ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Η παγκόσμια ημέρα θεάτρου καθιερώθηκε το 1961.

Εορτάζεται κάθε χρόνο με θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις με το θέατρο. Επίσης, το διεθνές ινστιτούτο θεάτρου ΙΤΙ επιλέγει μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να συγγράψει το μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου.

Το φετινό μήνυμα το υπογράφει ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας Γιόν Φόσε που πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2023.

Jon-FOSSE

Αρκετά τε σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου είναι οι Ζακ Κόκτω, ΆρθουρΜίλερ, Πίτερ Προύκ, Πάμπλο Νερούδα και Ιάκωβος Καμπανελλης.

Το φετινό μήνυμα είναι η τέχνη και η ειρήνη. «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε μοναδικοί και διαφορετικοί άλλα είμαστε κατά βάθος όμοιοι»

Ο Γουίλιαμ Σαίξπιρ είπε κάποτε είπε: «Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή. Και όλοι οι άντρες και οι γυναίκες απλώς ηθοποιοί. Έχουν τις εισόδους και τις εξόδους τους. Και ο κάθε άνθρωπος στον κόσμο του ενσαρκώνει πολλούς ρόλους, καθώς οι πράξεις όπου συμμετέχει είναι οι 7 ηλικίες.»

Κάποτε ένας από τους μεγαλύτερους ψυχαναλυτές δήλωσε ότι το όνειρο είναι ένα όνειρο του οποίου είμαστε συγγραφέας ο πρωταγωνιστής και ο θεατής όταν ονειρευόμαστε είμαστε πάντα στο πετσί του ρόλου και αυτή είναι η ουσία του θεάτρου. Ευγένιος Ιονέσκο

Pagkosmia_Hmera_Theatrou

Πηγές:

https://www.in.gr/2024/03/27/life/culture-live/pagkosmia-imera-theatrou-o-thesmos-pou-giortazetai-pagkosmia-apo-1961/

https://www.sansimera.gr/worldays/12

Αθανασία Βασιλειάδου, Καλλιόπη Γιαμπουράνη, Ραφαήλ Μέτσιος – Στ΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης