Παρουσίαση παιδικών δράσεων και παιδικών προγραμμάτων του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Στην πόλη μας έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία, τα οποία μας δίνουν πολλές γνώσεις. Τα περισσότερα από αυτά διοργανώνουν αρκετές  δράσεις για εμάς τα παιδιά.

1 2

Δύο από αυτά τα μουσεία που έχουν δράσεις είναι το Ολυμπιακό Μουσείο και το Μουσείο Μακεδονικού αγώνα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

7

Το μουσείο αρχικά λεγόταν Αθλητικό Μουσείο και ιδρύθηκε το 1998. Το 2004 κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων μετονομάστηκε σε Ολυμπιακό μουσείο και μεταφέρθηκε σε νέο σύγχρονο κτίριο.  Είναι το πρώτο Ολυμπιακό Μουσείο στη χώρα μας.

Το κτίριο είναι μεγάλο , γυάλινο και έξω έχει μεγάλες αφίσες κρεμασμένες. Αποτελείται από τέσσερις αίθουσες. Υπάρχουν εκθέματα από τους ολυμπιακούς αγώνες όπως ρούχα, παπούτσια, μετάλλια, μπάλες, αναμνηστικά . Επίσης υπάρχουν αρχαία αλλά και νέα αγάλματα.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

8

Το μουσείο είναι επισκέψιμο για σχολεία από  Δευτέρα έως Παρασκευή τις πρωινές ώρες. Εκτός από την ξενάγηση περιλαμβάνει και εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα :

-          αρχαία αθλήματα

-          σύγχρονα αθλήματα

-          παραολυμπιακά αθλήματα

-          επιστήμη των αθλημάτων

-          διατροφή και μαγειρική

Επίσης κάθε Σάββατο γίνονται μαθήματα μαγειρικής για όλα τα παιδιά. Στο χώρο του μουσείου λειτουργεί ΚΔΑΠ και διοργανώνονται πάρτι γενεθλίων.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

10

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ernst Ziller (Ερνέστου Τσίλερ), κτίριο στο οποίο κατά την Τουρκοκρατία στεγάστηκε το ελληνικό Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης που στα χρόνια του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα υπήρξε το μυστικό επιτελικό κέντρο του Αγώνα με επικεφαλής τον πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά. Με τη σημερινή του μορφή το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σχεδιάστηκε το 1989 από τον σκηνογράφο Γιώργο Ανεμογιάννη.

Το ισόγειο φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό σε μεγέθυνση (μέρος της εντυπωσιακής συλλογής του Μουσείου), χάρτες, ιστορικά έγγραφα, μικρά διοράματα, ποικιλία οπλισμού και στολών καθώς και προσωπικά αντικείμενα Μακεδονομάχων. Το υλικό παρουσιάζεται σε χρονολογική σειρά σε έξι αίθουσες και καλύπτει την περίοδο 1870-1912. Σε μια από αυτές αναπαρίσταται το γραφείο του Γενικού Προξένου Λάμπρου Κορομηλά, ενώ σε μια άλλη λειτουργεί βάση δεδομένων με την τεχνική των πολυμέσων για χρήση των επισκεπτών, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία και τεκμήρια για 4,500 Μακεδονομάχους. Στο υπόγειο παρουσιάζονται τέσσερα διοράματα σε φυσικό μέγεθος με σκηνές του Αγώνα. Στον πρώτο όροφο, στην αίθουσα διαλέξεων φιλοξενείται μέρος της συλλογής μοντέλων των οπλικών συστημάτων του ελληνικού στρατού του Α. Χαΐτογλου.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

11

Το Μουσείο διοργανώνει ή φιλοξενεί σχεδόν κάθε χρόνο περιοδικές εκθέσεις ιστορικών ντοκουμέντων. Ξεναγήσεις προσφέρονται καθημερινά δωρεάν κατόπιν προσυνεννόησης.

Το Μουσείο παρέχει ευκαιρίες για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κάθε Παρασκευή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ομάδα εθελοντριών οργανώνει εκπαιδευτικό παιχνίδι με γενικό θέμα το Μακεδονικό Αγώνα. Επίσης, διοργανώνονται ετησίως εκπαιδευτικές εκδρομές παραμεθορίων σχολείων στη Θεσσαλονίκη καθώς και σχολικοί διαγωνισμοί γνώσεων. Σε συνεργασία με άλλους φορείς οργανώνονται σεμινάρια μουσειακής και ιστορικής αγωγής για εκπαιδευτικούς της δημοτικής και της μέσης εκπαίδευσης. Προβάλλονται ταινίες και ιστορικά ντοκιμαντέρ.

 12

Είναι πολύ σημαντικό να επισκεπτόμαστε τα μουσεία, γιατί μας βοηθάνε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας. Επίσης, είναι πολύ ωραίο να υπάρχουν δράσεις για παιδιά στα μουσεία καθώς η μάθηση γίνεται παιχνίδι και κατανοούμε περισσότερα. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που τα διοργανώνουν.

Θα θέλαμε πάρα πολύ να επισκεφτούμε αυτά τα δύο μουσεία με την τάξη μας!

ΠΗΓΕΣ:

https://el.wikipedia.org

http://www.olympicmuseum-thessaloniki.org/

http://odysseus.culture.gr

Ιωάννης Γλυκός

Αλέξανδρος Κατής

Αναστασία Κατσαούνη

Μαρία Μαρίνα Μπαξεβάνου 

Ε΄ τάξη

Υποβολή απάντησης