Βεδουίνοι

Οι Βεδουίνοι είναι ένας αυτόχθονας λαός. Είναι νομαδικές αραβικές φυλές βοσκών, που μεταναστεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε εκτάσεις της ερήμου, από τις ακτές της Σαχάρας στον Ατλαντικό μέχρι τη Χερσόνησο του Σινά και την Αραβική  Έρημο.  Η ονομασία Βεδουίνος προέρχεται από την αραβική λέξη badawi, που σημαίνει αυτός που βαδίζει στην έρημο.

Χωρίζονται σε συγγενικές φυλές και οργανώνονται σε διάφορα επίπεδα ιεραρχίας. Κάθε φυλή έχει έναν αρχηγό, τον Σεΐχη.

Εικόνα2

Στις βασιλικές φυλές εκτρέφονται κατά παράδοση καμήλες, ενώ στις άλλες φυλές αιγοπρόβατα. Τα ζώα τούς δίνουν τροφή, προϊόντα να πουλούν, και μαλλί για τα ρούχα τους και τις σκηνές τους. Οι σκηνές είναι ραμμένες από δέρμα καμήλας  κι έτσι στήνονται και ξεστήνονται γρήγορα και εύκολα, κάθε φορά που αλλάζουν τόπο.

Φορούν μακριά ενδύματα, τις κελεμπίες. Προστατεύουν το πρόσωπό τους από την υπερβολική ζέστη και τη σκόνη της ερήμου με μαντήλια και με το Khol, ένα μείγμα από αμύγδαλα, σκόνη από καμένα τσόφλια σκληρών καρπών, γραφίτη, σανδαλόξυλο και λάδι.

Εικόνα3

 Οι Βεδουίνοι είναι φιλόξενοι άνθρωποι και αγαπούν τη φύση. Είναι επιδέξιοι ιππείς, πολύ καλοί πολεμιστές και καταπληκτικοί «αστρονόμοι», αφού μελετούν τα άστρα και προσανατολίζονται μ’ αυτά στις μετακινήσεις τους. Έχουν πολλά τελετουργικά έθιμα μυστικοθρησκευτικού χαρακτήρα.

Είναι ισλαμιστές, αλλά συνυπάρχουν και με χριστιανούς και διατηρούν καλές σχέσεις μαζί τους. Τέτοιες σχέσεις συναντούμε στο όρος Σινά, όπου οι Βεδουίνοι που ζουν εκεί φυλάσσουν την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης και οι μοναχοί τούς δίνουν εργασία και τους βοηθούν στα προβλήματά τους. Μάλιστα, οι Βεδουίνοι αυτοί θεωρείται ότι έχουν ελληνορωμα’ι’κή καταγωγή και ανήκουν στη φυλή των Ορεινών (Γκεμπελία).

Εικόνα4

Βέβαια σήμερα, δεν ακολουθούν όλοι οι Βεδουίνοι τη νομαδική ζωή. Από τις δεκαετίες του 1950 και 1960 πολλοί έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής τους. Το ντύσιμό τους δυτικοποιήθηκε, χρησιμοποιούν τεχνολογικά προϊόντα και ζουν σε ημι-αστικές κοινωνίες.

Εικόνα5

Πηγές κειμένου: https://el.wikipedia.org

                                 https://www.maxmag.gr

                                 https://slideplayer.gr

                                 http://www.520greeks.com

  Πηγές εικόνων:   https://www.liberal.gr

                                 https://www.maxmag.gr

                                 http://www.520greeks.com

 

  Κωνσταντίνος  Καραλιόλιος – ΣΤ΄ τάξη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης