Έθιμα και παραδόσεις του Μάρτη

Η χελιδόνα

Τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο κουτί με ένα ομοίωμα χελιδόνας το οποίο στόλιζαν με κουδουνάκια ζουμπούλια. Έπειτα γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σε όλο το χωριό τραγουδώντας. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λεφτά , λάδι , κρασί αλεύρι , σιτάρι , όπου τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία.

Τα χελιδονίσματα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της 1ης Μαρτίου. Επιβιώνει από τους αρχαίους Έλληνες . Στα βυζαντινά χρόνια το έθιμο αυτό θεωρήθηκε ειδωλολατρικό και απαγορεύτηκε από την εκκλησία, αλλά τα παιδιά συνέχιζαν να τραγουδούν τον ερχομό της άνοιξης.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας Μακεδονία, Θράκη, Δωδεκάνησα τα παιδιά της σχολικής ηλικίας, αγόρια και κορίτσια γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού την «χελιδόνα» την οποία στόλιζαν με κουδουνάκια ζουμπούλια. και τραγουδούν τον ερχομό της άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών (κάλαντα της άνοιξης ή κάλαντα του Μάρτη). Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σε όλο το χωριό τραγουδώντας:

Σε άλλα μέρη λένε:

Ήρθε ήρθε χελιδόνα
ήρθε και άλλη μεληδόνα
κάθισε και λάλησε
και γλυκά κελάηδησε:
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις
καλοκαίρι θα μυρίσεις
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις
πάλιν άνοιξη θ” ανθίσεις. 
«Του Μάρτη χελιδονίσματα»Χελιδόνα έρχεται
από μαύρη θάλασσα
θάλασσα επέρασε
τη φωλιά δε ξέχασε
εν δυο, εν δυο.Μάρτη, Μάρτη βροχερέ
και Απρίλη δροσερέ
τα πουλάκια κελαηδούν
τα δεντράκια φύλλα ανθούν
τα πουλάκια αυγά γεννούν
κι αρχινούν να τα κλωσούν.

 

 

Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λεφτά, λάδι , κρασί αλεύρι , σιτάρι , όπου τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία. Σκοπός του εθίμου είναι η υποβοήθηση της βλάστησης της γης.

Αντιγόνη, Ιωάννης, Ηρακλής, Χρυσή: Β΄τάξη

 

Ο χαρταετός

Τον χαρταετό τον πετάμε την καθαρά Δευτέρα και είναι ένα παλιό έθιμο.

Ξεκίνησε γύρω στο 200 π.Χ. από την Κίνα και τη Μαλαισία και από εκεί ταξίδεψε στην Κορέα και την Ιαπωνία. Γύρω στο 1400 μ.Χ. ο χαρταετός φτάνει στην Ευρώπη ως συσκευή παρατήρησης στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Σήμερα κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα γύρω από το πέταγμα του χαρταετού.

Για να φτιάξουμε έναν χαρταετό θα χρειαστούμε τρεις ίσες ξύλινες βέργες όπου το μέγεθος τους θα είναι ανάλογα με το μέγεθος του χαρταετού. Ακόμα πρέπει να έχουμε γερό σπάγκο, σύρμα, υγρή κόλλα, κολλητική ταινία, χρωματιστές λωρίδες και ένα μεγάλο κομμάτι από χαρτί γλασέ , πλαστικό ή ύφασμα.

Οι καλύτεροι χαρταετοί είναι αυτοί που έχουν ελαφρύ σκελετό γι”  αυτό παλιά χρησιμοποιούσαν ξυσμένα καλάμια αντί για ξύλινα κομμάτια.

Τα  πιο συνηθισμένα σχέδια είναι το εξάγωνο και ο ρόμβος, γιατί θεωρούνταν ότι είναι και τα ιδανικά, ώστε να έχουμε σίγουρη επιτυχία στο πέταγμα του. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία πλέον σε σχέδια και σε χρώματα, ώστε να βρούμε τον ιδανικό χαρταετό για μας.

Για το πέταγμα του χαρταετού επιλέγουμε ανοιχτούς χώρους χωρίς καλώδια ρεύματος για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας.

Ορίστε ένα σχέδιο χαρταετού:

χαρταετός

 

Δημήτρης, Άγγελος Π. Ευτυχία, Κατερίνα: Β΄τάξη 18ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου

 

 

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης