Γιορτή Μακεδονικού Αγώνα

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης μέσα από θεατρικά δρώμενα τίμησαν την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα. Ζωντάνεψαν την προσπάθεια των Μακεδόνων κατά την περίοδο 1904-1908 (Μακεδονικός Αγώνας) να βοηθήσουν τους Μακεδονομάχους στον Αγώνα που έδιναν ενάντια των Βουλγάρων και των Τούρκων.

1

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που έκαναν οι Ελληνίδες δασκάλες εκείνη την εποχή να μεταφέρουν μυστικά μηνύματα αλλά και τη συνδρομή των παιδιών σ’ αυτό τον αγώνα.

IMG-b68d9b139ad3cd05407b34dab1ebab22-V

Πρόταση βιβλίου:

Τα μυστικά του βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα

Η συγγραφέας αναφέρεται στη ζωή και στη δράση δύο σημαντικών ηρώων του Αγώνα, του Τέλου Άγρα και του καπετάν-Νικηφόρου, αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, οι οποίοι ήρθαν εθελοντές στη Μακεδονία για να ενισχύσουν τα ελληνικά αντάρτικα σώματα που πολεμούσαν εκεί. Περιγράφει με ιδιαίτερη γλαφυρότητα τις δύσκολες μάχες, που γίνονται σε μέρη βαλτώδη, γεμάτα από τις παγίδες του εχθρού. Οι μακεδονομάχοι είχαν βοηθούς και συναγωνιστές όχι μόνο τους Έλληνες αντάρτες αλλά και τους κατοίκους των ελληνικών χωριών, τις δασκάλες, τους ιερείς και τα μικρά παιδιά.

Ο Καπετάν Άγρας και η ομάδα του στη λίμνη των Γιαννιτσών

Ο Καπετάν Άγρας και η ομάδα του στη λίμνη των Γιαννιτσών

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης