Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Βιογραφία ενός ποιητή

Ο Ουίλλιαμ  Σαίξπηρ (γνωστός και ως Σαιξπήρος) ήταν μεγάλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός.

Γεννήθηκε το 1564 στο Στράτφορντ της Αγγλίας. Ήταν γιος του Τζον Σαίξπηρ και της Μαίρυ Άρντεν. Μεγάλωσε σε μια εξέχουσα  και πλούσια οικογένεια και είχε εφτά αδέρφια. Ήταν από μικρός μελετηρός και του άρεζε να αποστηθίζει μεγάλα ποιήματα. Εκπαιδεύτηκε στο Νέο Σχολείο του Στράτφορντ, που παρείχε κλασική παιδεία και εκπαίδευση της λατινικής γλώσσας.

Το 1582 παντρεύτηκε την Αν Χαθαγουέι και έκανε δύο κορίτσια και ένα αγόρι, το οποίο πέθανε σε ηλικία 11 ετών.

Δεν είναι γνωστό πότε άρχισε να γράφει. Η καριέρα του εκτιμάται ότι άρχισε μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1580. Στα 28 του χρόνια ήταν ένας φτασμένος ηθοποιός. Είχε την εύνοια της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ και συχνά έπαιζε με τη θεατρική του ομάδα στη βασιλική αυλή.

Το 1599 ο Σαίξπηρ και άλλα μέλη του θιάσου του έχτισαν το δικό τους θέατρο στο Λονδίνο, το «Γκλόουμπ». Ο Σαίξπηρ έπαιζε και δικά του έργα, αλλά και έργα άλλων συγγραφέων.

Τα σωζόμενα έργα του, μαζί και με ορισμένες συνεργασίες του, είναι περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δυο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα.  Έγραψε και κωμωδίες και δραματικά έργα. Κάποια από τα πολλά σημαντικά έργα του είναι : « Άμλετ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Όπως αγαπάτε», «Μάκβεθ», «Όνειρο Θερινής Νυκτός», «Τα Σονέτα του Σαίξπηρ», «Το ημέρωμα της στρίγγλας», «Ο έμπορος της Βενετίας»,  «Ιούλιος Καίσαρας», «Οθέλλος», «Βασιλιάς Ληρ», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», «Τίμων ο Αθηναίος», «Περικλής».

 Πέθανε το 1616 και κηδεύτηκε στο ιερό της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο  Στράτφορντ. Λίγα χρόνια μετά στήθηκε στον βόρειο τοίχο του ναού ένα ταφικό μνημείο που τον απεικονίζει να γράφει και η επιγραφή του τον συγκρίνει με τον Νέστορα, τον Σωκράτη και τον Βιργίλιο.

 Τον 18ο και 19ο αιώνα η φήμη του εξαπλώθηκε και έξω από την Αγγλία.

Ο Σαίξπηρ συνδύασε την ποιητική ιδιοφυία με την πρακτική έννοια του θεάτρου. Με το έργο του επηρέασε κι άλλους συγγραφείς, αλλά και ζωγράφους. Συχνά τον αποκαλούν ως τον εθνικό ποιητή της Αγγλίας ή ως «Βάρδο του Έιβον».

Το 1964, μετά από 400 χρόνια από τη γέννησή του, επτά διάσημοι θίασοι κλήθηκαν στο Λονδίνο και έδωσαν παραστάσεις προς τιμήν του. Το Φεστιβάλ Σαίξπηρ εξέδωσε και νέα σειρά γραμματοσήμων.

       Πηγή κειμένουhttps://el.wikipedia.org

       Πηγή εικόνας:     tovima.gr

  Κωνσταντίνος  Καραλιόλιος, Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης