Ευρευνητικό Πρόγραμμα «Οδυσσέας» – Συμμετοχή της Ε΄ τάξης 2022-2023

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Οδυσσέας» που οργανώνεται από το Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α. του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη.

Το πρόγραμμα «Οδυσσέας», που συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με την εκπαιδευτικό του τμήματος Χρυσή Αγγίδου (ΠΕ70), δίνει έμφαση στην ασφαλή και δημιουργική αξιοποίηση του Διαδικτύου. Στόχος του είναι η συνεργατική μάθηση, η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και η ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών.

Φέτος, τα παιδιά της Ε΄ τάξης συνέχισαν το ταξίδι τους με συνοδοιπόρους τα παιδιά του Δ.Σ. Ασημίου, Ηρακλείου, Κρήτης και προσπάθησαν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε τέσσερις τηλεδιασκέψεις.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, όπου τα παιδιά των δύο σχολείων παρουσίασαν την πόλη τους – το χωριό τους, πήραν συνεντεύξεις από τις διευθύντριες των δύο σχολείων, παρουσίασαν τις αίθουσές τους, ξανασυστήθηκαν και κατέγραψαν τις σκέψεις τους και τις επιθυμίες τους για τις θεματικές με τις οποίες θα ήθελαν φέτος να ασχοληθούν.

Στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, οι εκπαιδευτικοί των δύο τμημάτων μέσα από μία παρουσίαση με διαδικτυακά παιχνίδια και βίντεο προσπάθησαν να παρουσιάσουν διαφορετικές πτυχές του διαδικτύου, ώστε τα παιδιά να επιλέξουν τις υποθεματικές με τις οποίες θα ασχολούνταν. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, μεικτές και από τα δύο σχολεία, και επέλεξαν το θέμα που θα ερευνήσουν.

Ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη τηλεδιάσκεψη οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων ερεύνησαν τη θεματική τους αξιοποιώντας το διαδίκτυο. Το υλικό που συγκέντρωναν το αναρτούσαν στην κυψέλη τους στην e-me, που δημιουργήθηκε με στόχο την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα παιδιά των δύο σχολείων και τη μεταξύ τους ανταλλαγή απόψεων. Στο τέλος, δημιούργησε κάθε ομάδα μία παρουσίαση με το συνεργατικό εργαλείο του «google drive παρουσιάσεις» και παρουσίασαν τον Απρίλιο το θεωρητικό πλαίσιο της υποενότητας στην ολομέλεια των δύο σχολείων μέσω webex.

1 2 3

Μεταξύ τρίτης και τέταρτης τηλεδιάσκεψης οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων εργάστηκαν πάνω στη συγγραφή ιστοριών έχοντας ως υπόβαθρο τις πληροφορίες που άντλησαν από τη διερεύνηση των θεματικών τους.  Τέλος, δημιούργησαν ψηφιακές αφηγήσεις με τη βοήθεια του εργαλείου bookcreator, τις οποίες και παρουσίασαν στην τέταρτη τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε αρχές Ιουνίου.

Το ταξίδι στη γνώση δε σταματάει ποτέ!

Ελπίζοντας σε μία καλύτερη κοινωνία, ανοίγουμε ορίζοντες για τα παιδιά μας!

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης