Αφιέρωμα στον μήνα Μάρτη

ΜΑΡΤΗΣ

Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης και  πήρε το όνομά του από το λατινικό όνομα του Θεού Άρη, δηλαδή Mars. Είναι ο μήνας της καλής σοδιάς και της βλάστησης. Τον λέμε και Ανοιξιάτη, Βλάσταρο, Παλουκοκαύτη.

Κατά τις ηλιόλουστες ημέρες του Μαρτίου, που ακολουθούσαν τα κρύα του χειμώνα, τα παιδιά έβγαιναν από τα σπίτια και έπαιζαν έξω στις αυλές. Οι μητέρες, για να τα προφυλάξουν από τις ακτίνες του μαρτιάτικου ήλιου, που θεωρούνται επικίνδυνες, έφτιαχναν και φορούσαν στο χέρι ή στο πόδι των παιδιών τον «Μάρτη», ένα κορδόνι από λευκό και κόκκινο νήμα. Το έθιμo αυτό διατηρείται έως και σήμερα. Στο τέλος του μήνα, το μαρτάκι κρεμιέται στα δέντρα για να το χρησιμοποιήσουν τα πουλιά για να φτιάξουν φωλιά.

Ο μήνας Μάρτης χαρακτηρίζεται από την Καθαρά Δεύτερα, οπότε και πετάμε χαρταετό, που συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα, όπως επίσης από τη Σαρακοστή, τη μεγαλύτερη νηστεία της Ορθοδοξίας που μας οδηγεί στο Πάσχα – εξ ου και η λαϊκή ρήση «Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή; »

Ο Μάρτιος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και με την εθνική μας εορτή και επέτειο της 25ης Μαρτίου, ιστορική ημέρα έναρξης της ελληνικής επανάστασης του ΄21, κατά την οποία οι Έλληνες, έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς από τον τούρκικο ζυγό, απελευθερώθηκαν. Την ημέρα εκείνη γίνονται μαθητικές παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα.

1616261854826

 

 Παροιμίες και αποφθέγματα για τον Μάρτη

Ο Μάρτης είναι ένας μήνας με πολλές παροιμίες κυρίως λόγω του άστατου καιρού του:

  • Ο Μάρτης έχει τ΄ όνομα κι ο Απρίλης τα λουλούδια.
  • Ο Μάρτης κάνει την αρχή τα δέντρα όλα ανθούνε, και ζευγαρώνουν τα πουλιά και γλυκοκελαηδούνε.
  • Μάρτης βρέχει, θεριστάδες  χαίρονται.
  • Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;
  • Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης, τα παλιά παλούκια καίει, τα καινούργια ξεριζώνει.
  • Τσοπάνη μου την κάπα σου τον Μάρτη φύλαγέ την.
  • Μάρτης βροχερός, θεριστής κουραστικός.
  • Ο Αύγουστος για τα πανιά κι ο Μάρτης για τα ξύλα.

Επισυνάπτουμε ένα εικονογραφημένο κείμενο από μαθητή της τάξης μας, όπου αναφέρονται οι κηπουρικές δουλειές κατά τον μήνα Μάρτιο.

dav

 

 

Η συντακτική ομάδα του Δ’1

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης