Η Σταύρωση του Χριστού στην τέχνη

Η ΣταύρωσηΕικόνα1

Αγιογραφία του ζωγράφου Ανδρέα Παβία,  που δραστηριοποιήθηκε στην Κρήτη κατά το β” μισό του 15ου αιώνα.

Βρίσκεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας. 

Στην εικόνα παρατηρούμε τον Χριστό να είναι επάνω στον Σταυρό. Παρατηρούμε, επίσης, τους ανθρώπους να θρηνούν  και να κλαίνε κάτω από τον Χριστό. Ανάμεσα στους ανθρώπους που κλαίνε βρίσκονται και οι στρατιώτες που προσπαθούν να διώξουν τον κόσμο.

Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι χρυσό, μοβ, άσπρο και τέλος λίγο μαύρο.  Επίσης,  παρατηρούμε ότι τα ποδιά και τα χεριά του Χριστού είναι ματωμένα καθώς οι στρατιώτες του έχουν βάλει καρφιά στα χέρια του. Όλοι οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ στεναχωρημένοι.

Τα συναισθήματα που νιώθω είναι θλίψη και στεναχώρια.

Ιωάννα Κύργια – Ε΄ τάξη

 

Ο Χριστός αίρων τον Σταυρόν

Λίγα λόγια για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο

Εικόνα2

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος – El Greco γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1541 στο Ηράκλειο από ευκατάστατη οικογένεια. Ήταν ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας. Τον περισσότερο χρόνο της ζωής του τον πέρασε στην Ιταλία και στην Ισπανία. Πέθανε στις 7 Απριλίου 1614.

Περιγραφή πίνακα

Εικόνα3

Στην εικόνα αντικρίζουμε τον Χριστό μας να κρατάει τον Σταυρό πίσω από ένα σκοτεινό ουρανό, πηγαίνοντας προς τον Γολγοθά. Νιώθει λύπη, γιατί ξέρει πως είναι τα τελευταία μαρτυρικά λεπτά της ζωής του. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το μαύρο και το πορφυρό που συμβολίζει την εξουσία. Παρατηρούμε, επίσης, τα αίματα που τρέχουν απ’ το κεφάλι Του εξαιτίας του αγκάθινου στεφανιού.

Η γνώμη μου για τον πίνακα

Κατά τη γνώμη μου πιστεύω ότι ο ζωγράφος πέρασε το μήνυμα που ήθελε να δώσει. Αυτός ο πίνακας μου δημιουργεί λύπη. Επίσης, παρατηρώ πώς  έβρεξε και ήταν σαν να «έκλαψαν» οι ουρανοί.
Κάποιες ακόμη πληροφορίες
Εικόνα4
Πηγές:
Αναστασία Κατσαούνη – Ε΄ τάξη

 

Η Σταύρωση του Χριστού
Εικόνα5

Ο πίνακας με θέμα την Σταύρωση του Χριστού είναι έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου ή αλλιώς Ελ Γκρέκο και βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη.

Στον πίνακα δεσπόζει στο κέντρο ο μεγάλος ξύλινος σταυρός που πάνω βρίσκεται σταυρωμένος ο Χριστός, ο οποίος είναι γυμνός και φοράει μόνο ένα μικρό κομμάτι λευκό μανδύα. Αυτό μας δείχνει τον εξευτελισμό που είχε υποστεί λίγο πριν. Κάτω από τον σταυρό βρίσκεται η Παναγία η οποία είναι θλιμμένη και θρηνεί για το παιδί της. Επιπλέον κάτω από τον σταυρό βρίσκονται η Μαρία η Μαγδαληνή και ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής. Όλα αυτά τα αγαπημένα πρόσωπα του Χριστού θρηνούν γι’ αυτόν. Αυτή τη θλίψη και τον θρήνο τη βλέπουμε στα πρόσωπά τους.

Τα χρώματα που κυριαρχούν στον πίνακα είναι πολύ σκούρα και μουντά. Κυριαρχεί το μαύρο, το μπλε, το σκούρο μπλε, το καφέ, ενώ ξεχωρίζει ο κόκκινος μανδύας που φοράει ο Ιωάννης. Στο πάνω μέρος του πίνακα υπάρχει φως για να φαίνεται περισσότερο το βασανισμένο σώμα του Χριστού. Είναι λίγο πριν τον θάνατο και λίγο πριν παραδώσει το πνεύμα του στον Θεό.

Τα συναισθήματα που κυριαρχούν  είναι πολύ έντονα. Όταν κάποιος βλέπει αυτόν τον πίνακα αισθάνεται έντονη θλίψη, πόνο, στενοχώρια και απορία πως ο Χριστός άντεξε πάνω στο σταυρό με καρφωμένα τα χέρια και τα πόδια. Αισθάνεται και ο ίδιος τον πόνο αυτό.

 

«ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ»

«ΠΑΤΕΡ, ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΣΟΥ ΠΑΡΑΤΙΘΕΜΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΟΥ»

 

Θεοφάνης-Χρυσοβαλάντης Αρμουτσής – Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης