ΑΝΡΙ ΜΑΤΙΣ

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΡΙ ΜΑΤΙΣ
O Ανρί Ματίς ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φοβισμού καθώς και μία από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας τέχνης. Ο Ματίς γεννήθηκε στην επαρχία Λε Κατό-καμπρεζί της βόρειας Γαλλίας όμως  μεγάλωσε στην περιοχή μποέν-εν Βερμαντουά. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι μέχρι που μετακόμισε το 1887. Το 1891 διαγνώστηκε από ασθένεια και κατά το στάδιο της ανάρρωσής του ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη ζωγραφική. Την ίδια χρονιά επιστρέφει στο Παρίσι όπου σπουδάζει στην ακαδημία Ζυλάν, μαθητής του Οντιλόν Ρεντόν και του Γκυστάβ Μορώ.
Η πρώτη ομαδική έκθεση στην οποία συμμετείχε πραγματοποιήθηκε το 1901 ενώ η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1904. Τα επόμενα χρόνια ταξιδεύει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Την περίοδο 1908-1912 εκθέτει επίσης πολλά έργα του σε Μόσχα, Βερολίνο, Μόναχο και Λονδίνο. Ο Ματίς συνδέθηκε φιλικά με τον Πάμπλο Πικάσο αν και μεταξύ τους υπήρχε πάντα και το στοιχείο του ανταγωνισμού. Από το 1917 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του, ο Ματίς έζησε στην πόλη Σιμιέ , σημερινό προάστιο της Νίκαιας. Το 1941 διαγνώστηκε πως πάσχει από καρκίνο και ένα μέρος των τελευταίων χρόνων της ζωής του αναγκάστηκε να το περάσει σε αναπηρική καρέκλα. Παρά το γεγονός αυτό, δεν εγκατέλειψε το έργο του, αντιθέτως ασχολήθηκε ενεργά με την τεχνική του κολάζ, μέσω της οποίας κατάφερε να παραγάγει μερικά από τα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα σήμερα έργα του.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ
Ανρί Ματίς2
Στα έργα του κυριαρχούν φωτεινά χρώματα σε έντονες αντιθέσεις. Η θεματολογία του αποτελείται κυρίως από προσωπογραφίες, εσωτερικούς χώρους και θέματα νεκρής φύσης. Ο Ματίς ασχολήθηκε ενεργά με την τεχνική του κολάζ και εισήγαγε μια νέα μορφή τέχνης βασισμένη στη χαρτοκοπτική (cut-outs): Έκοβε σχήματα από λευκό χαρτί και τα κολλούσε σε χρωματισμένα χαρτιά…ή έβαφε λευκά φύλλα χαρτιού με διάφορα χρώματα και έκοβε τα σχήματά του από αυτά. Επίσης, χρησιμοποίησε στις εικόνες του και τα χαρτιά που περίσσευαν από τα σχήματα που έκοβε!
Πηγές και βίντεο:

BINTEO

Τέχνη με τη Μάτι και τον Ντάντα – Ανρί Ματίς

Art with Mati and Dada – Matisse (english)

Matisse’sGardenBook – Ο κήπος του Ματίς*

ΠΗΓΕΣ

Βικιπαίδεια

Art class project

Σεβαστής Κουρουτζίδου, Χριστίνα Γράβαλη, Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης