Πρόγραμμα «Οδυσσέας»- 3η χρονιά

Το σχολείο μας συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο ερευνητικό πρόγραμμα «Οδυσσέας» που οργανώνεται από το Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α. του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην ασφαλή και δημιουργική αξιοποίηση του Διαδικτύου. Στόχος του είναι η συνεργατική μάθηση, η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και η ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών.

Τη χρονιά 2020-2021 το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από το Στ1 το οποίο συνεργάστηκε με δύο σχολεία της Κρήτης και πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσα από τηλεδιασκέψεις εξ αποστάσεως, καθώς βρισκόμασταν υπό καθεστώς καραντίνας λόγω του covid-19. Το 2021-2022 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας που με όρεξη και μεράκι συνεργάστηκαν με το Δημοτικό Σχολείο Ασημίου, του Ηρακλείου Κρήτης, και συγκεκριμένα με τα παιδιά του Ε1 και δημιούργησαν υπέροχα ψηφιακά βιβλία.

Φέτος, τα παιδιά της Ε΄ τάξης συνεχίζουν το ταξίδι τους για δεύτερη χρονιά με συνοδοιπόρους τα παιδιά του Δ.Σ. Ασημίου Ηρακλείου σε μία προσπάθεια να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τα θετικά και τα αρνητικά της ασφαλής πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Οι παιδαγωγικές αρχές που θα αξιοποιηθούν είναι η συνεργατική μάθηση, η διερεύνηση, η οικοδόμηση της γνώσης, η ενθάρρυνση της συνεργατικής δημιουργικότητας, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, η διαθεματική προσέγγιση.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέσα σε τέσσερις τηλεδιασκέψεις.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, όπου τα παιδιά των δύο σχολείων παρουσίασαν γωνιές των τόπων τους, πήραν συνεντεύξεις από τις διευθύντριές τους, παρουσίασαν τις αίθουσές τους, ξανασυστήθηκαν και τέλος κατέγραψαν τις σκέψεις τους και τις επιθυμίες τους για τις θεματικές με τις οποίες θέλουν φέτος να ασχοληθούν.

20230210_09214220230210_09245720230210_092447

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης