Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και της Στ΄ τάξης επισκέπτονται την Μονή του Οσίου Δαβίδ στη Θεσσαλονίκη

Στις 22 Νοεμβρίου , επισκεφτήκαμε την παλιά και ιστορική μονή Λατόμου της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης . Ο ενοριακός ναός Οσίου Δαυίδ, βρίσκεται κάτω από την μονή Βλατάδων  και είναι γνωστή σε πιστούς και τουρίστες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, λόγω της ιστορικής της αξίας , της υπέροχης θέας προς τον Θερμαϊκό και κυρίως λόγω του σπάνιου ψηφιδωτού του 5ου  αιώνα , που παρουσιάζει τον Χριστό σε νεαρή ηλικία.

20231122_115517

     Η αφιέρωση του σημερινού ιερού ναού στον Όσιο Δαυίδ της Θεσσαλονίκης, έγινε μόλις το 1921 , για να τιμηθεί ο Άγιος που ασκήτεψε τον 6ο μ.Χ. αιώνα στην περιοχή αυτή. Η λάρνακα του αγίου, βρίσκεται σήμερα στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης , καθώς ο ναός του Οσίου Δαυίδ, αποτελεί μετόχι και ανήκει στην μονή της Αγίας Θεοδώρας .

     Από κείμενο του τέλους του 9ου αιώνα ,είναι γνωστό ότι το καθολικό της παλιάς μονής Λατόμου, την εποχή εκείνη, ήταν αφιερωμένο στο Σωτήρα Χριστό του Λατόμου , όπως επιβεβαιώθηκε ύστερα από τη θαυμαστή αποκάλυψη του σπουδαίου ψηφιδωτού της κόγχης, του ιερού.

2

     Η προσωνυμία «Του Λατόμου» ή «των Λατόμων», οφείλεται στα Λατομεία πέτρας που υπήρχαν στην περιοχή. Ο ναός αφιερωμένος ίσως στον προφήτη Ζαχαρία, ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αιώνα. Την ίδια εποχή ιστορήθηκε με ψηφιδωτό και τοιχογραφίες διακοσμητικού χαρακτήρα, με τη χορηγία ανώνυμης γυναίκας, η οποία ταυτίζεται με τη Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, που είχε ασπασθεί τον Χριστιανισμό.

3

Πηγή:

www.monastiria.gr

Κουνουπάκη Χρυσάνθη – Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης