθήκη Α΄ στην προβλήτα Α΄ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ανήκει στον MOMus, τον Μητροπολιτικό Οργανισμό μουσείων εικαστικών τεχνών Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει πέντε μουσεία (τέσσερα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα).

5

Το μουσείο διαθέτει περίπου 90.000 φωτογραφικά αντικείμενα και διοργανώνει κατά διαστήματα διάφορες θεματικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τα παιδιά αυτήν την εποχή είναι τα εξής:

 

 

  • « Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια»

Ο φωτογράφος Μπουασονά κινήθηκε στα χνάρια του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα και φωτογράφησε τους μεσογειακούς τόπους με τους ανθρώπους και τα μνημεία τους.  Πάνω σ’ αυτήν την έκθεση γίνονται δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα για παιδιά Δ΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού κι ένα για παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με δραστηριότητες παρατήρησης και δημιουργικής γραφής και έκφρασης τα μικρότερα παιδιά γνωρίζουν το περιπετειώδες ταξίδι του φωτογράφου, ενώ τα μεγαλύτερα ανακαλύπτουν τις κοινωνικές, πολιτικές και συμβολικές προεκτάσεις που έχει η εικόνα. Τα προγράμματα γίνονται από Τρίτη – Παρασκευή 9:30 – 15:30, διαρκούν 60΄- 70΄ και το κόστος για κάθε παιδί είναι 1,5 ευρώ.

6

  • « Το ταξίδι του Οδυσσέα»

Είναι μια παράσταση αφήγησης με συνοδεία μουσικής, που γίνεται με αφορμή την έκθεση του Φρεντ Μπουασονά που ακολουθεί τα χνάρια της Οδύσσειας του Ομήρου. Τα παιδιά μαθαίνουν το ταξίδι του Οδυσσέα και τις περιπέτειές του με μουσική και τραγούδι, φαντάζονται και συνομιλούν. Το πρόγραμμα γίνεται με την αφηγήτρια παραμυθιού Ανθή Θάνου και τον μουσικό Αλέξανδρο Μακρή και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά Α΄ – Γ΄ Δημοτικού.  Η παράσταση γίνεται κάθε Τετάρτη στις 9:00 και στις 11:00 (εκτός 23 Νοεμβρίου και 21 Δεκεμβρίου), διαρκεί 45΄-50΄ και το εισιτήριο είναι 5 ευρώ για κάθε παιδί.

7

  • Θερινά εργαστήρια για εφήβους

Το καλοκαίρι έφηβοι 13 – 16 ετών μπορούν να συμμετέχουν σε έναν κύκλο συναντήσεων πέντε ημερών , όπου θα γνωρίσουν την τέχνη της φωτογραφίας με διασκεδαστικό τρόπο. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν τη δική τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές κειμένου: https://www.momus.gr

Πηγές εικόνων:   https://www.momus.gr

 

 

Εργασία: Χριστίνα Γράβαλη, Κωνσταντίνος Καραλιόλιος, Ιωάννα Κύργια, Αλέξανδρος Παρδάλης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης