ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ…

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου επισκεφτήκαμε τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης όπου εκεί μάθαμε την ιστορία του από τότε που χτίστηκε μέχρι σήμερα. Επίσης ο Λευκός Πύργος είναι το σύμβολο της Θεσσαλονίκης.  Η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του Λευκού Πύργου δεν είναι γνωστή. Λένε ότι κτίστηκε το 15ο αιώνα, μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430 Έχει ύψος 33,90 μέτρα και διάμετρο 22,70 μέτρα.

Ισόγειο

Στο κέντρο του χώρου υπάρχει κατακόρυφο πανό, στην κορυφή του οποίου αποτυπώνεται η προσωποποίηση της Θεσσαλονίκης από ανάγλυφο του 4ου αι., ενώ πιο κάτω γίνεται προβολή διαφανειών με προσωπικότητες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ­ιστορία της πόλης διαχρονικά. Χαμηλότερα είναι τυπωμένο το κείμενο που δίνει πληροφορίες για την ίδρυση και την ονομασία της Θεσσαλονίκης. Στο δάπεδο, απεικονίζεται ο γεωγραφικός χώρος της Θεσσαλονίκης, όπου η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται ήδη από την 6η χιλιετία π.Χ., ενώ στην εποχή του χαλκού έχουν δημιουργηθεί πολλοί οργανωμένοι οικισμοί. Σ’ αυτό το χώρο το 315 π.Χ. ο Κάσσανδρος ιδρύει τη Θεσσαλονίκη με εγκατάσταση κατοίκων από 26 πολίσματα της γύρω περιοχής. Στην περίμετρο του χώρου υπάρχει διαδραστικό χρονολόγιο με γεγονότα που σχετίζονται με την πόλη, καθώς και βίντεο με τη χαρτογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης.

2

1ος όροφος

Στον κύριο χώρο το κεντρικό έκθεμα είναι τρισδιάστατη γραφιστική σύνθεση, που διαρθρώνεται σε επάλληλα επίπεδα-δόμους, απεικονίζοντας τοιχοδομίες και φόρμες που χαρακτηρίζουν κατά εποχές την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης. Στην κυκλική πλατφόρμα που αποτελεί τη βάση της σύνθεσης, στην μπροστινή της όψη παρουσιάζεται σε προβολή η πολεοδομική εξέλιξη της πόλης διαχρονικά, από τον αρχικό της πυρήνα των 2.000 στρεμμάτων μέχρι την τελική της έκταση των 3.000 στρεμμάτων, που έμεινε η ίδια μέχρι και το 19ο αι. Στον περιμετρικό τοίχο του χώρου παρουσιάζονται σε τρεις οθόνες οι βασικές υποδομές της πόλης, η οχύρωση, η ύδρευση και το λιμάνι. Στα περιμετρικά δωμάτια σχολιάζονται θέματα που αφορούν την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης στο τέλος του 19ου και στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι., όπως το γκρέμισμα των τειχών της πόλης, η εξάπλωσή της, η πυρκαγιά του 1917 και ο επακόλουθος πολεοδομικός ανασχεδιασμός της πόλης.

3

2ος  όροφος

Στον κεντρικό χώρο παρουσιάζονται οι ιστορικές περίοδοι της Θεσσαλονίκης σε γενικές γραμμές, έχοντας ως αφετηρία επτά σημαντικά μνημεία της πόλης. Η παρουσίαση γίνεται με βίντεο σε επτά οθόνες, μία για κάθε μνημείο, που είναι τοποθετημένες πάνω σε φωτεινό διάγραμμα με τους βασικούς δρόμους της πόλης, σε σημεία που δηλώνουν την πραγματική τοπογραφική τους θέση. Τα μνημεία αφετηρίας είναι:

  • Η Χρυσή Πύλη
  • Η Ρωμαϊκή Αγορά
  •  Το Γαλεριανό συγκρότημα
  • Ο ναός του Αγίου Δημητρίου
  • Ο ναός της Αχειροποιήτου
  • Το Επταπύργιο4

3ος όροφος

Μπαίνοντας στην κύρια αίθουσα του ορόφου ο επισκέπτης συναντά μία εξώπορτα σπιτιού, το παράθυρο της οποίας έχει αντικατασταθεί από οθόνη, όπου προβάλλονται διαφάνειες από τις χαμένες πατρίδες των Ελλήνων προσφύγων του 1922, παραπέμποντας στην πίστη και στην ελπίδα τους ότι μια μέρα θα γύριζαν πίσω σ’ αυτές. Πίσω από την πόρτα δημιουργείται κυκλικός χώρος, όπου γίνεται προβολή ταινίας. Στην ταινία παλαιοί Θεσσαλονικείς ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις από τη ζωή τους στην πόλη και νεοφερμένοι στην πόλη διηγούνται τις εντυπώσεις τους από τη νέα τους πατρίδα. Η προβολή πλαισώνεται με γραφιστικές συνθέσεις σε πανό, όπου άνθρωποι κατευθύνονται ή απομακρύνονται από την προβολή, υποδηλώνοντας το αέναο ανθρώπινο πήγαινε-έλα στο πέρασμα των αιώνων. Η εξωτερική όψη των πανό διανθίζεται με δημογραφικά στοιχεία για τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης σε διάφορες χρονικές περιόδους και με δεκαέξι αποσπάσματα κειμένων συγγραφέων και περιηγητών, που περιγράφουν  την πόλη από τον 7ο αι. μέχρι σήμερα

7

4ος όροφος

  • Το θέμα αυτού του ορόφου είναι το εμπόριο. Στο πλατύσκαλο του ορόφου υπάρχει μια ξύλινη κατασκευή η οποία περιέχει ένα κυκλικό άνοιγμα στο πιο μπορείς να δεις τη Θεσσαλονίκη  όπως ήταν παλιά.  Μέσα υπάρχουν τέσσερα τραπέζια σε σχήμα σταυρού στα οποία είναι τοποθετημένα πάνω τους, σε προθήκες, νομίσματα. Στα γύρω δωμάτια παρουσιάζονται φωτογραφίες, προβολές βίντεο και αρχαιολογικό υλικό.

8

5ος όροφος

  • Το θέμα του ορόφου αυτού αφορά στην καλλιτεχνική και αθλητική ζωή της πόλης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Στα γύρω δωμάτια παρουσιάζονται σε φωτοτράπεζες θέματα όπως οι σχολές και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος και η μουσική της Θεσσαλονίκης

 

6ος όροφος

  • Στον τελευταίο όροφο με θέμα τις γεύσεις υπάρχουν 4 μικρά τραπεζάκια που η επιφάνεια τους είναι οθόνη στην οποία  παρουσιάζονται συνταγές και γλυκά που τρώγανε εκείνη την εποχή. Επίσης υπάρχει και ένας χώρος με σουβενίρ.

 9

 

Εξώστης

  • Από τον εξώστη μπορείς να δεις τη Θεσσαλονίκη μας και να μάθεις πληροφορίες και μνημεία για αυτήν μέσα απ’ τις πέτρινες πλάκες που υπάρχουν γύρω .

10α

Ο Λευκός Πύργος είναι ένα σημαντικό μνημείο της Θεσσαλονίκης απ” το οποίο μπορούμε να μάθουμε πολλά για το παρελθόν της πόλης μας. Αυτή η εκδρομή πιστεύουμε πως άρεσε πολύ στην τάξη μας και ότι περάσαμε υπέροχα!

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 

ΠΗΓΕΣ

ΓΡΑΒΑΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ,  ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – Ε΄ τάξη

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης