Η Μεγάλη Παρασκευή μέσα από τα μάτια του Θεόδωρου Ράλλη

«Μεγάλη Παρασκευή – Στολισμός Επιταφίου» – Θεόδωρος Ράλλης

Πρόκειται για ελαιογραφία σε καμβά μεσαίου μεγέθους.

Ο συγκεκριμένος πίνακας του μεγάλου ζωγράφου Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909) παρέμεινε αθέατος για περισσότερο από 75 χρόνια.

Απεικονίζει  τον στολισμό του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή.

Βρισκόμαστε μέσα σε μια παλιά εκκλησία, όπου στους τοίχους διακρίνονται οι αγιογραφίες  τεσσάρων αγίων. Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Πάσχα  τέσσερα κορίτσια, όπως συνηθίζεται, δουλεύουν μαζί για να στολίσουν έναν Επιτάφιο με λουλούδια, φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες. ενώ δύο ιερείς συζητούν.

Κυρίαρχο σημείο είναι ο στολισμός του Επιταφίου.

Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το μπλε και άλλα ανοιχτά χρώματα όπως το άσπρο και το μπεζ.Ενώ στο βάθος του πίνακα τα χρώματα γίνονται σκούρα και γήινα.

Το έργο δημιουργήθηκε γιατί οι θρησκευτικές σκηνές του ορθόδοξου ελληνισμού, στις οποίες τα πρόσωπα παρουσιάζονται με μοναδική ευλάβεια και αθωότητα αποτέλεσαν αγαπημένο του θέμα του καλλιτέχνη.

Η δημιουργία του ολοκληρώθηκε το 1893. Αγοράστηκε στο Παρίσι το 1935 από τον παππού τού σημερινού ιδιοκτήτη και πέρασε, από χέρι σε χέρι, σε τρεις ολόκληρες γενιές. Ο τελευταίος του ιδιοκτήτης αποφάσισε να τον πουλήσει δια πλειοδοσίας με τιμή εκτίμησης 345.510 ως 575.827 €. Τελικά πουλήθηκε το 2010 στις 397.250 λίρες Αγγλίας (περίπου 511.000 €).

Βιογραφία του ζωγράφου

Ο Θ. Ράλλης ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας μεγαλεμπόρων από την Κωνσταντινούπολη και με ρίζες χιώτικες. Ήταν γνωστός με το γαλλικό του όνομα Théodore Jacques Rallis και υπέγραφε τα έργα του ως Ralli.
Σπούδασε στην εμπορική σχολή της Χάλκης και αργότερα εγκατέλειψε την Αγγλία και τη θέση του στην οικογενειακή εμπορική επιχείρηση για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να γίνει ζωγράφος. Εγκαταστάθηκε, σπούδασε και εργάστηκε στο Παρίσι. Ταξίδεψε στην Ελλάδα και στην Ανατολή και διατηρούσε για χρόνια δεύτερο ατελιέ στο Κάιρο.

Μου αρέσει αυτός ο πίνακας  γιατί είναι εντυπωσιακός αλλά ταυτόχρονα λυπάμαι κιόλας, γιατί σκέφτομαι τα Πάθη που πέρασε ο Χριστός.

Όταν βλέπω αυτόν πίνακα έρχεται στο μυαλό μου η Μεγάλη Παρασκευή με τον στολισμό και την περιφορά του Επιταφίου.

Αν ήμουν στη θέση του καλλιτέχνη δεν θα άλλαζα κάτι στο έργο αυτό γιατί θεωρώ ότι είναι ολοκληρωμένο.

ΠΗΓΗ: http://www.mixanitouxronou.gr/o-korifeos-epittafios-pou/

Ραφαλή Μέτσιος, Κωνσταντίνα Σωτηριάδου – Ε΄τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης