Επίσκεψη της Ε΄ τάξης στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού Βερτίσκου

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού – Βερτίσκου στο πλαίσιο υλοποίησης περιβαλλοντικού προγράμματος κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, όπου και συμμετείχαν στο διαδραστικό και διαθεματικό πρόγραμμα «Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου, το Κορδελιό».

11

Αρχικά, τα παιδιά μοιράστηκαν με τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ τις περιβαλλοντικές γνώσεις που έχουν ήδη οικοδομήσει από τις συμμετοχές τους σε περιβαλλοντικά προγράμματα, συζήτησαν για τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει στις γειτονιές που ζουν αλλά και τον δικό τους ρόλο στην βελτίωση του τόπου τους. Στη συνέχει χωρίστηκαν σε ομάδες. Τα παιδιά της κάθε ομάδας με καταιγισμό ιδεών κατέγραψαν λέξεις που τους έρχονταν στο μυαλό όταν ακούν τη λέξη Εύοσμος, μετά τις χώρισαν σε κατηγορίες (φύση, κοινωνία-πολιτισμός, οικονομία, πολιτική) και στη συνέχεια δημιούργησαν με αυτές ένα κείμενο, το οποίο και παρουσίασαν στους υπόλοιπους μαθητές/ήτριες.

20230530_113741

Έπειτα, συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας (ομαδικά) σχετικό με το ποσό ικανοποιημένα είναι από την ποιότητα ζωής στον Εύοσμο. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία «Καθαρή και υγιής πόλη με πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό, καθαρό αέρα, αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων» η πλειοψηφία των ομάδων δήλωσε ότι δεν είναι πολύ ικανοποιημένη. Στην κατηγορία «Πόλη με χώρους πράσινου, ήσυχους δρόμους και πάρκα αναψυχής που συμβάλλουν στη χαλάρωση, την υγεία, την άθληση και την κοινωνικοποίηση» τα περισσότερα παιδιά φάνηκαν όχι και τόσο ικανοποιημένα. Καθόλου ικανοποιημένα δήλωσαν στην κατηγορία «Πόλη με πράσινη μετακίνηση, ποδηλατόδρομους, δράσεις για την κλιματική αλλαγή, τεχνολογική καινοτομία και πράσινη απασχόληση» ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους όσον αφορά την κατηγορία «Πόλη δημοκρατική που εμπλέκει τους κατοίκους τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την ζωή τους, με καλύτερο σχεδιασμό που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πόλης στο μέλλον».

20230530_120145

Ακολούθησε ένα μικρό διάλειμμα για φαγητό και παιχνίδι στον όμορφο εξωτερικό χώρο του ΚΠΕ και αμέσως μετά ξεκίνησε η έρευνα πεδίου στη γειτονιά του Κορδελιού από τα παιδιά. Κάθε ομάδα πήρε τα φύλλα εργασίας της και κατέγραψε σ’ αυτά τις παρατηρήσεις της καθώς διέσχιζαν μικρούς και μεγάλους δρόμους, καθώς περνούσαν μέσα από πάρκα και πλατείες, από Βιβλιοθήκες και Εκκλησίες.

Επιστρέφοντας στο κτίριο του ΚΠΕ η κάθε ομάδα παρουσίασε τα αποτέλεσμα της έρευνάς της στην ολομέλεια.

Το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε προσφέροντας στα παιδιά περισσότερες γνώσεις για το πώς μπορούν να γίνουν ενεργοί πολίτες και τι να κάνουν ώστε να βοηθήσουν τον τόπο τους, τη γειτονιά τους, την περιοχή τους να βελτιωθεί!

Καθώς τα παιδιά αποτελούν το μέλλον μας, ελπίζουμε η συμμετοχή τους σε τέτοια προγράμματα να συμβάλλει στη δημιουργία βιωσιμότερων πόλεων!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης