Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης 13 Νοεμβρίου

Καμιά καλή πράξη, όσο μικρή κι αν είναι, δεν πάει χαμένη

Αίσωπος

Το δέντρο το αναγνωρίζεις από τους καρπούς του, τον άνθρωπο από τις πράξεις του. Οι καλές πράξεις ποτέ δε χάνονται. Αυτός που σπέρνει ευγένεια, θερίζει φιλία, αυτός που φυτεύει καλοσύνη, μαζεύει αγάπη

Βασίλειος ο Μέγας

Όποτε έχουμε την ευκαιρία, να προσπαθούμε να κάνουμε καλό σε όλους.

Επιστολές Αποστόλου Παύλου  (προς Γαλάτας 6:10)

Αγαπάτε αλλήλους.

κατά Ιωάννην  (ιγ’ 34)

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Κινήματος Καλοσύνης που συσπειρώνει εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις – μέλη του Κινήματος. Σκοπός της μέρας αυτής είναι «να επισημάνει και να φωτίσει τις καλές πράξεις σε μια κοινωνία εστιάζοντας στη θετική δύναμη και στη καλοσύνη που μας ενώνει». Δυστυχώς, στις μέρες μας πρέπει να υπενθυμίζουμε στους άλλους αλλά και στον εαυτό μας ότι πρέπει να κάνουμε το καλό. Πρέπει να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας χωρίς ανταλλάγματα. Η καλοσύνη είναι αυτή που γεφυρώνει τις διαφορές φυλής, φύλου, θρησκείας ακόμα και πολιτικής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης σε μία προσπάθεια να κάνουν όσες περισσότερες καλές πράξεις μπορούσαν, κατέγραψαν τις πράξεις καλοσύνης που έκαναν για μία βδομάδα.

Κάποιες από αυτές είναι:

Βοήθησα έναν φίλο μου  να βρει τη μαμά του που την έχασε.

Λουκάς

Το πρωί της Πέμπτης βοήθησα στο σχολείο μία παρέα παιδιών να λύσουν τη διαφωνία τους.

Αναστασία

Καθώς κατέβαινα τις σκάλες του σχολείου για να πάω στη γυμναστική, ένα δευτεράκι έπεσε. Του έδωσα το χέρι μου και το βοήθησα να σηκωθεί.

Ζωή

Τη Δευτέρα, καθώς ανέβαινα τις σκάλες του σχολείου για να πάω στην τάξη μου, είδα κάποια παιδάκια της Β΄ να δυσκολεύονται να ανεβάσουν την τσάντα τους για να πάνε στην τάξη τους και τα βοήθησα κουβαλώντας εγώ την τσάντα τους.

Ανδρεάνα

Βοήθησα έναν άστεγο παίρνοντας του κουλούρι και δίνοντάς του λίγα χρήματα.

Αθανασία

Βοήθησα τη συμμαθήτριά μου στο μάθημα της γεωγραφίας.

Ελεάνα

Την Τετάρτη που είχαμε αργία έκανα βόλτα με τις φίλες μου και συναντήσαμε ένα κοριτσάκι που ήταν πάνω σε ένα αναπηρικό καροτσάκι στην άκρη του δρόμου. Το ρωτήσαμε αν χρειάζεται κάτι και μας ζήτησε να το περάσουμε απέναντι.

Μαρία

Τη Δευτέρα αργά το απόγευμα που γύρισα από τον χορό, είδα μέσα στην αυλή της πολυκατοικίας μας ένα αδέσποτο γατάκι. Κατάλαβα ότι ήταν πεινασμένο, γιατί νιαούριζε συνέχεια. Είπα στη μαμά μου να του δώσουμε κάτι να φάει. Η μαμά μου έβαλε φαγητό σε ένα πλαστικό δοχείο και μου το έδωσε. Πήρα και εγώ ένα άλλο (κρατάμε τα πλαστικά δοχεία που μας δίνουν φαγητό στο σχολείο γι’ αυτόν τον λόγο) και το γέμισα με νερό. Τα κατέβασα κάτω στο γατάκι κι αυτό πήγε αμέσως να φάει. Ήπιε και νερό και μετά έφυγε. Χάρηκα που το τάισα!

Κωνσταντίνος

Τη Δευτέρα βοήθησα τη μαμά μου στο μαγείρεμα, στο σκούπισμα και στο τακτοποίημα του σπιτιού.

Χριστίνα Γρ.

Το να είμαστε ευγενικοί στο χώρο του σχολείου, στο σπίτι, στη γειτονιά, στο παιχνίδι δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μας επηρεάζει θετικά, ενισχύει τη διάθεσή μας και είναι μεταδοτικό, καθώς τα καλά συναισθήματα παρακινούν κι άλλους ανθρώπους να ανταποδώσουν την καλοσύνη.

Ας γιορτάζουμε την καλοσύνη κάθε μέρα προσφέροντας χαμόγελα στον συνάνθρωπό μας!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης