Βιώσιμη Διατροφή. Γιατί μας αφορά;

Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει υγεία για μας αλλά και για τον πλανήτη μας

Η τροφή μας προέρχεται από τη φύση και εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον.

Για κάθε μπουκιά που φτάνει στο πιάτο μας, χρειάζεται :

  • Γη για να καλλιεργηθεί
  • Νερό
  • Ενέργεια

Τελικά, αν το σκεφτεί κανείς, η τροφή μάς συνδέει με τη Γη και μας δείχνει ότι την χρειαζόμαστε ακμαία για να είμαστε υγιείς.

Μεσογειακή διατροφή

  • Η μεσογειακή διατροφή είναι μία πολύτιμη κληρονομιά.
  • Μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα από μοναδικές γεύσεις, αρώματα, ήθη, έθιμα, πρακτικές και παραδόσεις.
  • Είναι στενά συνδεδεμένη με την ύπαιθρο, τη φύση και τη βιοποικιλότητα,
  • Η μεσογειακή διατροφή κρατά ζωντανή και τη γεωργία και την αλιεία.

Μοιάζει με ένα δώρο της γης και του κλίματος: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ελαιόλαδο. Κρέας, λιγότερο συχνά και με μέτρο.

Έτσι, θωρακίζεται η υγεία μας, ενώ το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας είναι χαμηλό, με αποτέλεσμα να κάνουμε καλό και στο περιβάλλον! Αυτό συμβαίνει επειδή στην καρδιά της μεσογειακής διατροφής βρίσκονται τα φυτικά προϊόντα, η παραγωγή των οποίων απαιτεί πολύ λιγότερους πόρους σε σχέση με τα ζωικά.

2

Γιατί απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από το τη μεσογειακή διατροφή;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε μεγάλες πόλεις και αυτό έχει προκαλέσει αλλαγές και στις διατροφικές μας συνήθειες. Η διατροφή μας σήμερα χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, επεξεργασμένων και πλούσιων σε θερμίδες, σάκχαρα και αλάτι. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες έχουν ιδιαίτερα μεγάλο «οικολογικό αποτύπωμα».

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά στην Ελλάδα συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλες μερίδες πρόχειρου φαγητού, ενώ έχουν μειωθεί κατά πολύ τα οικογενειακά γεύματα στο τραπέζι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν να επίπεδα παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών. Οι νέες διατροφικές συνήθειες, όμως,  δεν επιβαρύνουν μόνο την υγεία, αλλά και το περιβάλλον.

Πόσο επηρεάζουν οι νέες διατροφικές μας συνήθειες το περιβάλλον;

Σήμερα είμαστε πολύ «λαίμαργοι», καθώς καταναλώνουμε 1,6 φορές περισσότερους πόρους από όσους μπορεί να μας δώσει ο πλανήτης μας. Το 2050 προβλέπεται ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια και ο ένας πλανήτης, ο μοναδικός που έχουμε, θα χρειαστεί να μας θρέψει όλους.  Κάθε χρόνο παγκοσμίως το 1/3 των τροφίμων που παράγονται καταλήγει στον κάδο την ώρα που 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε το πιάτο μας με άλλο μάτι.

1

Τι να κάνουμε;

«Δεν κληρονομούμε τον κόσμο από τους προγόνους μας, τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας», λέει μια παροιμία και εμείς μπορούμε να κρατήσουμε «γεμάτο το πιάτο» και για τις επόμενες γενιές.

Μείωσε την κατανάλωση τροφίμων που δεν είναι απαραίτητα στο διατροφικό σου πλάνο (τα περισσότερα από τα τρόφιμα αυτά έχουν πολλές θερμίδες, είναι επεξεργασμένα και βρίσκονται σε συσκευασίες-πλαστικές ως επί το πλείστον)

  1. Υιοθέτησε στην καθημερινή σου διατροφή τρόφιμα φυτικής προέλευσης και έτσι θα ωφελήσεις τόσο την υγεία σου όσο και το περιβάλλον
  2. Η κατανάλωση ενός τρόφιμου που υπερκαλύπτει τις ενεργειακές σου ανάγκες επιβαρύνει το περιβάλλον με αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και έτσι το οικοσύστημα πιέζεται.
Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά με μικρές αλλαγές!
  • Αν τρεφόμαστε υγιεινά κάνουμε καλό και στο περιβάλλον. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό
  • Αν καταφέρουμε τώρα να μυηθούμε στα μυστικά της καλής και υγιεινής διατροφής, θα βάλουμε γερές βάσεις για να γίνουμε υγιείς και συνειδητοποιημένοι πολίτες.
  • Αντί για συσκευασμένα έτοιμα τρόφιμα επιλέγουμε μαγειρευτό φαγητό. Αντί για τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, επιλέγουμε αγνές συνταγές με πολλά φρούτα και λαχανικά. Το αποτέλεσμα θα είναι αμέσως ορατό!…
  • Μαγειρεύοντας στο σπίτι και ακολουθώντας το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, θα μαγειρέψουμε έναν καλύτερο κόσμο αφήνοντας μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα!

WWF Ελλάς – Συνταγές βιώσιμης διατροφής από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου

https://vimeo.com/235168707

Πηγές:

https://www.wwf.gr/ti_kanoume/anthropos/diatrofi/ygih_paidia_ygihs_planitis/

https://www.wwf.gr/ti_kanoume/anthropos/diatrofi/

https://activeat.gr/viwsimh-diatrofh/

https://activeat.gr/frouta-kai-laxanika-epoxhs/

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/16857-viosimi-diatrofi-giati-sas-afora

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης